Στα Χανιά ο Μανώλης Σφακιανάκης – Τι είπε για τα παιδιά και τον εθισμό στο διαδίκτυο

“Σοφότεροι” όσον αφορά θέματα που απασχολούν τον κόσμο της ηλεκτρονικής επικοινωνίας αλλά και τον κόσμο του διαδικτύου, έφυγαν το Σάββατο από το Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου, όσοι παρακολούθησαν τον καταξιωμένο αντιστράτηγο ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας, πρόεδρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας (CSI Institute), ειδικό ερευνητή και αναλυτή Ηλεκτρονικών Εγκλημάτων Μανώλη Σφακιανάκη και τις συνεργάτιδές του, στην ειδική εσπερίδα που διοργάνωσε η Ι.Μ.Κ.Α και το Ράδιο Μαρτυρία με θέμα “Η Βίβλος του Διαδικτύου: τι μέλλει γενέσθαι”.Άνθρωποι όλων των ηλικιών γέμισαν ασφυκτικά τη φιλόξενη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Μητροπόλεως για να ενημερωθούν από τον Χανιώτη “εξπέρ” του είδους σε θέματα internet, Μανώλη Σφανιανάκη και να μάθουν πως μπορούν να κάνουν αυτό το ταξίδι στο μεγαλύτερο δίκτυο του κόσμου πιο όμορφο, αλλά κυρίως πιο ασφαλές, αποφεύγοντας τις επικίνδυνες «παγίδες» που κρύβονται στο διαδίκτυο για τους ανυποψίαστους χρήστες.

Ο Μανώλης Σφακιανάκης τόνισε την ανάγκη οι χρήστες, και κυρίως οι νέοι, να εμβαθύνουν στη γνώση για την αποφυγή των μεγάλων κινδύνων που εμπεριέχονται στο διαδίκτυο

Στην εκδήλωση που συντόνισε η φιλόλογος, Ανδρονίκη Κοκοτσάκη, ο κ. Σφακιανάκης αφού
ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου, Δαμασκηνό για την εσπερίδα,
άρχισε να… ξεφυλλίζει τη Βίβλο του Διαδικτύου, με στόχο να προσεγγίσει το φαινόμενο του
διαδικτύου, να προσεγγίσει το μέλλον.

Πότε το παιδί μας “φεύγει” από τη ζωή

Μία “Βίβλος” που μέσα της έχει όλες τις ενέργειες και διαδικασίες που πρέπει να γνωρίζουμε και είναι απαραίτητο για τον κάθε Χανιώτη τον κάθε άνθρωπο, για να μπορέσει να χαράξει το δρομολόγιό του για τις νέες πορείες”

“Για όσους δεν ξέρουν το μέλλον είναι το διαδίκτυο, θα προσεγγίσουμε λοιπόν το “φως”, που και πάλι είναι το διαδίκτυο, αλλά όλο αυτό το όμορφο κρύβει κινδύνους και καταστάσεις που δυστυχώς αν δεν γνωρίζεις μπορείς να παραπλανηθείς και να “φύγεις”. Κι όταν λέμε να “φύγεις”, εννοούμε να “φύγεις” από την πραγματική και να πας στην εικονική ζωή. Πολλά παιδιά δυστυχώς μπερδεύουν τις ζωές, εικονική και πραγματική και στο τέλος φεύγουν από την κανονική ζωή” τόνισε ο κ. Σφακιανάκης.
Στη συνέχεια ο ειδικός ερευνητής και αναλυτής ηλεκτρονικών εγκλημάτων και Πρόεδρος του Cyber Security International Institute (CSI) ανέλυσε το φαινόμενο του εθισμού και πόσο εύκολα μπορεί ένα παιδί να “πέσει” θύμα του.

“Ο εθισμός στο διαδίκτυο είναι ένα φαινόμενο, που έχει να κάνει με εκατομμύρια παιδιά ανά τον κόσμο και χιλιάδες παιδιά στη χώρα μας. Δεν πρέπει να κρυβόμαστε, οτι στην Ελλάδα υπάρχουν τέσσερα νοσοκομεία που απασχολούνται με τον εθισμό και μόνο στο διαδίκτυο. Ο εθισμός δεν είναι παιχνίδι… Ο εθισμός είναι κλινική διαταραχή και αυτό που πρέπει όλοι να ξέρουμε είναι κάτι όπως ο αλκοολισμός. Αυτό πρέπει να μάθει ο κόσμος και να καταλάβει ότι όταν ένα παιδί κλείνεται στο δωμάτιό του και δεν μιλάει σε κανέναν, είναι συμπτώματα εθισμού και πρέπει να τα δούνε άμεσα οι γονείς, γιατί αν δεν τα προλάβουν εκείνοι, μετά έρχονται οι ψυχίατροι… Κι αν δεν μπορούν και οι ψυχίατροι, μετά το παιδί “φεύγει” από τη ζωή!

Εν αρχήν είναι οι… γονείς!

Μέσα από την πολυετή εμπειρία του, αλλά και τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις δεκάδες υποθέσεις που διαχειρίζεται καθημερινά, ο κ. Σφακιανάκης έχει πλέον κατασταλάξει στην άποψη ότι “την πρώτη και την τελευταία ευθύνη για τον εθισμό των παιδιών την έχουν οι γονείς! Έχουν άμεσα ευθύνες, γιατί εκείνοι θα πρέπει να βάζουν το παιδί μέσα σε όρια και όρους. Θα πρέπει να υπάρχουν κανόνες μέσα σε ένα σπίτι!

Είναι αδιανόητο να ζούμε όλοι μαζί και να είμαστε…. ξένοι! Δυστυχώς αυτό που έχω διαπιστώσει, είναι ότι οι γονείς είναι “αλλού”. Άρα αν μέσα στην οικογένεια υπάρχει σχεδιασμός, υπάρχει μπαμπάς και μαμά, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί μπαίνουν κανόνες. Όταν όμως ένα σπίτι είναι “διαλυμένο” τα, τότε τα πράγματα ξεφεύγουν και ξεφεύγουμε κι εμείς…” υποστήριξε ο κ. Σφακιανάκης.
Ποιό είναι όμως το… τυράκι, που δεν μπορούν δυστυχώς να αντιληφθούν τα παιδιά και τελικά “καταλήγουν να πιάνονται στη “φάκα” του διαδικτύου; “Το… τυράκι είναι ο εθισμός!” δηλώνει ορθά κοφτά ο κ. Σφακιανάκης και εξηγεί γιατί: “Σιγά-σιγά σε βάζουν μέσα στο παιχνίδι και εθίζεσαι… Εμείς δεν λέμε να μην παίξουν τα παιδιά, αλλά θα πρέπει να παίξουν το πολύ μία ώρα. Πάνω από μία ώρα “χάνεις την μπάλα”!

Πεθαίνεις… Κι όταν λέμε “πεθαίνεις” δεν είναι σχήμα λόγου, πολλά παιδιά στον κόσμο έχουν χάσει τη ζωή τους και αιτία είναι το διαδίκτυο. Εμείς λέμε μην παίξεις πχ “Fortnite”, εμείς λέμε όμως μην μιλάς στο chat του “Fortnite”. Γιατί μέσα από εκεί έρχονται οπι παιδόφιλοι και οι κακοποιοί! Αλλά όλα τα παιδιά πιστεύουνε, πως δεν θα τύχει σε μένα, θα τύχει στον άλλον… Κι αυτό είναι το λάθος…”

Μάθε παιδί μου…. Ίντερνετ!

Ο επί σειρά ετών πρώην προϊσταμένος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στη συνβέχεια
αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η χώρα μας κατέχει δύο αρνητικές πρωτιές, όσον αφορά σε θέματα που έχουν να κάνουν με το διαδίκτυο. Είμαστε λοιπόν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε χρήση video games σε αναλογία πληθυσμού και παιδιών, ενώ ηλεκτρονικά “αναλφάβητη”, παρά δεν κερδίζουμε την πρωτιά μεταξύ 27 χωρών.

Παρόλα αυτά ο κ. Σφακιανάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον τονίζοντας ότι έχει ξεκινήσει ένας αγώνας, προκειμένου το διαδίκτυο να συμπεριληφθεί στα μαθήματα του σχολείου, και τα πράγματα δείχνουν να είναι σε καλό δρόμο.

“Ως ινστιτούτο C.S.I δίνουμε έναν αγώνα να μπει στο σχολείο το διαδίκτυο ως μάθημα. Πιστεύουμε ότι το υπουργείο Παιδείας θα δικαιώσει τον αγώνα μας και θα το συμπεριλάβει ως μάθημα, από το νέο σχολικό έτος. Πιο πολλά δεν μπορώ να πω, όμως ένας μεγάλος οργανισμός κι εμείς δίνουμε μεγάλο αγώνα, γιατί μόνο όταν μπει στα σχολεία θα σταματήσει ο ηλεκτρονικός αναλφαβητισμός.

Ζητούμενο οι σχέσεις εμπιστοσύνης

Μαζί με τον κ. Σφακιανάκη στο πάνελ ήταν και δύο πολύτιμες συνεργάτιδες του στην προσπάθεια “διαφωτισμού” για τις συνέπειες που υπάρχουν στη ψυχολογία των παιδιών από την κακή χρήση του διαδικτύου, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα τρόπους πρόληψης ή και αντιμετώπισής τους, αναδεικνύοντας το ρόλο των γονέων.

Η κλινική Εγκληματολογος MSc και Σύμβουλος οικογένειας και θυμάτων εγκλημάτων, Κέλλυ Ιωάννου, ως Διευθύντρια του Ινστιτούτου Διεθνούς Κυβερνοασφάλειας μίλησε για τον διαδικτυακό εθισμό και το εθισμό των παιδιών στα videο games και για ναρκισσιστικές διαταραχές που έχουν να κάνουν κυρίως με φωτογραφίες “selfie” και social media, που συνδέονται εν μέρει με κορίτσια. Παράλληλα αναφέρθηκε εκτενώς και στο φαινόμενο του cyber bulliyng, αλλά και για το πως το διαδίκτυο έχει εισβάλλει στις ζωές και έχει φτάσει πλέον στο σημείο να αντικαθιστά προγενέστερα είδη κοινωνικοποίησης.

Το μήνυμα που έστειλε η κ. Ιωάννου μέσω της εκδήλωσης είναι ότι “τα πάντα ξεκινούν μέσα από την οικογένεια. Κάθε γονιός ξέρει ή πρέπει να πασχίζει να γνωρίζει το παιδί του. Γιατί έχει τύχει να πάμε σε ανάλογες ημερίδες και να μας ζητάνε οι γονείς, πως μπορούμε να σπάσουμε τους κωδικούς για να ελέγχω το παιδί μου. Το ζητούμενο δεν είναι όμως να παρακολουθείς το παιδί σου, αλλά να έχεις δημιουργήσει μία σχέση εμπιστοσύνης που το παιδί να σε εμπιστεύεται, αν, παρελπίδα, συμβεί κάτι”.

O “νουμπάς” και ο… εξορκισμός!

Η MSc Συνθετικής ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής, Όλγα Τζουραμάνη ανέλυσε από την πλευρά της πως μπορούμε να δουλέψουμε κυρίως θύματα και ψυχοθεραπευτικά, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε παιδιού φυσικά, την αναγνώριση συμπεριφορών και τη στήριξη της οικογένειας, που μπορεί να ζητήσει βοήθεια κάποιος γονιός. “Θα πρέπει τόσο οι γονείς, όσο και τα παιδιά να βελτιώσουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες, ώστε να γεφυρώσουν χάσματα, που αφορούν όχι μόνο τον εθισμό στο διαδίκτυο, αλλά να μάθουμε όλοι επικοινωνιακές “στρατηγικές”, προκειμένου να είναι καλύτερες οι διαπροσωπικές μας
σχέσεις.Δυστυχώς όμως οι περισσότεροι γονείς σήμερα, για να μην τα ισοπεδώσουμε όλα, δεν είναιεξοικειωμένοι με το διαδίκτυο με αποτέλεσμα να μην καταλαβαίνουν καν τη γλώσσα που χρησιμοποιούν τα παιδιά. Πχ μου έχει τύχει γονέας που μου λεγε ότι “το παιδί μου μιλάει μια ακαταλαβίστικη γλώσσα, λέει πχ “νουμπάς” (σ.σ noob ή n00b είναι όρος στην «αργκό» του Διαδικτύου για τους νέους χρήστες του online gaming, ωστόσο οι προχωρημένοι παίκτες τον χρησιμοποιούν επικριτικά για τον παίκτη που κάνει λάθη) και με ρώταγε σοβαρά μήπως το παιδί είναι… δαιμονισμένο και χρειάζεται εξορκισμό!Υπάρχουν όμως και γονείς που προσπαθούν καθημερινά να εμβαθύνουν και περισσότερο στον άγνωστο κόσμο του διαδικτύου, ώστε να είναι σε θέση να γνωρίζουν πως μπορούν να προστατέψουν το παιδί τους με το καλύτερο τρόπο. Θα έλεγα πως έχει να κάνει ειδικότερα με την κάθε οικογένεια το “δέσιμο” και την επικοινωνία που υπάρχει με τα μέλη της” τόνισε η ψυχολόγος της ομάδας C.S.I. zarpanews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ