Σπύρος Δανέλλης: «Οραματιζόμαστε την Κρήτη που προσφέρει ευημερία και ποιότητα ζωής» | Photos

σπύρος-δανέλλης-οραματιζόμαστε-την-1767310

Γεμάτο από κόσμο ήταν το απόγευμα της Πέμπτης το καφενείο στα Κουνουπιδιανά, εκεί όπου ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κρήτης, Σπύρος Δανέλλης παρουσίασε και ανέλυσε τις προγραμματικές θέσεις της παράταξης του «Η Κρήτη μας αλλιώς».

Ο κ. Δανέλλης τόνισε μεταξύ άλλων πως «η εκχώρηση της Κρήτης στο μπλε στρατόπεδο αποτελεί σπουδαία υπηρεσία προς τον πρωθυπουργό, στη δυσκολότερη στιγμή της κυβερνητικής του θητείας» ενώ ανέφερε επίσης οτι η παράταξή του «φιλοδοξεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη μετάβαση από ένα περιφερειακό υπόδειγμα οικονομικής μεγέθυνσης σε ένα υπόδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης».

Αναλυτικά ολόκληρη η ομιλία του επικεφαλής της παράταξης «Η Κρήτη μας αλλιώς», Σπύρου Δανέλλη:

Το μικρό μας θαύμα εξελίσσεται. Πριν ενάμιση μήνα δεν υπήρχε καν στο μυαλό μας η ίδρυση της αυτοδιοικητικής μας παραταξης «Η Κρήτη μας αλλιώς».

Ο χρόνος στην πολιτική είναι απρόβλεπτος, μη προσδιορίσιμος και κάθε άλλο παρά ευθύγραμμος. Ό,τι μας απέτρεψε η βολή της ευκολίας να κάνουμε, όταν είχαμε άλλη ισχύ, άνεση χρόνου και δυνατότητες, μας το επέβαλε η πολιτική μας αξιοπρέπεια και συνείδηση.

Έτσι, εν ριπή οφθαλμού μια ευρεία κοινωνική συμμαχία ενεργών πολιτών συναποφασίσαμε πως για λόγους βαθιά πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς οφείλαμε να παρέχουμε στους πολίτες της Κρήτης τη δυνατότητα εναλλακτικής επιλογής από εκείνη που ελέγχεται από το Μαξίμου, για την Περιφέρεια Κρήτης.

Μέχρι σήμερα η Περιφέρεια Κρήτης είναι η μοναδική που καταγράφεται, έστω σημειολογικά, ως προοδευτική σε αντίθεση με τις υπόλοιπες δώδεκα, που ελέγχονται όλες από τη ΝΔ. Με επιλογή όμως του κυρίου Αρναουτάκη, το τελευταίο κάστρο στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση, πέφτει αμαχητί.

Η εκχώρηση της Κρήτης στο μπλε στρατόπεδο αποτελεί σπουδαία υπηρεσία προς τον πρωθυπουργό, στη δυσκολότερη στιγμή της κυβερνητικής του θητείας. Αποτελεί παράλληλα και χτύπημα πισώπλατο στην προοδευτική αντιπολίτευση και στους δημοκρατικούς πολίτες κάθε κομματικής ένταξης, που μόλις τρεις μήνες μετά την θριαμβευτική επανεκλογή Μητσοτάκη αντιλαμβάνονται πως η αλαζονική και αυταρχική κυβέρνηση πνίγεται συνεχώς στην αυτάρεσκη ανικανότητα του «επιτελικού» της κράτους.

Σε αυτή την πιο δύσκολη για την κυβέρνηση στιγμή έρχεται ο κ. Αρναουτάκης, δίχως κανέναν εμφανή λόγο, να παράσχει μοναδική υπηρεσία στην κυβέρνηση. Πώς άραγε το βλέπουν αυτό τα μέλη και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ;

Τι έχει να πει ο κ. Ανδρουλάκης που συνεχώς διακηρύττει:

«Αυτοδιοίκηση δίπλα στον πολίτη και όχι μακρύ χέρι της εξουσίας του εκάστοτε Πρωθυπουργού»;

Φαίνεται πως ο κ. Ανδρουλάκης εξαιρεί την Κρήτη από αυτήν την αρχή. Και τηρεί απόλυτη σιωπή για την πρασινο-μπλε συμμαχία που απαλλάσσει την κυβέρνηση από το να δοκιμαστεί στην κάλπη, τρεις μόλις μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Και επειδή οι πολιτικές έχουν στίγμα και πρόσημο, αφού εξυπηρετούν συμφέροντα, δεν μπορείς να είσαι με όλους. Δεν μπορείς να μην ανοίξεις μέτωπα. Χωρίς να σπάσεις αβγά πολιτική δεν κάνεις.

Και ο κ. Μητσοτάκης πολύ σωστά και καθαρά δηλώνει σε κάθε ευκαιρία: «Δεν έχω κρύψει, το είπα πριν λίγες μέρες και στη Μυτιλήνη, ότι θέλουμε να δώσουμε κομματικό χρώμα στις εκλογές για Περιφερειάρχες. Όχι για να βάψουμε τον χάρτη γαλάζιο, αυτό το κάναμε δυο φορές στις εθνικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου, αλλά για έναν πολύ απλό λόγο: Θέλουμε ανθρώπους που συμμερίζονται το όραμά μας».

Άλλωστε η ΝΟΔΕ Ηρακλείου, στην ανακοίνωσή της αρχές Σεπτεμβρίου ανέφερε: “Είναι πολύ σημαντικό για την κυβέρνηση, να μπορεί να έχει Περιφερειάρχες οι οποίοι ενστερνίζονται ακριβώς αυτό το όραμά της και με τους οποίους θα μπορεί να συνεργαστεί αποτελεσματικά.

Αν το πολιτικό, αναπτυξιακό, κοινωνικό όραμα όλων μας ήταν κοινό, χωρίς να αμφισβητώ τις καλές προθέσεις κανενός, δεν θα υπήρχε συντήρηση και πρόοδος, η δεξιά κι αριστερά. Δεν θα υπήρχε λόγος ύπαρξης της πολιτικής. Αντιθέτως, ζούμε την ταχύτερη από ποτέ διεύρυνση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων.

Ιδιαιτέρως σήμερα που η παντοδύναμη και ανεξέλεγκτη κυβέρνηση νιώθει πως δεν απειλείται από πουθενα και οι δημοκρατικοί πολίτες ζητούν εναγωνίως θεσμικά αντίβαρα. Η Περιφέρεια που αποτελεί το ισχυρότερο μετά την κεντρική κυβέρνηση κέντρο εξουσίας, οφείλει να διασφαλίζει την ανεξαρτησία της από οποιαδήποτε υποταγή σε κυβερνητικές ή κομματικές επιλογές.

Η αυτοδιοίκηση δεν μπορεί παρά να είναι δυνάμει ανταγωνιστική της όποια κεντρικής εξουσίας.

«Η Κρήτη μας αλλιώς” είναι η υπεράσπιση της μη χειραγωγούμενης αυτοδιοίκησης. Και να πούμε εδώ πως η παράταξή μας στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όμως μέλη μας και υποψήφιοί μας ανήκουν από τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς μέχρι το φιλελεύθερο κέντρο, τα κοινωνικά κινήματα και την οικολογία. Και βεβαίως διατηρούμε την οργανωτική όπως και την προγραμματική μας αυτονομία.

Και μπορεί να μην είμαστε όλη μέλη ή φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όμως ενδιαφερόμαστε και αγωνιούμε όλοι για την ανάκαμψη και επιστροφή του ως πρωταγωνιστή στην πολιτική σκηνή της χώρας. Αποτελεί εθνική επιταγή η επανισορρόπιση του πολιτικού συστήματος.

Ο ελληνικός λαός ήδη σε τρείς μήνες καταβάλει βαρύτατο τίμημα εξαιτίας της κυβερνητικής αλαζονείας που τρέφεται από το ανεξέλεγκτο.

Και αυτό αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους της απρόσμενα εντυπωσιακής συμμετοχής των πολιτών στις εσωκομματικές εκλογές της περασμένης Κυριακής.

Αυτήν την αγωνία, αυτήν την κοινωνική επιταγή οφείλουμε όλοι να την κατανοήσουμε, να τη σεβαστούμε, να την αξιοποιήσουμε. Είναι επιταγή ενότητας και αγώνα.

Και εμείς στην “Κρήτη μας αλλιώς” είμαστε περήφανοι που σε δύσκολους καιρούς διαχείρισης βαριάς ήττας και εσωστρέφειας, αποτελέσαμε τον κοινό τόπο συνάντησης και αναφοράς του χώρου. Και αυτά τα χαρακτηριστικά αντιλαμβανόμαστε πως οφείλουμε να προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού.

Και είναι μόνο αυτοί οι πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί λογοι αρχών που μας διαφοροποιούν από την παράταξη του κ. Αρναουτάκη;

Όχι βέβαια.

Εμείς πιστεύουμε πως το μοντέλο των δεκατριών τελευταίων χρόνων που δομήθηκε πάνω στην αποσπασματικότητα και την απουσία ενιαίων κανόνων εξάντλησε την όποια δυναμική.

Δεν υπήρξε ποτέ ενιαίο όραμα που εξυπηρετείται από ολοκληρωμένο συνεκτικό σχεδιασμό. Ουδέποτε αντιμετωπίστηκε ως ενιαία περιφέρεια, αλλά ως άθροισμα τεσσάρων διαφορετικών νομών.

Ο περίφημος συγκρητισμός ακυρώθηκε στην πράξη κάτω από την έλλειψη ενιαίας στρατηγικής σε βασικούς τομείς της περιφερειακής ανάπτυξης (Τουρισμός, Αγροτική παραγωγή, Ενέργεια, Πολιτισμός κ.ά). Οι όποιες προσπάθειες διαφοροποίησης και ποιοτικής στροφής, χάθηκαν μέσα σ’ ένα περιβάλλον χωρίς πυξίδα, στόχους, σκοπό και συνεκτικό όραμα.

Η μονόπλευρη εστίαση στη λεγόμενη «απορροφητικότητα» των ευρωπαϊκών κονδυλίων αποπροσανατολίζει από το μείζον: Το εάν οι πόροι αυτοί αποφέρουν κοινωνική προστιθέμενη αξία. Ο κατακερματισμός των κεφαλαίων με λογικές δημοσίων σχέσεων και πελατειασμού βοηθά σε δημοτικότητα και πολιτική αντιπαροχή, αλλά δεν αποφέρει υπεραξία στον τόπο.

Η ανάγκη διαμόρφωσης ενιαίας Περιφερειακής Στρατηγικής που θα εγγυάται την ευημερία των κατοίκων της Κρήτης με όρους βιωσιμότητας, δικαιοσύνης και οικολογικού μετασχηματισμού δεν προκύπτει μόνο από τις ελλείψεις και παραλείψεις του παρελθόντος. Επιβάλλεται και απ’ τις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος. Τις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής και της περιβαλλοντικής κρίσης, καθώς και τον στόχο της προόδου και της εξέλιξης των κοινωνιών μέσω της γνώσης και της Δημοκρατίας.

«Η Κρήτη μας αλλιώς» φιλοδοξεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη μετάβαση από ένα περιφερειακό υπόδειγμα οικονομικής μεγέθυνσης σε ένα υπόδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης. Το αναπτυξιακό στοίχημα της επόμενης μέρας είναι η δημιουργία πόλων ανάπτυξης που θα εδράζονται στις δια-κλαδικές διασυνδέσεις μεταξύ διασκορπισμένων δραστηριοτήτων στο νησί, αλλά και μεταξύ διαφορετικών επιχειρήσεων και κλάδων. Μια ολοκληρωμένη περιφερειακή πολιτική ανάπτυξης προϋποθέτει στοχευμένες παρεμβάσεις και πολιτικές σε όλους τους κρίκους της παραγωγικής αλυσίδας.

Η Περιφέρεια Κρήτης φαίνεται πως αγνοεί τη σημασία των τοπικά προσδιορισμένων πολιτικών που αμβλύνουν τις περιφερειακές ανισότητες και προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της ενδοχώρας. Η οργανική διασύνδεση των βασικών παραγωγικών τομέων του νησιού (τουρισμός, αγροδιατροφικά προΪόντα, πολιτισμός) προσφέρει ταυτότητα και διασφαλίζει τη μοναδικότητα σε υπηρεσίες και προΪόντα.

Το ψηφοδέλτιό μας αποτελείται από ενεργούς πολίτες κάθε ηλικίας και κοινωνικής αναφοράς. Το κεντρικό μας μέλημα δεν είναι άλλο από το ότι η Κρήτη είναι υπόθεση του καθενός από μας κι όλων μαζί ταυτοχρόνως. Και την θέλουμε «αλλιώς» από εκείνη που μας πληγώνει, εκείνη που εκφράζει ισχυρά μειοψηφικά συμφέροντα, την Κρήτη του κατακερματισμού, του τοπικισμού, της παραβατικότητας, της καθυστέρησης. Οραματιζόμαστε την Κρήτη που προσφέρει ευημερία και ποιότητα ζωής, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας ανάπτυξη βιώσιμη, περιβαλλοντική, οικονομική, κοινωνική.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook