Στο ίδιο τραπέζι Ντόρα-Πολάκης για τις καταστροφές από δάκο και κακοκαιρία στα Χανιά | Photos

στο-ίδιο-τραπέζι-ντόρα-πολάκης-για-τις-955871

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας Χανίων, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργου Στρατάκου, ώστε να παρουσιαστούν τα προβλήματα που προκάλεσε στους αγροτικού παραγωγούς η κακοκαιρία αλλά και το τεράστιο πρόβλημα του δάκου.

Οι πόροι για την αποζημίωση των αγροτών θα αναζητηθούν από ευρωπαϊκά κονδύλια που θα διεκδικήσει η κυβέρνηση καθώς οι εθνικοί πόροι δε φτάνουν, τόνισε εκτός των άλλων στους εκπροσώπους των καλλιεργητών που συμμετείχαν στη σύσκεψη, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο κ. Στρατάκος αποκάλυψε επίσης ότι θα δρομολογηθούν αλλαγές στον ΕΛΓΑ, με πρώτη προτεραιότητα την αλλαγή στο καθεστώς λειτουργίας του αλλά και στις αποζημιώσεις που θα παρέχει στους πολίτες. Τόνισε δε ότι θα υπάρξει εκ νέου συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης για τους δολωματικούς ψεκασμούς όσον αφορά στη δακοκτονία.

«Τα Χανιά έχουν υποτιμηθεί σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα και εμείς δε θα ανεχτούμε αυτή η υποτίμηση να συνεχιστεί και στις αποζημιώσεις» ανέφερε σε έντονο ύφος η Ντόρα Μπακογιάννη κατά τη διάρκεια της σύσκεψης υπογράμμισε την ανάγκη η Κρήτη να αντιμετωπιστεί σαν ιδιαίτερη περίπτωση, που πλήττεται σημαντικά από την κλιματική αλλαγή, ενώ έφερε σα παράδειγμα τη φράση του επιστήμονα Κώστα Συνολάκη,  ότι είμαστε «στο μάτι του κυκλώνα της κλιματικής αλλαγής».

Η βουλευτής Χανίων της ΝΔ, ξεκαθάρισε βέβαια ότι το σύστημα δακοκτονίας όπως γίνεται έχει αποτύχει, ενώ τόνισε ότι στις νέες ενέργειες που θα γίνουν θα πρέπει ο παραγωγός να είναι παρών κατά τον ψεκασμό.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας και βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης, εξήγησε τη διάσταση που έχει λάβει το πρόβλημα και ανέφερε τα αριθμητικά στοιχεία από τις καταστροφές τα οποία εκτείνονται σε κάποιες χιλιάδες στρέμματα.Σχολίασε βέβαια ότι οι όποιες χρηματικές αποζημιώσεις πρέπει να ξεκινήσουν από τα εθνικά κεφάλαια που υπάρχουν, τα οποία παρότι δεν είναι πολλά πρέπει να δοθούν για να προλάβουν τις προθεσμίες. Έκανε λόγο βέβαια και για τις μειώσεις που υπέστησαν στοχευμένα τα Χανιά και το Ρέθυμνο σε σχέση με την ανατολική Κρήτη, κατηγορώντας ευθέως την τότε κυβέρνηση για σκοτεινές διαδικασίες.

Ο αντιπεριφερειάρχης αγροτικών θεμάτων Μανώλης Χνάρης σχολίασε πως οι δολοματικοί ψεκασμοί φέτος αποδείχθηκαν κατώτεροι των προσδοκιών, καθώς η Περιφέρεια είχε ανάγκη επιπλέον χρηματοδότησης ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ για το ζήτημα από το αρμόδιο Υπουργείο.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών ανέφεραν πως υπάρχουν σοβαρά ζητήματα επιβίωσης για τους παραγωγούς, ενώ όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε «θα πεινάσουν πολλά σπίτια φέτος αν δεν λάβουν έγκαιρες αποζημιώσεις».

Από τη μεριά του ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής είπε ότι πρέπει να γίνουν μεγάλες αλλαγές και στη δακοκτονία, ενώ στις αποζημιώσεις που θα δοθούν για το λάδι αυτές θα είναι οριζόντιες για 35.000 καταγεγραμμένες ελιές, με τα ποσά να είναι μεγάλα, ωστόσο θα διεκδικηθούν από όλους.

Το «παρών», εκτός του αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Νίκου Καλογερή, έδωσαν και οι βουλευτές Χανίων, Ντόρα Μπακογιάννη και Παύλος Πολάκης, καθώς και παραγωγικοί φορείς, με την συζήτηση να αφορά τόσο το πρόβλημα του δάκου, που έχει προκαλέσει σοβαρή ζημιά στην ελαιοπαραγωγή του νομού και της Κρήτης, καθώς και τις καταστροφές μετά την πρόσφατη κακοκαιρία στα δυτικά των Χανίων.

Η σύσκεψη έγινε με την παρουσία του αντιπεριφερειάρχη αγροτικού τομέα Μανώλη Χνάρη, των δημάρχων Κισσάμου κ. Γιωργου Μυλωνάκη, Κανδάνου-Σελίνου κ. Αντώνη Περράκη, Πλατανιά Γιάννη Μαλανδράκη, Αποκορώνου κ. Χαράλαμπου Κουκιανάκη, του αντιδημάρχου τοπικής αγροτικής οικονομίας και ανάπτυξης Χανίων, κ. Γιάννη Νικηφοράκη και των εκπροσώπων αγροτικών συλλόγων, φορέων και εκπροσώπων από τις πληγείσες περιοχές.
zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook