Σταθάκης για τα κτίρια στο λόφο Καστέλι: Δεν είναι δουλειά των Πανεπιστημίων να κάνουν Real Estate Business

Τα προβληματικά σημεία σχετικά με την μετατροπή του πρώην κτιρίου της 5ης Μεραρχίας στο λόφο Καστέλι εξήγησε ο πρώην υπουργός και καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξη του στο Κόκκινο 105,5 fm.

Αυτό που έκανε το Πολυτεχνείο Κρήτης στα Χανιά, τόνισε ο Γιώργος Σταθάκης, η ιδέα δηλαδή ότι θα μετέτρεπε αυτό το κτίριο σε τουριστικό κατάλυμα αξιοποίησης ενέχει τρία θεμελιακά προβλήματα:

Πρώτον, τα πανεπιστήμια χτίζονται πάνω σε δημόσια γη που τους παραχώρησε το Δημόσιο σε διάφορες μορφές για να αναπτύξουν την εκπαίδευση και την έρευνα. Αν ήταν να δώσουν στα πανεπιστήμια δημόσια γη για να την κάνουν αξιοποίηση τουριστική θα την έκανε ο εκάστοτε φορέας που είχε την γη. Άρα το πρώτο αξιακό δεδομένο είναι ότι δεν είναι δουλειά των Πανεπιστημίων να κάνουν Real Estate Business.

Το δεύτερο ουσιαστικό, είναι ότι αναφερόμαστε σε ένα κτίριο το οποίο έχει χαρακτηριστεί νεότερο μνημείο, άρα και να θέλει το Πολυτεχνείο να το αξιοποιήσει για τουριστικούς λόγους, στην πορεία θα πέσει.

Είναι ένα ιστορικό κτίριο, από τα συνολικά 7-8 ιστορικά κτίρια της πόλης, ανάμεσα στα οποία είναι η Δημοτική Αγορά, το παλιό Τελωνείο, τα Νεώρια, το Ιταλικό φρουραρχείο κ.ά, τα οποία δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχουν απόλυτη προστασία. Για όλα αυτά τα κτίρια ήταν μονόδρομος η μετατροπή τους σε δραστηριότητες πολιτιστικού ή άλλου χαρακτήρα. Άλλωστε τα μισά από αυτά έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

Δεν πρόκειται ένα ιστορικό κτίριο της πόλης να αφεθεί με οποιοδήποτε τρόπο σ’αυτή την χρήση. Φαντάζομαι ότι το Υπουργείο Πολιτισμού, η Αρχαιολογία δεν θα εγκρίνει ποτέ μια τέτοια άδεια.

Τρίτο και βασικό είναι ότι αν τα έκαναν αυτά τα δύο, που κατά την γνώμη μου είναι αδιανόητα, πρέπει να αλλάξουν και οι χρήσεις γης στην συγκεκριμένη περιοχή, άρα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που έχει την χωροταξία. Θα ήταν αδιανόητο να αλλάξει τις χρήσεις γης στο συγκεκριμένο ακίνητο, προκειμένου να ακολουθήσει τους κανόνες της τουριστικής αξιοποίησης, και πρακτικά δηλαδή νομίζω η προοπτική αυτή θα προσκρούσει σε ανυπέρβλητα εμπόδια.

Εμείς ως κυβέρνηση τότε όταν προέκυψε αυτό το θέμα, επί Πρυτανείας του κ. Διγαλάκη και νυν υφυπουργού κατοχυρώσαμε τον χαρακτηρισμό του ως νεώτερο μνημείο, ιστορικό νεότερο μνημείο, το οποίο νομίζω αποτρέπει οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση επί του πρακτέου.

Για να το διευκρινίσω ευθέως, τα Πανεπιστήμια μόνο μέσω κληροδοτημάτων, δηλαδή δωρεών που κάνουν ιδιώτες στα Πανεπιστήμια με κληροδοτήματα, ακίνητα, ή για οτιδήποτε άλλο που λένε την χρήση τους μέσα το κληροδότημα. Άλλο να πρόκειται για ένα κληροδότημα, και άλλο να πατάω σε μια παραχώρηση που μου έκανε το Υπουργείο Άμυνας για εκπαιδευτικούς σκοπούς και να το μετατρέπω σε ξενοδοχείο, δεν γίνονται αυτά τα πράγματα.

zarpanews.gr

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Σε μία Δημοκρατική(;) χώρα όπως είναι η Ελλάδα,τέτοιου είδους εμπόδια ξεπερνιούνται με μία απλή αλλαγή νόμου εν μία νυκτί!Θα δώσουν την άδεια και μετά ξανά-αλλάζουν τον νόμο!Άλλωστε,οι Οβραίοι δεν μπορεί να μην γνωρίζουν αυτά τα θέματα και να μην τα έχουν λύσει πολύ καιρό τώρα!Τζάμπα κάνανε τα τάγματα εφόδου και οι δυνάμεις κατοχής τον…κόπο;

  2. Καλημέρα σας.Ε ναι,δεν είναι δουλειά των εκαπιδευτικών ιδρυμάτων αυτό,αλλά το κτήριο δεν τουε ανήκει?Ότι θέλουν μπορούν να κάνου,άσχετο οτι δεν συμφωνούμε όλοι….

  3. Δεν είναι δουλειά σου το πως αξιοποιεί την περιουσία του ο καθένας. Τα πανεπιστήμια είναι ΑΥΤΟΔΙΟΊΚΗΤΑ, δεν κάνει κουμάντο η κυβέρνηση, ούτε εσύ κι εγώ φυσικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ