Στα ύψη ο υδράργυρος το Σαββατοκύριακο – Έως 25 βαθμοί στην Κρήτη

στα-ύψη-ο-υδράργυρος-το-σαββατοκύριακ-1160986

Δύο «πρόσωπα» θα έχει ο καιρός κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα του έτους.

Ισχυρή θερμή εισβολή αναμένεται το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά μοντέλα, με τον υδράργυρο να εκτοξεύεται κοντά στους 26 με 28 βαθμούς κελσίου.

Μπορεί ο υδράργυρος να θυμίσει προχωρημένη Άνοιξη τις επόμενες ημέρες, ωστόσο στο διάστημα 14 με 17 Ιανουαρίου αναμένουμε πολικές αέριες μάζες που θα φέρουν χιόνια ακόμη και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα.Τι πρέπει να ξέρεις για τον καιρό

– Τοπικές νεφώσεις παροδικά αυξημένες με φαινόμενα στα δυτικά τα κεντρικά τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο

-Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται επίπεδα πάνω από τα κανονικά για την εποχή

Την Κυριακή τοπικά θα φτάσει τους 25 βαθμούς στη βόρεια Κρήτη

Αναλυτικά, ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης γράφει:

ΜΕ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΖΕΣΤΗ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Εντυπωσιακή αναμένεται να είναι η πρώτη ισχυρή θερμή εισβολή για το νέο έτος. Στον πρώτο χάρτη μπορούμε να παρατηρήσουμε την μετατόπιση της πολύ θερμής αέριας μάζας από την Αφρική την ίδια ώρα που το σύνολο της Ευρώπης επηρεάζεται από πολικές αέριες μάζες.

Η ΠΙΟ ΘΕΡΜΗ ΗΜΕΡΑ Η ΚΥΡΙΑΚΗ

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η ερχόμενη Κυριακή θα είναι η πιο ζεστή ημέρα. Στον δεύτερο χάρτη επισημαίνουμε τις υψηλότερες θερμοκρασίες και τα γεωγραφικά διαμερίσματα όπου αυτές αναμένεται να παρατηρηθούν.

ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ 28 ΒΑΘΜΟΥΣ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ
Οι νοτιάδες που αναμένεται να επικρατήσουν το Σαββατοκύριακο στη χώρα αναμένεται να λειτουργήσουν σαν καταβάτες στα ανατολικά ηπειρωτικά και τη βόρεια Κρήτη. Μάλιστα αν επαληθευτούν τα προγνωστικά δεν αποκλείεται ο υδράργυρος να φτάσει ή και να ξεπεράσει τους 28 βαθμούς κελσίου στη βόρεια Κρήτη.

ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΔΥΟ ΕΠΟΧΕΣ

Όπως μπορούμε να δούμε στον δεύτερο χάρτη την Κυριακή η χώρα μας θα χωριστεί σε δύο τμήματα. Από την Θεσσαλία και πιο βόρεια αναμένουμε χειμωνιάτικο καιρό με τον υδράργυρο να μην ξεπερνά τους 12 με 14 βαθμούς, νοτιότερα όμως θα επικρατούν ανοιξιάτικες προς καλοκαιρινές καιρικές συνθήκες.

Υπολογίζουμε ότι οι θερμοκρασιακές διαφορές μεταξύ βορειοδυτικής ηπειρωτικής χώρας και νότιας θαλάσσιας ίσως ξεπεράσουν και τους 20 βαθμούς κελσίου.

ΖΕΣΤΗ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΛΑΣΠΟΒΡΟΧΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ

Μπορεί η εβδομάδα να μας αφήσει με την πρώτη ισχυρή θερμή εισβολή για το 2021, δεν θα απουσιάζουν όμως και οι βροχές οι οποίες τοπικά θα εκδηλώνονται σαν λασποβροχές εξαιτίας της μεταφοράς Αφρικανικής σκόνης. Στον τελευταίο μας χάρτη μπορείτε να δείτε σε ποιες περιοχές αναμένουμε βροχές. Αυτές θα εστιάζονται στα δυτικά κεντρικά και βόρεια όπως επίσης και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Περισσότερο έντονα τα φαινόμενα στη βορειοδυτική Ελλάδα όπου θα χιονίσει και στα βουνά.

ΒΑΡΥΧΕΙΜΩΝΙΑ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ

Μπορεί ο υδράργυρος να θυμίσει προχωρημένη Άνοιξη τις επόμενες ημέρες, δεν θα πρέπει όμως να μας ξεγελάσει αυτή η εξέλιξη μιας και στο διάστημα 14 με 17 Ιανουαρίου αναμένουμε πολικές αέριες μάζες που θα φέρουν χιόνια ακόμη και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα.

Εκτιμούμε ότι η κακοκαιρία που θα μας επηρεάσει σε αυτό το χρονικό διάστημα είναι πιθανό να δημιουργήσει προβλήματα στη χώρα μιας και θα λάβει χώρα μια βίαιη σύγκρουση αερίων μαζών με διαφορετικά θερμοϋγρομετρικά χαρακτηριστικά.

protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook