Σταδιακό φέτος το άνοιγμα του Φαραγγιού της Σαμαριάς – Έναρξη λειτουργίας από την Αγία Ρουμέλη

σταδιακό-φέτος-το-άνοιγμα-του-φαραγγι-1224585

Σταδιακό θα είναι φέτος το άνοιγμα του Φαραγγιού της Σαμαριάς για τους επισκέπτες.

Σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης Δασών Χανίων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, γίνεται γνωστή η έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού Λευκών Ορέων-Σαμαριά το Σάββατο 22 Μαΐου 2021 και ώρα 7:30 π.μ. από τη νότια είσοδο (Αγία Ρουμέλη) και σε μήκος δύο χιλιομέτρων (θέση Χριστός) της διαδρομής του κεντρικού μονοπατιού.

Όπως είπε σε σχετικό δημοσίευμα του zarpanews.gr η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κα Μαρία Κοζυράκη, η έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς σε όλο το μήκος της διαδρομής του κεντρικού μονοπατιού, από το Ξυλόσκαλο έως την Αγία Ρουμέλη, αναμένεται να γίνει το πρώτο 10ημερο του Ιουνίου.

Η κα Κοζυράκη επεσήμανε επίσης πως έως τότε, το μονοπάτι χρειάζεται εργασίες άρσης καταπτώσεων και το έργο θα ανατεθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος σε εργολάβο.

Η ανακοίνωση για το μερικό άνοιγμα του Εθνικού Δρυμού:

«H Δ/νση Δασών Χανίων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, μετά την αριθ. 3837/19-05-2020 απόφαση της Συντονίστριας κ. Μ. Κοζυράκη, ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού Λευκών Ορέων-Σαμαριά το Σάββατο 22 Μαΐου 2021 και ώρα 7:30 π.μ. από τη νότια είσοδο (Αγία Ρουμέλη) και σε μήκος δύο χιλιομέτρων (θέση Χριστός) της διαδρομής του κεντρικού μονοπατιού.

Η Δασική Υπηρεσία έχει προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, προς το παρόν με ίδια μέσα, ώστε να καταστεί δυνατή και ασφαλής η επισκεψιμότητα του νότιου τμήματος του Δρυμού και να διασφαλιστεί η προστασία του δασικού οικοσυστήματος. Η έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού σε όλη τη διαδρομή, από Ξυλόσκαλο έως την Αγία Ρουμέλη, θα λάβει χώρα τις επόμενες εβδομάδες, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η συντήρηση του κυρίως μονοπατιού και η άρση των διάσπαρτων καταπτώσεων.

Αν οι καιρικές συνθήκες μεταβληθούν σε βαθμό που να δημιουργούνται προβλήματα στην ομαλή διέλευση των επισκεπτών, η Διεύθυνση Δασών Χανίων θα προτείνει τη ρύθμιση της διέλευσης ή και την απαγόρευση της εισόδου των επισκεπτών στον Εθνικό Δρυμό.

Το φαράγγι της Σαμαριάς είναι ένα μοναδικό φυσικό οικοσύστημα απαράμιλλης ομορφιάς. Η διάσχιση του είναι μια ιδιαίτερα επίπονη και πολύωρη διαδικασία. Με την ευκαιρία της έναρξης λειτουργίας του Δρυμού αλλά και της ιδιαίτερης συγκυρίας που διανύουμε, κρίνεται απαραίτητη η δημοσιοποίηση βασικών οδηγιών για την ασφάλεια του κοινού και της προστατευόμενης περιοχής.

Το Υγειονομικό Πρωτόκολλο, για το σύνολο της διαδρομής, στο φαράγγι της Σαμαριάς ισχύει ως εξής:

  • Ενημέρωση των επισκεπτών με πληροφοριακές πινακίδες στις εισόδους και στους χώρους στάσης και ανάπαυσης, εντός του Φαραγγιού, για την τήρηση των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων και των απαιτούμενων αποστάσεων μεταξύ των επισκεπτών. Συστήνεται η τήρηση των αποστάσεων σε όλο το μήκος του μονοπατιού.
  • Αποφυγή συνωστισμού στις εισόδους και στα εκδοτήρια εισιτηρίων.
  • Υποχρεωτική η μάσκα από το προσωπικό στους χώρους συγκέντρωσης επισκεπτών ενώ, συστήνεται σε όλους τους χώρους η χρήση προστατευτικής μάσκας από το προσωπικό.
  • Τοποθέτηση αντισηπτικών σκευασμάτων στα εκδοτήρια εισιτηρίων και τοποθέτηση προστατευτικού διαχωριστικού στα ταμεία των εκδοτηρίων.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας για τους οδηγούς των ημιόνων, σε κάθε περίπτωση μεταφοράς επισκεπτών.
  • Χρήση από τους επισκέπτες ατομικών συσκευασιών αντισηπτικών διαλυμάτων και ασφαλής χρήση αυτών για την αποφυγή κινδύνου πυρκαγιάς.
  • Συστήνεται η επιμελής υγιεινή καθαριότητας των χεριών, ενώ η χρήση προστατευτικών γαντιών από το προσωπικό είναι προαιρετική.

Γενικές επισημάνσεις:

  • Το κοινό μπορεί να περπατάει μόνο κατά μήκος του κύριου μονοπατιού και για κανένα λόγο να μην απομακρύνεται από το κεντρικό μονοπάτι.
  • Πρέπει να συμμορφώνεται με τα διαλαμβανόμενα στον Κανονισμό λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού και το περιεχόμενο των ενημερωτικών πινακίδων, ιδιαίτερα αυτών που αναφέρονται σε πτώση λίθων.
  • Πολύ μεγάλη προσοχή οφείλουν οι επισκέπτες να επιδεικνύουν σχετικά με θέματα αποφυγής του κινδύνου περιστατικών πυρκαγιάς. Όσοι καπνίζουν, πρέπει να περιορίζουν το κάπνισμα αυστηρά στους χώρους ανάπαυσης.

Το Φαράγγι της Σαμαριάς αποτελεί ένα αναγνωρισμένο μνημείο περιβαλλοντικής και πολιτιστικής εθνικής κληρονομιάς με παγκόσμια εμβέλεια και είναι αναγκαία η διαφύλαξη και προστασία του, τόσο σε συλλογικό όσο και ατομικό επίπεδο, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και προσήλωσης.»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook