Στα Χανιά ο Γιώργος Παπανδρέου – Δείτε όσα είπε στην ομιλία του στον Δημοτικό Κήπο

στα-χανιά-ο-γιώργος-παπανδρέου-δείτε-1313738

Στον Δημοτικό Κήπο Χανίων βρέθηκε τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου ο πρώην πρωθυπουργός και υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Παπανδρέου. Στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί στην Κρήτη, ο κ. Παπανδρέου θα μιλήσει σε υποστηρικτές του στο ιστορικό καφέ «Κήπος».

Παρόντες στην ομιλία ήταν στελέχη της αυτοδιοίκησης, μεταξύ των οποίων ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο αντιδήμαρχος Γιάννης Νικηφοράκης και ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης.

Παρόντες επίσης ήταν δημοτικοί σύμβουλοι και διατελέσαντες δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι στο παρελθόν, όπως ο πρώην δήμαρχος Σούδας Γιάννης Περάκης και ο πρώην δήμαρχος Καντάνου Ευτύχης Δασκαλάκης.

Επίσης, ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ και βουλευτής Ηρακλείου Βαστίλης Κεγκέρογλου, η Χρύσα Χαριτάκη, ο πρώην επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον δήμο Χανίων Γιάννης Ντερμανάκης και ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ στα Χανιά Ευτυχής Μαυρογένης.

Πριν την έναρξη της ομιλίας του Γιώργου Παπανδρέου, οι παρευρισκόμενοι κράτησαν ενός λεπτού σιγή εις μνήμην της Φώφης Γεννηματά.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά από το zarpanews.gr την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου παρακάτω:

«Ισχύς για τους ισχυρούς και περιθώριο για τους πολλούς είναι το μότο της σημερινής κυβέρνησης», είπε ο Γιώργος Παπανδρέου. «Εδώ και δυο χρόνια βιώνουμε τις δύσκολες στιγμές της πανδημίας. Και η απάντηση είναι μέσα μας, στις οικουμενικές και πανανθρώπινες αξίες της αλληλεγγύης, της αδερφοσύνης, αξίες που τιμούν οι Κρητικοί.»

«Δολοφονία που κάποιοι προσπαθούν να αποσιωπήσουν ήταν ο θάνατος του Σήφη Βαλυράκη», είπε ο Γιώργος Παπανδρέου και κάλεσε την κυβέρνηση να διαλευκάνει την υπόθεση.

«Διακύβευμα της σημερνής ημέρας είναι αν θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια ισχυρή παράταξη που θα μπορεί να κυβερνήσει. Η Φώφη Γεννηματά πάλεψε παλικαρίσια και πρέπει να το κρατήσουμε ως παρακαταθήκη. Αλλά πρέπει να παλέψουμε για τις αξίες μας και αν δεν το κάνουμε, θα μείνουμε γραμμένοι στα μικρά γράμματα της ιστορίας. Γι’ αυτό αποφάσισα να δώσω αυτή τη μάχη».

«Η Ελλάδα σήμερα δεν έχει το δικό της σχέδιο, ούτε όραμα και αυτό αφορά τα πάντα, από τον χειρισμό της πανδημίας ως τα μεγάλα εθνικά θέματα. Μάλιστα με την πανδημία κάποιοι έγιναν ακόμα πλουσιότεροι, ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ πέρασε νόμους που υπονόμευαν τη διαφάνεια, για να εξυπηρετήσει τους ημέτερους», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε όσα έκανε το ΠΑΣΟΚ όσο βρισκόταν στην εξουσία:  «Η δική μας παράταξη είχε αλλάξει τη μοίρα του ελληνικού λαού. Εμείς αλλάξαμε τη μεσογειακή πολιτική στην Ευρώπη. Εμείς εξασφαλίσαμε την είσοδο της Κύπρου στην ΕΕ. Εμείς συνδιαμορφώσαμε τον μηχανισμό που γλίτωσε τη χώρα από τη χρεοκοπία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Σήμερα υπάρχουν νέες προκλήσεις, η πανδημία, οι φυσικές καταστροφές, η τεχνολογική επανάσταση που κάποιοι εκμεταλλεύονται και κάποιοι μένουν απέξω.

Πλούτος υπάρχει πολύς, αλλά βρίσκεται στα χέρια λίγων ισχυρών. Και η ΝΔ συνεχίζει ακάθεκτα να κινείται με πελατειακές λογικές. Αυτές μας κατέστρεψαν, τα τεράστια χρήματα που είχαν δανειστεί τότε, χάθηκαν στους ημέτερους και τους φίλους και εμείς γι’ αυτό κάναμε τη Διαύγεια για να ξέρει ο ελληνικός λαός πού πάνε τα χρήματά του».

Σκληρή κριτική εξαπέλυσε επίσης και για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Για τον ΣΥΡΙΖΑ τι να πω; Έκρυψε και ξέπλυνε τις αμαρτίες της ΝΔ. Η διακυβέρνηση του συνδυαστικά με διαχείριση στη νομή της εξουσίας, όχι στην αλλαγή της».

«Δεν θα γίνουμε δεκανίκι κανενός, δεν χρειαζόμαστε ένα ακόμα παρακολούθημα που θα αλληθωρίζει πότε δεξιά πότε αριστερά», είπε ο κ Παπανδρέου, αφήνοντας μια ξεκάθαρη αιχμή για τις ηγεσίες του κόμματος τα προηγούμενα χρόνια.

«Έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη μετάβαση, που όμως δίνει ευκαιρίες αν γίνει σωστά. Και έχουμε τρεις αρχές:

Η μετάβαση πρέπει να ενισχύει το κράτος δίκαιου και την κοινωνική πρόνοια. Να εγγυάται στον πολίτη υγεία, παιδεία. Κλιματική δικαιοσύνη.

Δεύτερον, ο πολίτης δεν μπορεί να είναι αναγκαίος μόνο όταν έχει εκλογές. Γι’ αυτό μιλάμε για συμμετοχικό κίνημα, το ξεκίνησα εγώ το 2004 και αυτό θα είναι η μαγεία για να ξαναχτίσουμε το κίνημα μας. Και αυτή η συμμετοχή, όταν μιλάνε για πράσινη ενέργεια, να σημαίνει κάτι διαφορετικό από αυτό που εννοούν άλλοι. Κάποιοι θέλουν να ελέγχεται η πράσινη ενέργεια, να ελέγχεται από μεγάλα συμφέροντα, εμείς να βλέπουμε από μακριά και αυτοί να τιμολογούν όπως θέλουν. Εμείς λέμε ότι πρέπει να είναι δημοκρατική αυτή η μετάβαση, με τους πολίτες να συμμετέχουν στη παραγωγή της νέας ενέργειας. Κλιματική δημοκρατία.

Και τρίτον, πρέπει να βασιστούμε τη μετάβαση στον πολιτισμό μας και τη δια βίου αναζήτηση της γνώσης, αξιοποιώντας τη δική μας σοφία. Κλιματική παιδεία.

Ξαναλέω ότι ναι, λεφτά υπάρχουν. Θα έρθουν σύντομα 90 δις στη χώρα, και ποιος θα τα διαχειριστεί αυτά; ποιος έχει διαβουλευτεί για το που θα πάνε; Άρα τα λεφτά αυτά θα πάνε σε κάποιους ημέτερους και ισχυρούς. Εμείς όμως θέλουμε μια συμμετοχική ανάπτυξη για όλους, όχι για αυτούς τους λίγους.

Αν δεν συγκροτήσουμε σήμερα ένα εθνικό σχέδιο μετάβασης στη νέα εποχή, δεν πρόκειται να καταφέρουμε και πολλά. Θα χάσουμε και τις δυνατότητες αξιοποίησης της νέας οικονομίας. Και είναι ήδη αργά.

Το 2009 λέγαμε ότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει η Δανία του νότου. Σήμερα η Δανία είναι σχεδόν αυτόνομη, έχοντας τις ΑΠΕ. Ε, γιατί να μην μπορεί να κάνει το ίδιο η Ελλάδα που έχει περισσότερο ήλιο και αέρα.

Τα δικαιώματα των ανθρώπων σήμερα αποδομούνται. Έχω γυρίσει όλο τον κόσμο. Δεν έχουμε κάτι να ζηλέψουμε. Μπορούμε την Ελλάδα να την κάνουμε χώρα πρότυπο και αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να κάνουμε το κόμμα μας, χώρο διαβούλευσης όλου του ελληνικού λαού.

Σήμερα που όλη η χώρα έχει στραμμένη την προσοχή της σε μας, αναζητάει ελπίδα και ξέρει ότι μπορούμε να συγκρουστούμε για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.

Εδώ στην Κρήτη η πανδημία ανέδειξε τη σημασία του εθνικού συστήματος υγείας. Στα λόγια το παραδέχονται όλοι. Αλλά η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να επενδύσει σε αυτό. Επίσης είναι ορατή η έλλειψη ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού.

Για παράδειγμα, ο ΒΟΑΚ γίνεται με ένα ασαφές σχέδιο, μη συνδέοντας όλη την Κρήτη και με διόδια. Και αυτό την ώρα που έρχονται στη χώρα 90 δις. Η διατροφική ταυτότητα της Κρήτης είναι επίσης παγκοσμίως γνωστή, αλλά δεν την αναδεικνύουμε.

Ο ενεργειακός σχεδιασμός, έχει δυο διασυνδέσεις με την ηπειρωτική χώρα. Αλλά που είναι οι ΑΠΕ; Γιατί να εξαρτόμαστε από εισαγωγές ενεργείας;

Είχαμε φτιάξει το πρόγραμμα «Ήλιος», όπου θα εξαγάγαμε ενέργεια στη βόρεια Ευρώπη και ενώ ψηφίστηκε, η επόμενη κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα. Και αυτά είναι μερικά μόνο από τα παραδείγματα.

Χάσαμε μια δεκαετία, αλλά η προοδευτική παράταξη αποτελούσε πάντα μια μεγάλη δύναμη, από τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Γεώργιο Παπανδρέου. Αλλά η ριζική αλλαγή στη χώρα μας παραμένει ένα ανολοκλήρωτο διακύβευμα. Και σήμερα είμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Το κάλεσμα μου σε όλους σας είναι να συμμετάσχουμε, να μπούμε με κέφι στη πολιτική και όχι στη ίντριγκα, αλλά τη δημιουργία.

Απαιτείται ενότητα γύρω από αξίες και οι εκλογές αυτές δίνουν την ευκαιρία να συγκροτήσουμε μια ισχυρή δύναμη προοδευτικής αναγέννησης της χώρας μας. Έχουμε τη δύναμη, μπορουμε και θα κάνουμε τη διαφορά. Και η κρίση που πέρασε η παράταξη μας να γίνει μοχλός αλλαγής.»

Ο Γιώργος Παπανδρέου, στο κλείσιμο της ομιλίας του μνημόνευσε τον Μανώλη Σκουλάκη. «Τον θυμόμαστε με αγάπη για τους αγώνες που έδωσε και την προσφορά του.»

Ο πρώην πρωθυπουργός ξεκίνησε την περιοδεία του από το Λασίθι την Κυριακή, με στάσεις σε Σητεία, Άγιο Νικόλαο και Ιεράπετρα, ενώ το μεσημέρι της Δευτέρας βρέθηκε στο Ρέθυμνο, στο Αρκάδι και τα Ανώγεια.

Στη συνέχεια, ο Γιώργος Παπανδρέου αναμένεται να επισκεφθεί τις σεισμόπληκτες περιοχές του Ηρακλείου την Τρίτη και η διαδρομή θα ολοκληρωθεί με ομιλία στο Ηράκλειο.

Καθώς η μάχη για τη διεκδίκηση της προεδρίας στο ΚΙΝΑΛ φουντώνει, στα Χανιά θα βρεθεί και ο Χάρης Καστανίδης, που θα μιλήσει επίσης στον Κήπο το βράδυ της Τρίτης.

Δείτε τις δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου κατά την άφιξή του:

Δείτε φωτογραφίες:

zarpanews.gr

2 thoughts on “Στα Χανιά ο Γιώργος Παπανδρέου – Δείτε όσα είπε στην ομιλία του στον Δημοτικό Κήπο

  1. ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΟΥ ΒΟΥΓΙΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΕΧΝΗ,
    ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΡΕΛΛΗ ΧΑΡΑ ΤΟ ΖΑΒΟ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΝΙΓΗΚΕ ΣΤΙΣ ΑΓΚΑΛΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΣΟΚΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΗΣ ΜΑΣΑΣ ΣΧΟΛΗΣ.
    ΚΑΙ ΧΑΧΑΧΑ ΚΑΙ ΧΟΥΧΟΥΧΟΥ ΤΑ ΖΟΜΠΙ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΒΓΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΤΟΥΣ ΚΡΥΠΤΕΣ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΙΟΥΝ ΞΑΝΑ ΤΟ ΑΙΜΑ…
    Υ.Γ.: ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΑΝΤΩΣ ΗΤΑΝ Ο ΜΠΑΡΜΠΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ – ΕΙΚΟΝΙΣΜΑ.
    Υ.Γ.2 – ΑΠΟΡΙΑ: ΑΥΤΟΣ Ο ΚΟΥΡΑΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΣΟΚΟΣ Ή ΝΤΟΡΑΚΙΑΣ?????
    ΠΑΠΠΑ ΖΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΟΥ ΛΕΩ…

  2. Πόση δουλοπρέπεια, πόση ντροπή, πόσο χαμηλό IQ, πόσο ζωντανό παράδειγμα « να ψοφήσει η κατσίκα του γειτωνα « πόση προδοσία στα παιδιά και στα εγγόνια τους, πόσο εγωκεντρισμός και χωριστικά, πόση δουλικότητα μπορείς να διακρίνεις σε όλα αυτά τα σούργελα που μαζεύτηκαν να προσκυνήσουν αυτόν που τους έριξε ροχάλες και κατέστρεψε για τα επόμενα 100 χρόνια την χώρα, τα παιδιά τους, τα εγγόνια τους !! Αυτή η χώρα δεν έχει σωτηρία, τα ζόμπι έχουν δυστυχώς επικρατήσει στην κοινωνία !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook