Στα Χανιά και φέτος το έθιμο της «Βαρβάρας» από τους Βορειοελλαδίτες – Παραδοσιακά εδέσματα και γλέντι | Photos

στα-χανιά-και-φέτος-το-έθιμο-της-βαρβά-963476

Σε ένα κόσμο που αλλάζει και μας βάζει όλους στο ίδιο… τσουβάλι, είναι υποχρέωσή μας να μην ξεχνάμε το παρελθόν μας και να τιμάμε τις ρίζες και τις παραδόσεις μας.

Πιστός σε αυτή την αξία και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βορειοελλαδιτών Χανίων «Ορφέας» που για δεύτερη συνεχή χρονιά αναβίωσε στην πόλη μας το έθιμο της «Βαρβάρας», κατά το οποίο παρασκευάζονται τα ομώνυμα γλυκίσματα ανήμερα της γιορτής της Αγίας Βαρβάρας.

Η Αγία Βαρβάρα θεωρούνταν από τους κατοίκους της Θράκης προστάτιδα των παιδιών από τις κακές παιδικές ασθένειες και ιδιαίτερα της ευλογιάς, που προκαλούσε πολλούς θανάτους στον παιδικό πληθυσμό. Γι’ αυτό καθιέρωσαν στη γιορτή της, για να την «γλυκάνουν» να μοιράζουν γλυκό, που το ονόμασαν «Βαρβάρα», και το οποίο στην ουσία είναι κολυβόζουμο/σούπα, με βάση το σιτάρι και πλήθος υλικών, από ρόδι και ταχίνι, μέχρι κανέλα και αποξηραμένα φρούτα.Έτσι, δεκάδες μέλη του συλλόγου συγκεντρώθηκαν εχθές στην αίθουσα εκδηλώσεων του Παραρτήματος Προστασίας Παιδιών και Νέων Χανίων, γεύτηκαν παραδοσιακά εδέσματα από τον πλούσιο μπουφέ και χόρεψαν παραδοσιακούς μακεδονικούς και θρακιώτικους χορούς. zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook