Στα ύψη η τιμή του πετρελαίου στην Κρήτη – Πως διαμορφώνεται το νέο επίδομα θέρμανσης

στα-ύψη-η-τιμή-του-πετρελαίου-στην-κρήτ-756542

Στη δημοσιότητα το σχέδιο για το επίδομα θέρμανσης

Την ώρα που οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης παραμένουν στα ύψη και η ζήτηση είναι μειωμένη σε ποσοστό μέχρι και 90% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, η κυβέρνηση προωθεί νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, για να αυξηθεί το επίδομα θέρμανσης προς τα νοικοκυριά, χωρίς ωστόσο να γίνεται η παραμικρή κουβέντα για το αίτημα των πρατηριούχων να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης.

Από 1,11 ευρώ το λίτρο μέχρι και 1,21 ευρώ το λίτρο (με τις χαμηλότερες στον νομό Ηρακλείου και τις υψηλότερες στον νομό Λασιθίου) κυμαίνονται οι τιμές το τελευταίο τριήμερο στην Κρήτη, ενώ πτωτική πορεία από την περασμένη Τρίτη, με μικρή ανάκαμψη την Πέμπτη, ακολουθεί η διεθνής τιμή του “μαύρου χρυσού” σε δολάρια ανά βαρέλι.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Δημοκρατία”, το ύψος του συνολικού ποσού του επιδόματος θα εξακολουθήσει να διαμορφώνεται για κάθε δικαιούχο ανάλογα με την Κλιματική Γεωγραφική Ζώνη στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία του.

Το νέο αυξημένο επίδομα θέρμανσης θα ανέλθει:

* Στις περιοχές της ζώνης Α’, μεταξύ 3,75 και 5 ευρώ ανά τ.μ. κύριας κατοικίας (25 επιδοτούμενα λίτρα x επίδομα 0,15-0,20 ευρώ ανά επιδοτούμενο λίτρο).

* Στις περιοχές της ζώνης Β’, μεταξύ 2,25 και 3 ευρώ ανά τ.μ. κύριας κατοικίας (15 επιδοτούμενα λίτρα x επίδομα 0,15-0,20 ευρώ ανά επιδοτούμενο λίτρο).

* Στις περιοχές της ζώνης Γ’, μεταξύ 1,20 και 1,60 ευρώ ανά τ.μ. κύριας κατοικίας (8 επιδοτούμενα λίτρα x επίδομα 0,15-0,20 ευρώ ανά επιδοτούμενο λίτρο).

* Στις περιοχές της ζώνης Δ’, μεταξύ 0,75 και 1 ευρώ ανά τ.μ. κύριας κατοικίας (5 επιδοτούμενα λίτρα x επίδομα 0,15-0,20 ευρώ ανά επιδοτούμενο λίτρο).

Το επίδομα θα συνεχίσει να χορηγείται για επιφάνεια κύριας κατοικίας έως 80 τ.μ. για τον άγαμο και έως 100 τ.μ. για τον δικαιούχο που είναι έγγαμος ή μέρος συμφώνου συμβίωσης, ανεξαρτήτως αριθμού εξαρτώμενων τέκνων. Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για τη χορήγηση του επιδόματος θα διεκπεραιώνεται ηλεκτρονικά, μέσω του συστήματος TAXISnet. Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης θα είναι:

α) Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα έως 12.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας έως 100.000 ευρώ.

β) Έγγαμοι φορολογούμενοι, καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης, οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

γ) Μονογονεϊκές οικογένειες που κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα έως 22.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

Οι νομοί της Κρήτης εντάσσονται στη ζώνη Δ’ και επιδοτούνται έως 5 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας. Επιπλέον, οι ορεινοί καλλικρατικοί δήμοι που βρίσκονται στους νομούς των ζωνών Β’, Γ’ και Δ’ εντάσσονται στην αμέσως ανώτερη κλιματική ζώνη από αυτή στην οποία εντάσσεται ο νομός στον οποίο ανήκουν, δηλαδή στις ζώνες Α’, Β’ και Γ’ αντίστοιχα.

Οι τιμές στην Κρήτη: Από 1,12 έως 1,18 ευρώ το λίτρο

Την Πέμπτη καταγράφηκαν τις τιμές του Παρατηρητηρίου Τιμών μέσα από την ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Ανάπτυξης. Κατά το τελευταίο, λοιπόν, τριήμερο εμφανίζονται τιμές στον νομό Ηρακλείου από 1,12 μέχρι και 1,15 ευρώ το λίτρο. Στον νομό Λασιθίου εντοπίζονται οι υψηλότερες τιμές, από 1,15 έως και 1,21 ευρώ το λίτρο. Στον νομό Χανίων οι τιμές κυμαίνονται από 1,12 μέχρι και 1,18 ευρώ το λίτρο. Και στον νομό Ρεθύμνου από 1,13 μέχρι και 1,185 ευρώ το λίτρο.

Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκαν την περασμένη Τρίτη οι τιμές του πετρελαίου. Το αμερικανικό αργό έκλεισε σε χαμηλό άνω των 12 μηνών, με φόντο τις μεγάλες απώλειες στη Wall Street. Ωστόσο, χθες οι προσδοκίες για περικοπές στην παραγωγή στη συνάντηση των μεγαλύτερων πετρελαιοπαραγωγών τον επόμενο μήνα βοήθησαν τις τιμές να ανακτήσουν μέρος των απωλειών ύψους 7% της Τρίτης. Συγκεκριμένα, η τιμή του συμβολαίου του αργού WTI, παραδόσεως Ιανουαρίου, αυξήθηκε κατά 1,20 δολάρια ή κατά σχεδόν 2,3% στα 54,63 δολάρια το βαρέλι.

neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook