Στα Χανιά καρποφόρησε το jackfruit – Το εξωτικό φρούτο που μπορεί να αντικαταστήσει το ψωμί και το κρέας!

στα-χανιά-καρποφόρησε-το-jackfruit-το-εξωτικ-1192022

Μετά τις μπανάνες, τα μάνγκο, την παπάγια και διάφορα άλλα εξωτικά τροπικά φρούτα, έρχεται η ώρα του αρτόκαρπου (ή, στα Αγγλικά, jackfruit) να γίνει γνωστός στην Κρήτη.

Στο φυτώριο του κ. Μανώλη Κουκουτσάκη στα Χανιά, ένα δέντρο 7 ετών καρποφόρησε για πρώτη φορά και οι καρποί είναι πραγματικά τεράστιοι.

«Είναι ένας καρπός που παράγεται στην Ασία και και χρησιμεύει για φαγητό», λέει ο κ. Κουκουτσάκης. «Μπορεί  να φτάσει και τα 15 κιλά. Είναι ένα δέντρο που θέλει πολύ ζεστό κλίμα και υγρασία. Στο θερμοκήπιο είναι μια χαρά. Είναι πολύ θρεπτικό, μπορεί να αντικαταστήσει το ψωμί και το κρέας.»

Ο αρτόκαρπος έγινε γνωστός στην Ευρώπη από τους Πορτογάλους που τον συνάντησαν για πρώτη φορά στην Ινδία το 1499. Στην Ασία, χρησιμοποιείται ως τροφή ο ίδιος ο καρπός, ο οποίος έχει γλυκιά γεύση, αλλά και οι σπόροι του ως σνακ.

Εμφανίζεται όμως και σαν υποκατάστατο κρέατος, καθώς με συγκεκριμένο τρόπο ετοιμασίας, η υφή του, η γεύση και η εμφάνιση, τού μοιάζουν αρκετά.

Είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες, οι οποίες έχουν θετική επίδραση στο πεπτικό σύστημα και επίσης περιέχει βιταμίνη Β6 και βιταμίνη C.

Η εμφάνισή του είναι… ιδιαίτερη και σίγουρα όχι η συνηθισμένη για ένα φρούτο.

Ο Χανιώτης επαγγελματίας φρόντιζε να ενημέρωνει μέσω facebook για την εξέλιξη των τεράστιων καρπών, που ήταν σχετικά μικροί τον Νοέμβριο αλλά έφτασαν να γιγαντωθούν τον Μάρτιο: «Νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που βγαίνει αυτός ο καρπός», λέει ο κ. Κουκουτσάκης. Με δεδομένο ότι το φυτό είναι τροπικό, χρειάζεται να είναι σε θερμοκήπιο, καθώς δεν μπορεί να αντέξει το κρύο – και ο χειμώνας στην Κρήτη, παρά την κλιματική αλλαγή, δεν φέρνει… τροπικές συνθήκες. Ενδεχομένως όμως, αν αποδειχθεί ότι μπορεί  να καλλιεγηθεί στην Κρήτη, να αποτελέσει μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική στις συνήθεις τοπικές καλλιέργειες. 

Για του λόγου το αληθές, δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες τα φρούτα, πως ήταν και πως… έγιναν:

Στην Ινδία το 2017 είχαν παραχθεί 1,4 εκατομμύρια τόνοι αρτόκαρπου, ενώ ακολουθούσε το Μπανγκλαντές, η Ταϊλάνδη και η Ινδονησία.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook