Στα Δικαστήρια η Εκκλησία με τον Δήμο Χανίων για το ακίνητο της ΔΕΥΑΧ: Πώς λύνεται μια διαμάχη χρόνων

στα-δικαστήρια-η-εκκλησία-με-τον-δήμο-χ-927420

Σε συμβιβασμό με την Εκκλησία προχωρά ο Δήμος Χανίων για το ακίνητο της ΔΕΥΑΧ βάζοντας έτσι τέλος σε μια δικαστική διαμάχη πολλών ετών. Στην συνεδρίαση της Τετάρτης, το δημοτικό συμβούλιο Χανίων ενέκρινε ομόφωνα το σχέδιο του συμβιβασμού, αποτέλεσμα πολυετών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Με τον προωθούμενο συμβιβασμό, ο Δήμος Χανίων θα καταβάλει αντίτιμο 260.000 ευρώ προς την ΔΕΥΑΧ για το οικόπεδο πάνω στο οποίο έχει χτιστεί το ακίνητο και οριστικά η Εκκλησία θα αποδεχτεί την ιδιοκτησία του ακινήτου από τον Δήμο Χανίων. Για την καταβολή του ποσού, η ΔΕΥΑΧ θα προχωρήσει σε δωρεά 260.000 ευρώ προς τον Δήμο, ο οποίος θα κληθεί να πληρώσει την Εκκλησία.

Υπενθυμίζεται ότι το ακίνητο είχε χτιστεί για να στεγάσει το Δημαρχείο του τότε Δήμου Ελ. Βενιζέλου. Αναφερόμενος στα γεγονότα της περιόδου εκείνης, ο τότε Δήμαρχος Μανώλης Κεμεσίδης εξήγησε πως υπήρχε μια δωρεά από την Εκκλησία με συγκεκριμένους όρους και ειδικότερα με όρο να μην χτιστεί εκεί κάποιο κτήριο.

«Ο Μανώλης Κεμεσίδης αποφάσισε να χτίσει το Δημαρχείο και καλά έκανε γιατί μιλάμε για ένα κτήριο τεράστιας αντικειμενικής αξίας» τόνισε ο αντιδήμαρχος οικονομικών, Τάσος Αλόγλου, συμπληρώνοτας πως τότε η Εκκλησία άσκησε προσφυγή στον Δήμο Χανίων: «Με αυτόν τον συμβιβασμό εξασφαλίζουμε ότι θα παραμείνει στον Δήμο Χανίων» διευκρίνισε ο κ. Αλόγλου και προσέθεσε πως ΔΕΥΑΧ από εδώ και πέρα θα μπορεί να πληρώνει ένα μίσθωμα και να βρίσκεται στο συγκεκριμένο ακίνητο.

Μάλιστα σημείωσε πως η Εκκλησία διεκδικούσε 280.000 ευρώ για το ακίνητο, ενώ μετά τον συμβιβασμό το αντίτιμο προσδιορίστηκε στα 260.000 ευρώ.

Από του ο Ευτύχης Δαμιανάκης, αναφέρθηκε στην τεράστια αξία του ακινήτου και σημείωσε πως «εδώ μιλάμε για ένα ακίνητο 4.000 τμ και ουσιώδες στοιχείο του συμβιβασμού είναι ότι η εκκλησία αναγνωρίζει την πλήρη κυριότητα του Δήμου»

«Επί των ημερών μας έγινε εκδίκαση των υποθέσεων με δυστυχώς όχι καλή έκβαση για τον Δήμο Χανίων. Θα συμφωνήσουμε με τον συμβιβασμό και αισθανόμαστε πολύ πιο ασφαλείς» ανέφερε ο Τάσος Βάμβουκας. 

Ο Γιάννης Σαρρής τόνισε πως είναι μια εξέλιξη που έπρεπε να γίνει και γι’ αυτό η παράταξη θα το υπερψηφίσει.

Τέλος, ο Νίκος Βουρλάκης, σημείωσε πως η Εκκλησία όταν παραχωρεί κάτι σε έναν φορέα δεν μπορεί να βάζει όρους πώς θα το κάνει.

Για το εκκλησιαστικό λύκειο

Συμβιβασμός μεταξύ Δήμου Χανίων και Εκκλησίας επήλθε και για το εκκλησιαστικό λύκειο στον Αγ. Ματθαίο. Ειδικότερα, καθώς η διαχείριση και η κάλυψη των λειτουργικών δαπανών έχει περάσει στους Δήμους από τις πρώην νομαρχίες, η εκκλησία κινήθηκε νομικά απέναντι στον Δήμο Χανίων κέρδισε το Δικαστήριο και κέρδισε δύο πράγματα: Πρώτον πέτυχε ένα διαφορετικό μίσθωμα από αυτό που καταβαλλόταν παλαιότερα και δεύτερον πέτυχε την καταβολή από τον Δήμο Χανίων για όλο το έτος το 2016 και έκτοτε. Αρχικά υπήρχε απαίτηση για καταβολή όλου του ποσού. «Τα χρήματα εξασφαλίσαμε να δοθούν άμεσα από το Υπουργείο Παιδείας.

Συμφωνήσαμε από την Εκκλησία το μίσθωμα να ειναι στα 1.700 ευρώ και όχι στα 2.150 ευρώ και βάσει αυτού του μισθώματος να υπολογιστεί το ποσό» διευκρίνησε ο κ. Αλόγλου.

Συνεπώς ο Δήμος θα συνεχίσει να καταβάλλει ενοίκιο στην Εκκλησία για την λειτουργία του Εκκλησιαστικού Λυκείου, καθώς, όπως επισημάνθηκε, ανήκει στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Από την Πρωτοβουλία Πολιτών, ο επικεφαλής, Γιάννης Σαρρής τόνισε: Έχουμε την Εκκλησία η οποία παραχωρεί το κτήριο αλλά παραχωρεί ενοίκιο για να λειτουργήσει το εκκλησιαστικό σχολείο. Υπάρχει όμως μια δικαστική απόφαση που δικαιώνει την εκκλησία. Δεν μπορούμε να το κλείσουμε, πρέπει να σεβαστούμε την απόφαση των οικογενειών κάποιων παιδιών να φοιτήσουν εκεί.

Ο Νίκος Βουρλάκης από την Λαϊκή Συσπείρωση, εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα έπρεπε να πληρώνει ο Δήμος το ενοίκιο στην Εκκλησία για το Εκκλησιαστικό λύκειο: «Είναι καθαρά θέμα της Εκκλησίας οι εκκλησιαστικές σπουδές, δεν αφορούν την κοινωνία ολόκληρη αλλά μόνο όσους φοιτούν εκεί» τόνισε.

Τέλος, ο Δήμαρχος σε παρέμβασή του ξεκαθάρισε: Θέλω να τονίσω και να είναι ξεκάθαρο -γιατί υπήρξαν πολλές επικοινωνίες με τον Σεβασμιώτατο- είναι σαφές ότι τα χρήματα τα οποία διεκδικεί κατευθύνονται προς τις λειτουργικές ανάγκες του σχολείου γιατί φιλοξενεί και παιδιά μέσα και πλέον με αυτήν την απόφαση που παίρνουμε σήμερα, κλείνουμε μια εκκρεμότητα πολλών ετών χωρίς να επιβαρύνουμε τον προϋπολογισμό του Δήμου.

zarpanews.gr

2 thoughts on “Στα Δικαστήρια η Εκκλησία με τον Δήμο Χανίων για το ακίνητο της ΔΕΥΑΧ: Πώς λύνεται μια διαμάχη χρόνων

  1. Έκανε ο Κεμεσιδης τον καουμπόι και θα πληρώσουμε εμείς τώρα σαν βόδια…
    Ο άλλος είναι αντιδήμαρχος οικονομικών και επικροτεί την ανέγερση δημοσίου κτιρίου χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί πρώτα οι προϋποθέσεις και η νομιμότητα της. Πλήρωσε τα εσύ μόνο σου αφού λες ότι καλως έγινε…

  2. «Με κακούς νόμους και καλούς δημόσιους λειτουργούς είναι ακόμα δυνατόν να κυβερνήσεις. Με κακούς δημόσιους λειτουργούς όμως, ούτε οι καλύτεροι νόμοι δεν μπορούν να βοηθήσουν.»
    Ορισμένοι θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα, την αναρχία ως ευδαιμονία..!
    Στο άρθρο σας αναφέρεται πως ο κ.Κεμεσίδης εξέφραζε ότι υπήρχε μία δωρεά από την Εκκλησία .. Πώς νοείται η «δωρεά» τόσο για την Ιερά Σύνοδο, όσο και για το Δήμο;
    Αν απουσιάζει η δικαιοσύνη, τι άλλο είναι η πολιτική εξουσία, παρά οργανωμένη ληστεία; Δεν μπορεί να επιβληθεί σε μία κοινωνία μεγαλύτερο κακό από τη χρησιμοποίηση του νόμου ως μέσο αρπαγής.
    «Αν το Α είναι η επιτυχία, τότε ο μαθηματικός τύπος είναι Α=Χ+Υ+Ζ, όπου Χ ίσον δουλειά, Υ ίσον παιχνίδι και Ζ ίσον να κρατάς το στόμα σου κλειστό. », όσον αφορά την τοποθέτηση -προσωπική ή πολιτική, αδιευκρίνιστη- του κ.Αλόγλου. Η νοοτροπία είναι ένα μικρό πράγμα, που κάνει μεγάλη διαφορά.
    Για να πάρει κάποιος την εξουσία χρειάζεται το Word, για να την ασκήσει χρειάζεται το XL.
    «Αρχή άνδρα δείκνυσι.», για όλους όσους εμπλέκονται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook