Στα Χανιά το κέντρο υποδοχής μεταναστών από την Λιβύη;

στα-χανιά-το-κέντρο-υποδοχής-μεταναστ-1025978
Φωτογραφία αρχείου

Φόβοι για μεγάλο κύμα από την Αφρική λόγω κορονοϊού

Ενώ οι ευρωπαϊκές δυνάμεις αναλαμβάνουν το έργο του ναυτικού αποκλεισμού της Λιβύης, κάποιες παράλληλες δράσεις της σχετικής επιχειρήσεως επηρεάζουν αμέσως την Ελλάδα, η οποία για λόγους ανεξήγητους έχει αποδεχθεί να είναι η χώρα υποδοχής των παρανόμων μεταναστών, οι οποίοι ενδεχομένως θα «διασωθούν» από τα πλοία της Ευρωπαϊκής Ναυτικής Δυνάμεως (EUMARFOR) που θα περιπολούν την Μεσόγειο. Επικρατέστερος προορισμός η Κρήτη.

Παρ’ όλον ότι εν προκειμένω οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, όλες οι ενδείξεις δείχνουν την Σούδα ως λιμένα διελεύσεως προς ένα κέντρο υποδοχής που θα δημιουργηθεί στην ενδοχώρα.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η επιχείρησις «Σοφία» ολοκληρώθηκε, ή ακριβέστερα διεκόπη τον περασμένο Φεβρουάριο χωρίς να έχει φέρει αποτελέσματα. Ήταν η ευρωπαϊκή επιχείρησις που άρχισε 2015 προκειμένου να αποτρέψει την διακίνηση παρανόμων μεταναστών δια της κεντρικής Μεσογείου. Να αποτρέψει την προώθησή τους προς την Μάλτα ή την Ιταλία. Κατ’ ουσίαν επρόκειτο για έναν ιδιότυπο ναυτικό αποκλεισμό της Λιβύης, ο οποίος απεδείχθη ατελέσφορος.

Η επιχείρησις «Ειρήνη» που ήλθε να την υποκαταστήσει, περιγράφεται ευθέως να έχει αποστολή τον ναυτικό αποκλεισμό. Η «πολιτικώς ορθή» περιγραφή του έργου που έχει αναλάβει είναι «ο έλεγχος της εφαρμογής του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί από τον ΟΗΕ» στην Λιβύη. Δευτερευόντως θα εντοπίζει και πλοία μεταναστών που μπορεί να κινούνται και αν απαιτείται θα επεμβαίνει αναλαμβάνοντας την διάσωσή τους.

Η λογική λέγει ότι οι μετανάστες αυτοί, θα έπρεπε χωρίς χρονοτριβή να επαναπροωθηθούν προς την ακτή από την οποία προέρχονται. Δηλαδή προς την Λιβύη. Όμως τα ευρωπαϊκά όργανα απεδέχθησαν ότι θα πρέπει να αποβιβασθούν σε κάποιο ευρωπαϊκό λιμάνι προκειμένου εκεί να γίνει η διαλογή για το ενδεχόμενο ανάμεσά τους να υπάρχουν και κάποιοι πρόσφυγες που θα δικαιούνταν ασύλου.

Και πάλι η λογική θα έλεγε ότι ενδεδειγμένοι προορισμοί για την υποδοχή και διαλογή αυτή έπρεπε να είναι η Μάλτα ή η Ιταλία, έστω η νησίς Λαμπετούσα. Για λόγους γεωγραφικούς αν μη τι άλλο. Και οι δύο αυτές χώρες όμως απέρριψαν κάθε τέτοια σκέψη. Η Ιταλία μάλιστα επικαλείται την κρίση του κορονοϊού για να κλείσει τα λιμάνια της.

Δεν θα μπορούσε να επικαλεσθεί και η Ελλάς το ίδιο; Πόσο μάλλον που καθώς πλησιάζει καλοκαίρι και οι καιρικές συνθήκες θα το επιτρέψουν, θα ευρεθούμε προ ενός νέου κύματος παρανόμων μεταναστών που θα διασχίζουν την Μεσόγειο. Και η Ελλάς θα έχει να αντιμετωπίσει το ίδιο ακριβώς πρόβλημα στα ανατολικά θαλάσσια σύνορά της…

Να σημειώσουμε εδώ, ότι η ύποπτη δράσις των διαφόρων ΜΚΟ ουδόλως έχει ανακοπεί. Μόλις προχθές σκάφος ναυλωμένο από την γερμανική ΜΚΟ Sea Eye προσπαθούσε να προσεγγίσει την Ιταλία για να αποβιβάσει 150 παρανόμους μετανάστες τους οποίους είχε «διασώσει».

Η Ρώμη ηρνήθη κατηγορηματικώς. Λόγω κορονοϊού και πάλι. Και όλοι απεδέχθησαν την απόφαση. Ευκόλως βεβαίως μπορούμε να φαντασθούμε τις υστερικές αντιδράσεις που θα προκαλούσε μια τέτοια απόφασις σε περίπτωση που την Ιταλία κυβερνούσε, όχι ο Τζουζέππε Κόντε αλλά ο Ματτέο Σαλβίνι.

Για την Ελλάδα όμως που δεν έχει φέρει αντιρρήσεις, το σκεπτικό είναι πως όσοι «ενδεχομένως διασωθούν» από τα πλοία της επιχειρήσεως «Ειρήνη» θα πρέπει να αποβιβασθούν στο πλησιέστερο λιμάνι και, αυτό είναι η Σούδα στα Χανιά.

Δεδομένης όμως της στρατηγικής σημασίας του λιμανιού αυτού, τόσο για το ελληνικό όσο και για το αμερικανικό Ναυτικό, δομή υποδοχής μεταναστών ή προσφύγων δεν θα μπορούσε να δημιουργηθεί εκεί. Η πρότασις λοιπόν είναι, η δομή να δημιουργηθεί στην ενδοχώρα.

Όχι όμως μακρυά από το αεροδρόμιο, ώστε να μπορούν να επαναπροωθηθούν αμέσως όσοι δεν κριθούν ότι πληρούν την προϋποθέσεις να τύχουν ασύλου, ή όσοι ενδεχομένως γίνουν δεκτοί ως πρόσφυγες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα υπάρξουν χώρες πρόθυμες να δεχθούν πρόσφυγες και υπό την προϋπόθεση ότι η διαλογή θα γίνει ταχύτατα. Η κοινή πείρα δυστυχώς δεικνύει ότι ουδεμία των προϋποθέσεων αυτών μπορεί να συντρέξει. Όπως δεν συνέτρεξε σε κανένα άλλο ελληνικό νησί μέχρι σήμερα…

Πηγή: estianews.gr

2 thoughts on “Στα Χανιά το κέντρο υποδοχής μεταναστών από την Λιβύη;

  1. Φυσικο κ επομενο.
    Αν εισαι μπουμπουρισμενος κ φοβισμενος κ ακινητος, οποιος θελει περνεί κ σου αμπωχνει. Κ δε διαμαρτυρεσαι, καθεσαι.
    Εβιβες.

  2. Για να μην λέει ο καθένας το μακρύ και το κοντό του , ρωτάμε τους βουλευτές του ν . Χανίων , τι ακριβώς ισχύει για το θέμα , και περιμένουμε ξεκάθαρη απάντηση .
    Εάν βέβαια μας κάνουν την χάρη να απαντήσουν !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook