Στα Χανιά θα μεταφέρονται οι πρόσφυγες από τη Λιβύη; Η Ελλάδα δέχθηκε αυτό που δεν ήθελε να κάνει καμία χώρα

στα-χανιά-θα-μεταφέρονται-οι-πρόσφυγε-1020722

Νέα ναυτική και αεροπορική αποστολή θα δρομολογηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη Μεσόγειο τον Απρίλιο, με στόχο το εμπάργκο στην μεταφορά όπλων σε εμπόλεμες ομάδες στη Λιβύη, ενώ σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο Reuters, καθώς και τα Bloomberg και New York Times, που επικαλούνται διπλωμάτες στις Βρυξέλλες, η Ελλάδα έχει συμφωνήσει να παραλαμβάνει και να φιλοξενεί τους μετανάστες που διασώζονται στη θάλασσα.

Όπως αναφέρεται επίσης στο «Βήμα», το πιθανότερο σημείο είναι, βάσει γεωγραφίας, η Κρήτη και ήδη έχουν υπάρξει, ορισμένες ιδέες, όπως π.χ. η αποβίβασή τους στη Σούδα.

Ο λόγος για την Επιχείρηση «Ειρήνη», η οποία υποδέχεται την αντίστοιχη «Σοφία». Η «Σοφία» που πήρε το όνομά της από ένα βρέφος που γεννήθηκε από έγκυο πρόσφυγα πάνω στο πλοίο που την διέσωσε, κατέρρευσε όταν χώρες όπως η Αυστρία, η Ιταλία και η Μάλτα ισχυρίστηκαν ότι ενήργησε ως «παράγοντας έλξης» για τους αιτούντες άσυλο, ενθαρρύνοντας την προσέλευση μεταναστών που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω της Λιβύης.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, ωστόσο, η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης αλλάζει τα δεδομένα, αφού διπλωμάτης της ΕΕ που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις ενημέρωσε ότι «Η Ελλάδα έχει επιτρέψει την αποβίβαση (των διασωζόμενων μεταναστών) στα λιμάνια της», κάτι που, όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει το Bloomberg, καμία χώρα δεν προτίθετο να κάνει.

Σημειώνεται, ωστόσο, οτι οι κυβερνήσεις της ΕΕ συμφώνησαν να βοηθήσουν στην κάλυψη των εξόδων μεταναστών και προσφύγων στα λιμάνια.

Και ενώ τα… περιβόητα λιμάνια παραμένουν ανεπιβεβαίωτα, ένα tweet του πρώην υπουργού Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Κοτζιά, εμπλέκει την Κρήτη, αφού, όπως σχολιάζει, είχε αποτραπεί να γίνει νέα Μόρια μέχρι… τώρα, αφού τα δεδομένα αλλάζουν.

Το tweet του πρώην υπουργού:

Παράλληλα, η συνεννόηση που έχει γίνει είναι ότι όσοι διασώζονται θα μεταφέρονται σε σημείο – transit, ώστε να μην πατούν σε ελληνικό έδαφος και από εκεί να μεταφέρονται σε άλλα κράτη – μέλη, που θα συνεισφέρουν με ναυτικά ή εναέρια μέσα στην επιχείρηση και έχουν προσφερθεί να παίρνουν τους μετανάστες. Το σχετικό κόστος θα καλύπτεται από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

zarpanews.gr

4 thoughts on “Στα Χανιά θα μεταφέρονται οι πρόσφυγες από τη Λιβύη; Η Ελλάδα δέχθηκε αυτό που δεν ήθελε να κάνει καμία χώρα

  1. επιτελους και μια ευχαριστη ειδηση……..σιγουρα οι τουριστες μας θα εκτιμησουν ιδιαιτερα μερικες χιλιαδες μουσουλμανους εισβολλεις διπλα στα ξενοδοχεια…..θα ειναι μια ομορφια……

  2. Ωραίο αυτό! Κ κάπως έτσι συνδιαστικά με coronavirus, ο τουρισμός που θα βλέπουν τα Χανία από δω κ πέρα θα είναι ίδιος με Μόρια και Εβιάλ. Και κοιμούνται όλοι μαζί από μεγαλοξενοδόχους μέχρι το τελευταιο κοτέτσι στο Airbnb. To «μπραντνειμ» από τα ελαφονήσια κ τα 5στερα θα είναι καραβια σε καθημερινή βάση από Αφρική στη Σούδα.

    Ευχαριστούμε τον Χανιώτη πρωθυπουργό, το δήμαρχο κ τους Χανιώτες βουλευτές. Έχει να πέσει πέιναααα…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook