Στα Χανιά ο Γρηγόρης Βαλτινός ερμηνεύει Ερωτόκριτο

στα-χανιά-ο-γρηγόρης-βαλτινός-ερμηνεύ-897582

Συμμετέχοντας στους εορτασμούς του Έτους Ερωτόκριτου, η Εταιρεία Κρητικών Σπουδών – Ίδρυμα Καψωμένου και η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων διοργανώνουν, με τη συνεργασία της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου και της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών Ανατολικής Κρήτης, διοργανώνουν την Παρασκευή 26 Ιουλίου στις 20.30 στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, μια ποιητική και μουσική ημερίδα με θέμα: “O Ερωτόκριτος και η λαϊκή ποιητική παράδοση”.

Ο διάλογος της μαντινάδας και της ρίμας με τον Ερωτόκριτο του Κορνάρου

Η σχέση του Ερωτόκριτου με τη λαϊκή παράδοση, ιδιαίτερα με την κρητική μαντινάδα και τη ρίμα, είναι ένα επιστημονικό πρόβλημα με πολύ ενδιαφέρουσες προεκτάσεις. Αντί να κάνομε ένα ακόμη Συνέδριο ειδικών μελετητών, επιλέξαμε να αναπαραστήσομε θεατρικά τους όρους και τα συστατικά στοιχεία του προβλήματος, μέσα από ζωντανούς ποιητικούς και μουσικούς διαλόγους ανάμεσα σε αυθεντικούς φορείς της παράδοσης: από τη μια αφηγητές και λαϊκούς τραγουδιστές του Ερωτόκριτου κι από την άλλη Κρητικούς μαντιναδολόγους και λυράρηδες. Αναπαράγοντας τη διαλεκτική του προσωπικού δημιουργού και του έργου του με τη ζωντανή λαϊκή παράδοση, επιχειρούμε μια καλλιτεχνική μεταγραφή του προβλήματος, που να δίνει την προτεραιότητα στην αισθητική απόλαυση και μέσω αυτής να διεγείρει τον προβληματισμό όπως μας δίδαξε το αρχαίο θέατρο. Ο θεωρητικός λόγος περιορίζεται στο απολύτως αναγκαίο: μια σύντομη εισαγωγή.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Θεατρικό αναλόγιο με το Γρηγόρη Βαλτινό και το Μιχάλη Αεράκη στο ρόλο του Ποιητή, και τους ηθοποιούς του επαγγελματικού Θεάτρου Έλια Βεργανελάκη και Σταύρο Λιλικάκη

̶ Μέλη της ερασιτεχνικής Θεατρικής Ομάδας της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών: Κλειώ Παπαδερού, Μανόλη Ντουκάκη, Δέσποινα Σκαράκη

Λαϊκούς ποιητές, τραγουδιστές και οργανοπαίχτες: τον Κώστα Πατεράκη, Νίκο Βρέντζο, Ντίνα Ροδουσάκη, Σταύρο Ψαρουδάκη, Γιάννη Παπαδάκη, Κώστα Καρτσωνάκη και άλλους παραδοσιακούς καλλιτέχνες από τις περιοχές Λασιθίου και Χανίων.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook