Stan Smith: Ποιος είναι ο άνθρωπος που έδωσε το όνομά του στο διασημότερο παπούτσι όλων των εποχών; Ι Photos

stan-smith-ποιος-είναι-ο-άνθρωπος-που-έδωσε-το-ό-1151003

Οι περισσότεροι είχαμε προσθέσει κάποια στιγμή στην γκαρνταρόμπα μας τα παπούτσια Stan Smith της Adidas. Πρόκειται για τα πιο διάσημα και πολυφορεμένα παπούτσια στην ιστορία της μόδας και έχουν κερδίσει επάξια τον τίτλο του απόλυτου και διαχρονικού tennis shoe. Έχουν «μεγαλώσει» γενιές αθλητών, έχουν «λιώσει» στις αλάνες από τα παιχνίδια και ταυτόχρονα έχουν τη θέση τους στη ντουλάπα κάθε fashionista!

Με το που σκύβεις να δέσεις τα κορδόνια σου, αντικρίζεις πάνω στη γλώσσα του παπουτσιού το πιο ανέκφραστο πρόσωπο στην ιστορία του τένις! Είναι ο Σταν Σμιθ που κέρδισε στην διάρκεια της καριέρας του 1209 απλά και διπλά παιχνίδια και κατέκτησε στην κορυφή του κόσμου στο άθλημα.

Μπορεί αυτός ο θρύλος της αντισφαίρισης να έμεινε, καθώς λένε, ανέκφραστος, συγκεντρωμένος και ήρεμος σε όλη τη διάρκεια της μεγάλης του πορείας, σίγουρα όμως θα έσκασε ικανοποιημένος ένα από τα σπάνια μισοχαμόγελά του όταν υπέγραφε τη συμφωνία με την Adidas χαρίζοντας το όνομά του και την ιστορία του σε ένα ζευγάρι παπούτσια! Ένα ζευγάρι παπούτσια που θα τον έβαζαν στα χείλη των νέων σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης…

Ποιος, όμως, είναι ο Σταν Σμιθ του οποίου το όνομα και το πρόσωπο κοσμούν το δημοφιλές υπόδημα;

Η ιστορία ξεκινά τον Δεκέμβριο του 1946, στην Πασαντένα της Καλιφόρνια όπου γεννήθηκε αυτός που έμελλε να γίνει ένας από τους σπουδαιότερους τενίστες στην ιστορία του αθλήματος. Μικρό παιδί ακόμα, ο Σταν αποπειράθηκε να πιάσει δουλειά ως ball boy για το κύπελλο Davis, αλλά τον απέρριψαν ως αδέξιο. Έφηβος, και ενώ είχε κάνει ήδη τα πρώτα του βήματα στο τένις, αποφασίζει να καταταγεί στον στρατό. Κύριο μέλημά του ήταν να ανυψώνει το ηθικό των φαντάρων όταν εκείνοι αρρώσταιναν ή ήταν τραυματισμένοι. Υπηρέτησε δυο χρόνια.

Όταν επέστρεψε, ένωσε τις δυνάμεις του με τον εξίσου καλό παίχτη Μπομπ Λουτζ και μαζί έγραψαν ιστορία, καθώς θεωρούνται ως ένα από τα πιο πετυχημένα duos όλων των εποχών στο τένις. Κέρδισαν πολλούς και μεγάλους τίτλους, μεταξύ των οποίων και το Masters Grand Prix το 1970.

Η καριέρα και η αναγνωρισιμότητά του εκτοξεύονται όταν αποφασίζει να συνεχίσει να παίζει ατομικά. Το 1971 κερδίζει έναν από τους πιο σπουδαίους τίτλους του στο US Open, εναντίον του Γιάν Κόντες. Η νίκη του το 1972, στο Γουίμπλετον απέναντι στον σπουδαίο Ίλιε Ναστάζε έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως ο πιο σπουδαίος τελικός Grand Slam! Η χρονιά αυτή ήταν και η τυχερή του αφού βρέθηκε στο νούμερο ένα της παγκόσμιας κατάταξης. Συνέχισε τις νίκες και την επόμενη χρονιά κατακτώντας το WTC Finals στο Ντάλας. Κέρδισε ως το τέλος της καριέρας του ακόμα 4 Grand Prix που ήταν το αντρικό τουρνουά τένις μέχρι το 1989.

Το γεγονός ότι κέρδιζε τον ένα τίτλο μετά τον άλλο, τράβηξε την προσοχή της εταιρείας-κολοσσού Adidas. Το 1978, η εταιρία προσέγγισε τον Σταν με σκοπό να γίνει το πρόσωπο της καμπάνιας της για παπούτσια τένις. Ο Σταν αποδέχθηκε την πρόταση της εταιρείας κι έδωσε το όνομά του στο διασημότερο παπούτσι όλων των εποχών, το πολυφορεμένο και περιζήτητο Adidas Stan Smith.

Ο σπουδαίος παίχτης που ξεκίνησε το ταξίδι του στα τερέν το 1969, ο παγκόσμιος πρωταθλητής που δεν άφηνε ποτέ τα συναισθήματά του να επηρεάσουν το παίξιμό του ή την συμπεριφορά του, κρέμασε τα Stan Smiths του το 1985…

Πηγή: topontiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook