Στα φαρμακεία των Χανίων τα αντιγριπικά εμβόλια: Ποιοί πρέπει να τα κάνουν και πότε

στα-φαρμακεία-των-χανίων-τα-αντιγριπι-1291478

Από χθες έχει αρχίσει η διάθεση του αντιγριπικού εμβολίου από τα φαρμακεία των Χανίων, το οποίο χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή, όπως εξηγεί στο zarpanews.gr, ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου, Μανώλης Κατσαράκης. 

Πρόκειται για τετραδύναμα εμβόλια, που καλύπτουν περισσότερα στελέχη του ιού της γρίπης και έχουν ένδειξη για ενήλικες και για παιδιά ηλικίας από έξι μηνών και άνω.

Χορηγούνται μονο μετά από συνταγογράφηση, η οποία γίνεται από τον γιατρό. Η συνταγογράφηση είναι αποκλειστικά ηλεκτρονική (με εξαίρεση τους δικαιούχους μικρών ταμείων που δεν παίρνουν ακόμα ηλεκτρονική συνταγή, όπου γίνεται χειρόγραφα, για τους τουρίστες – επισκέπτες και μετανάστες).  Σημαίνει πρακτικά επίσκεψη στον γιατρό για συνταγογράφηση του εμβολίου και επίσκεψη στο φαρμακείο για την διενέργειά του.

«Οι φαρμακοποιοί έχουν πιστοποιηθεί από πέρυσι για την διενέργεια του εμβολίου και παράλληλα έχουν την υποχρέωση να ενημερώσουν και την πλατφόρμα εμβολιασμού που ενημερώνει το Υπουργείο, το οποίο στην συνέχεια συλλέγει και αναλύει τα δεδομένα» τονίζει ο κ. Κατσαράκης και συμπληρώνει:

«Να πούμε επίσης ότι με παρέμβαση του πανελλήνιου φαρμακευτικού συλλόγου, οι συνταγές θα ανοίξουν, θα μπορούν δηλαδή να εκτελεστούν ελεύθερα μέχρι 31/12 κι αυτό γιατί κάποια στιγμή μπορεί να υπάρξει κάποια καθυστέρηση στη ροή εμβολίων κι έτσι με αυτόν τον τρόπο η συνταγή δεν θα λήξει» ενώ «μέχρι τέλος Νοέμβρη που αρχίζει το κύμα της γρίπης πρέπει όλοι να έχουν εμβολιαστεί».

Σε σχέση με τον εμβολιασμό του covid: Σύμφωνα με τον κ. Κατσαράκη, βάσει των οδηγιών που έχει δώσει το Υπουργείο, το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού -αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία- όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Ποιοί πρέπει να εμβολιαστούν

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της Ελλάδας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:

1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

2. Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή. Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη). Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών. Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες). Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα. Χρόνια νεφροπάθεια. Χρόνιες παθήσεις ήπατος. Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα. Σύνδρομο Down

3. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.

4. Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.

5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).

6. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.

7. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης .

8. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook