Στα χέρια του δήμου Χανίων το παλιό ΙΚΑ – Χωρίς ενοίκιο για τουλάχιστον 17 χρόνια | Τι αναφέρει η σύμβαση

στα-χέρια-του-δήμου-χανίων-το-παλιό-ικα-1615028

Μηδενικό ενοίκιο για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 17 ετών, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να φτάσει και τα 19 έτη, θα έχει ο δήμος Χανίων για το κτίριο του παλιού ΙΚΑ στη διασταύρωση των οδών Σολωμού και Νεάρχου. Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, η σχετική σύμβαση παραχώρησης την οποία θα κληθεί να συζητήσει το δημοτικό συμβούλιο Χανίων την Τετάρτη.

Οι δύο πλευρές, δημοτική αρχή Χανίων και ΕΦΚΑ, έκαναν ουσιαστικά χρήση της δυνατότητας που παρέχει ο νόμος 4430/2016, ότι κόστη που επωμίζεται ο παραχωρησιούχος για διάφορες εργασίες μπορούν να συμψηφίζονται, αφαιρούμενα από το ενοίκιο που καλείται να καταβάλει στον κύριο του κτιρίου.

Οι σημαντικότεροι όροι της σύμβασης

Η σύμβαση προβλέπει ρητά την παραχώρηση του κτιρίου του παλιού ΙΚΑ στον δήμο Χανίων για χρονικό διάστημα 43 ετών, το οποίο μπορεί να παραταθεί δύο φορές για 15 χρόνια έκαστη, φτάνοντας συνολικά στα 73 χρόνια. 

Ο δήμος Χανίων υποχρεούται με δικά του έξοδα να κατεδαφίσει το παλιό κτίριο και να χτίσει στη θέση του νέο που θα πληροί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και θα είναι και ενεργειακής απόδοσης Α+.  Το ενοίκιο που θα καταβάλλει μηνιαίως ορίζεται σε 6.000 ευρώ. Του παρέχεται όμως περίοδος χάριτος τριών ετών για να πραγματοποιήσει τις σχετικές μελέτες και εργασίες, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν θα πληρώνει τίποτα. Η περίοδος αυτή μάλιστα, προβλέπεται πως μπορεί να φτάσει στα πέντε χρόνια αν οι εργασίες καθυστερήσουν.

Το κτίριο που θα κατασκευαστεί, η σύμβαση αναφέρει ξεκάθαρα ότι θα στεγάσει τις υπηρεσίες του δήμου και θα χρησιμοποιηθεί ως γραφεία.

Ο συμψηφισμός 

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι μέρος του κόστους όλων των απαραίτητων εργασιών και συγκεκριμένα 1 εκατομμύριο ευρώ, θα αφαιρεθεί από το ενοίκιο και έτσι ο δήμος Χανίων δεν θα πληρώσει τίποτα στον ΕΦΚΑ για τα πρώτα 14 χρόνια που θα έχει στη διάθεσή του το ακίνητο. Αυτό προστίθεται στην περίοδο χάριτος των τριών ως πέντε ετών, με αποτέλεσμα να μην καταβάλλεται κανένα ενοίκιο για τουλάχιστον 17 χρόνια, που μπορούν να φτάσουν και τα 19.Μετά από αυτό το διάστημα, το ενοίκιο θα επανεκτιμηθεί και δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερο των 6.000 ευρώ, ούτε όμως και υψηλότερο των 9.000 ευρώ, αναφέρει η σύμβαση.

Ο ΕΦΚΑ δεσμεύεται ότι για το αρχικό διάστημα των 43 ετών, το ακίνητο δεν πρόκειται να πωληθεί, ούτε να υποθηκευθεί. Μετά το πέρας των 43 ετών αυτών, αν ο ΕΦΚΑ θελήσει να πουλήσει το ακίνητο, θα είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει τον δήμο Χανίων και αυτός θα έχει δικαίωμα προτίμησης, δηλαδή θα προηγείται έναντι οποιουδήποτε άλλου αγοραστή. 

Ο δήμος Χανίων θα καταθέσει ως εγγύηση υλοποίησης του έργου 600.000 ευρώ, τις οποίες θα λάβει πίσω μετά την υλοποίησή του. Είναι υποχρεωμένος να κατασκευάσει το νέο κτίριο εντός το πολύ 5 ετών. Ωστόσο, αν αυτό δεν συμβεί για λόγους που δεν θα είναι δικής του υπαιτιότητας, όπως τυχόν καθυστερήσεις που θα οφείλονται σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες ή αρχές, δεν θα έχει καμία συνέπεια.

Γιατί γίνονται όλα αυτά;

Στόχος της δημοτικής αρχής, όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία, είναι να αποκτήσει ο δήμος ένα σύγχρονο κτίριο που θα στεγάσει τις υπηρεσίες του. Η δημοτική αρχή προσβλέπει σε διπλά θετική συνέπεια: θα αποφύγει το κόστος των ενοικίων που καταβάλλει σήμερα σε κτίριο στην οδό Γρηγορίου Ε’, το οποίο φέρεται να φτάνει τις 12.000 ευρώ περίπου, κυρίως όμως θα αποκτήσει ένα άνετο για το κοινό και τους εργαζόμενους, σύγχρονο κτίριο σε σημείο που δεν θα επιβαρύνει την κυκλοφορία στο κέντρο των Χανίων, ταυτόχρονα όμως δεν θα είναι δυσπρόσιτο.

Για να γίνει πλήρως αισθητή η επίδραση αυτής της κίνησης πάντως, απαιτείται και η μεταφορά του δημαρχείου Χανίων στους Ιταλικούς στρατώνες.

zarpanews.gr – Λεωνίδας Φιλικόζης

One thought on “Στα χέρια του δήμου Χανίων το παλιό ΙΚΑ – Χωρίς ενοίκιο για τουλάχιστον 17 χρόνια | Τι αναφέρει η σύμβαση

  1. Πρώτα-πρώτα τι ακριβώς θα στεγάζει το νέο αυτό κτήριο; Έπειτα, τι θα γίνει με το νυν κτήριο του Δημαρχείου όταν θα μεταφερθούν στο κτήριο των στρατώνων οι υπηρεσίες του; Γιατί το κτήριο δίπλα από την παλιά Ολυμπιακή δεν το εκμεταλλεύονται τόσα χρόνια; Και τέλος, γιατί έχω την εντύπωση ότι όλα αυτά γίνονται για να κερδίζουν λεφτά οι εργολάβοι και όχι ο ίδιος ο δήμος και οι δημότες του;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook