Στα Χανιά η έδρα του Κέντρου Αριστείας – Εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία τα μνημόνια συνεργασίας

Κατά πλειοψηφία επιψηφίστηκαν από την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας της Βουλής τα δύο μνημόνια συνεργασίας για το Κέντρο Αριστείας για την Ολοκληρωμένη Αντιαεροπορική και Αντιπυραυλική Άμυνα.

Ειδικότερα, κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η «κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας, του υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, του υπουργείου Άμυνας της Τσέχικης Δημοκρατίας, του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ρουμανίας και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Τουρκικής Δημοκρατίας (ενεργούντος δια λογαριασμό της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας), σε σχέση με τη σύσταση, διοίκηση και λειτουργία του Κέντρου Αριστείας για Ολοκληρωμένη Αντιαεροπορική και Αντιπυραυλική Άμυνα (IAMD COE Operational MOU)» και η «κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας, του υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, του υπουργείου Άμυνας της Τσέχικης Δημοκρατίας, του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ρουμανίας και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Τουρκικής Δημοκρατίας (ενεργούντος δια λογαριασμό της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας), καθώς επίσης και του Στρατηγείου του Ανώτατου Συμμαχικού Διοικητή Μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ, αναφορικά με τη λειτουργική σχέση όσον αφορά το Κέντρο Αριστείας για Ολοκληρωμένη Αντιαεροπορική και Αντιπυραυλική Άμυνα (IAMD COE Functional Relationship MoU)».

«Η αντιπυραυλική και αντιαεροπορική άμυνα ήταν ανέκαθεν βασικός στόχος»

Όπως τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, «η αντιπυραυλική και αντιαεροπορική άμυνα ήταν ανέκαθεν βασικός στόχος της Νατοϊκής Συμμαχίας, αλλά και πάντα ήταν στον σχεδιασμό της άμυνας κάθε χώρας.

Το Κέντρο Αριστείας είναι ένα εργαστήριο μελέτης και ανάπτυξης τακτικών αντιμετώπισης, στο πλαίσιο της αντιπυραυλικής προστασίας και ο ρόλος του είναι υποστηρικτικός. Αποστολή του είναι η βελτίωση, η εξειδίκευση των δυνατοτήτων των κρατών μελών της Συμμαχίας, σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων και των επιχειρήσεων που αφορούν στην ολοκληρωμένη αντιαεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα.

Η Ελλάδα, που φιλοξενεί το Κέντρο Αριστείας, παρέχει την αρχική υποδομή, τον εξοπλισμό, το προσωπικό υποστήριξης και τη διοικητική μέριμνα, όπως ορίζουν τα μνημόνια. Έδρα του Κέντρου Αριστείας είναι τα Χανιά.

Αυτά τα δύο μνημόνια που καλείται να κυρώσει η Βουλή είναι μια υπόθεση επωφελής για την Ελλάδα, η οποία αυξάνει το αμυντικό της αποτύπωμα, ως χώρα μέλος της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Αναβαθμίζεται ο ρόλος της Ελλάδας στη Συμμαχία και το Κέντρο Αριστείας αναμένεται να αποδώσει σημαντική τεχνογνωσία στον κρίσιμο τομέα της αεράμυνας, να αποτελέσει πόλο έλξης για εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό από άλλες χώρες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η εξωστρέφεια της χώρας θα ενισχυθεί σε διεθνές επίπεδο, με τη συμμετοχή και τη διοργάνωση πολυεθνικών συνεργασιών-σεμιναρίων-εκπαιδεύσεων και ασκήσεων, σχετικών με τη λειτουργία του Κέντρου. Πέραν αυτών, θα αναβαθμιστεί περαιτέρω και ο στρατηγικός ρόλος της Κρήτης, ως περιφερειακού κέντρου εκπαίδευσης και παροχής υποστήριξης».

Ο υπουργός επεσήμανε επίσης ότι «και η Τουρκία είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Άρα, η ζωή στο ΝΑΤΟ έχει να κάνει και με την σχέση με την Τουρκία, η οποία σε επίπεδο διμερές είναι όπως είναι, αλλά από εκεί και πέρα, δεδομένο είναι ότι η Τουρκία αποτελεί και μέλος της Συμμαχίας.

Εμείς θέλουμε η Ελλάδα να έχει αμυντικό αποτύπωμα και έξω από τα όρια της χώρας. Και το έχει το αμυντικό αποτύπωμα, διότι διαθέτει ικανές επιχειρησιακά και άρτια εκπαιδευμένες Ένοπλες Δυνάμεις. Θέλουμε λοιπόν να είμαστε περισσότερο εξωστρεφείς, σε ό,τι αφορά στη συμμαχική μας ιδιότητα, είτε στους κόλπους της ΕΕ, τώρα που εξελίσσεται η ιδέα της δημιουργίας του ευρωστρατού, είτε στους κόλπους του ΝΑΤΟ».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθρο“Κλείδωσε” το Survivor – Τα πρώτα ονόματα που ακούγονται
Επόμενο άρθροΓερμανοί τουριστικοί πράκτορες ανακάλυψαν την αυθεντική Κρήτη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ