Σπουδαία έκθεση εγκαινίασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα Χανιά | Photos+Videos

σπουδαία-έκθεση-εγκαινίασε-η-πρόεδρο-1307749

Την έκθεση “Η Ελλάδα μετά την Επανάσταση- Καλλιτεχνικοί Θησαυροί από τη Συλλογή Κρασάκη”, εγκαινίασε στα Χανιά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η ιστορική και πολιτισμική σημασία, αλλά και η ματιά που επιτρέπει να ρίξει ο επισκέπτης στη ζωή, την καθημερινότητα, την οπτική και τον υλικό πολιτισμό της εποχής, θεωρήθηκαν τέτοιας αξίας, ώστε η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Στην εκδήλωση ήταν παρόντες η σύζυγος του πρωθυπουργού Μαρέβα Μητσοτάκη, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, οι βουλευτές Χανίων της ΝΔ Βασίλης Διγαλάκης και Μανούσος Βολουδάκης, ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.κ. Δαμασκηνός. Ακόμα, εκπρόσωποι φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και άνθρωποι των τεχνών.

Η εκδήλωση των εγκαινίων άνοιξε με ομιλία της κυρίας Σακελλαροπούλου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Φιλολογικού Συλλόγου Χανίων «Ο Χρυσόστομος», με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναφέρει χαρακτηριστικά: Ανοιγοντας τη συλλογή τους στο κοινό, η Τινα και ο Μιχάλης Κρασάκης έκαναν μια προσφορά πολιτισμού σε όλους τους πολίτες, είπε η Προέδρος στην ομιλία. Ακόμα έδωσε συγχαρητήρια στο Δήμο Χανίων για τη διοργάνωση. Τέτοιες πρωτοβουλίες αποτελούν ορόσημο πολιτιστικής και εκπαιδευτικής δραστηριότητας, ανέφερε η κυρία Σακελλαροπούλου.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο Γενικός Επιμελητής της Έκθεσης και Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων, Δημήτρης Ανδρεαδάκης και ο Συλλέκτης, Μιχάλης Κρασάκης.

«Η παρουσία σας εδώ, προδίδει έναν τόνο υπερτοπικό και εθνικό», είπε στην προσφώνηση του ο δήμαρχος Χανίων. Ανάφερε ακόμα ότι η έκθεση δίνει απατήσεις σε ιστορικά ερωτήματα, τεκμηριώνοντας έτσι την σκοπιμότητα της. «Είναι συνειδητή πολιτική του δήμου Χανίων, να αποτελέσει ο πολιτισμός όχημα περιφερειακής ανάπτυξης», είπε ακόμα ο κ. Σημανδηράκης.

«Η γνωριμία μου με τον Μιχάλη και την Τινά Κρασακη απορροφήσαν κάθε σκέψη και ενέργεια μου», είπε ο κ Ανδρεαδακης. «Ήταν πολύ δύσκολη η δημιουργία της έκθεσης με τρόπο τέτοιο που να την απολαύσει ο θεατής.»

«Ήταν μια δύσκολη έκθεση», επιβεβαίωσε και ο Μιχάλης Κρασάκης. «Όλες οι άλλες εκθέσεις είχαν αντικείμενο το 1821. Εμείς δείχνουμε τι έγινε έπειτα, μέσα και από έργα διακεκριμένων καλλιτεχνών».

Η έκθεση θεωρείται ως το σημαντικότερο γεγονός που πραγματοποιείται στην Κρήτη, στο πλαίσιο των εορτασμών από τα 200 χρόνια της κήρυξης της Ελληνικής Επανάστασης. Περιλαμβάνει σπάνια έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, λιθογραφίες και σχέδια, Ελλήνων και Ευρωπαίων φιλελλήνων ζωγράφων του 19ου και του 20ού αιώνα, με υπογραφές όπως εκείνες των Νικολάου Γύζη, Νικηφόρου Λύτρα, Θεόδωρου Βρυζάκη και Θεόδωρου Ράλλη.

Ακόμα, χρηστικά αντικείμενα, ρολόγια και φορεσιές, όπλα και εκδόσεις εκτίθενται στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, περιλαμβάνοντας συνολικά 167 από τα 1.500 αντικείμενα της Συλλογής του ζεύγους Κρασάκη.

Μετά την ομιλία της Προέδρου, αναμενόταν το καθιερωμένο κόψιμο της κορδέλας στην Πινακοθήκη, με την κυρία Σακελλαροπούλου να είναι η πρώτη που θα ξεναγείτο στην έκθεση.

Δείτε φωτογραφίες:

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook