Στα Χανιά για τις καταστροφές η Ευρωπαία Επίτροπος Κορίνα Κρέτσου

στα-χανιά-για-τις-καταστροφές-η-ευρωπα-818611

Συνάντηση με Κρητικό ευρωβουλευτή είχε στο Στρασβούργο η Ευρωπαία Επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης Κορίνα Κρέτσου, η οποία δήλωσε την αμέριστη συμπαράστασή της για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών στα έργα υποδομών, σε μνημεία, σε γέφυρες, στους οδικούς άξονες στο Νόμο Χανίων και γενικότερα στην Κρήτη.

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης μετέφερε στην Ευρωπαία Επίτροπο και μήνυμα του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη για την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων που θα συμβάλλουν στην άμεση αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν οι υποδομές στην Κρήτη λόγω των εκτεταμένων βροχοπτώσεων.

Η Κορίνα Κρέτσου συμφώνησε με την πρόταση του Μανώλη Κεφαλογιάννη να επισκεφθεί την Κρήτη και τις πληγείσες περιοχές το επόμενο διάστημα και να διαπιστώσει και η ίδια από κοντά το μέγεθος των καταστροφών.

Για την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης οι ζημιές σε δημόσιες υποδομές (δρόμους, γέφυρες) πρέπει να ξεπερνούν το 1,5% του ΑΕΠ της Κρήτης, όπως και συμβαίνει, δηλαδή πάνω από 130 εκατομμύρια ευρώ.

Η αίτηση και η εκτίμηση των ζημιών πρέπει να γίνει από το Υπουργείο Οικονομικών του Κράτους Μέλους.

Τα ειδικά κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν ήδη ενεργοποιηθεί και έχουν αποστείλει (μετά από πρωτοβουλίες της Κορίνας Κρέτσου) εμπειρογνώμονες για συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές.

Η διαδικασία της έγκρισης γίνεται με πρόταση της αρμόδιας Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ψηφίζεται στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει τη μεταφορά πόρων από άλλα εγκεκριμένα προγράμματα για την Ελλάδα, τα οποία δεν έχουν υψηλή απορροφητικότητα και τα οποία εγκρίνονται άμεσα από την αρμόδια Επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook