Σπίτια μόνο για… Κροίσους στα Χανιά: Στα ύψη οι τιμές ενοικίασης – αγοράς, τι λέει η πρόεδρος των κτηματομεσιτών

σπίτια-μόνο-για-κροίσους-στα-χανιά-στ-1352788

Τεράστια ζήτηση και ελάχιστη προσφορά ακινήτων στα Χανιά, οδηγούν την κτηματαγορά σε διαρκή και ραγδαία αύξηση ενώ η έλλειψη σπιτιών για μακροχρόνια μίσθωση έχει μετατραπεί πλέον σε κοινωνικό πρόβλημα.

Για την έλλειψη ακινήτων και την εκτίναξη των τιμών ενοικίασης και πώλησης, μίλησε  η πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Χανίων, Λουκία Καλλιγιάννη, μιλώντας στο ZARPA RADIO 89,6 και την Φανή Νικηφοράκη.

Όπως διαπίστωσε, οι τιμές ενοικίασης φτάνουν πλέον τα 8 – 9 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο σε περιοχές όπως κέντρο, Χαλέπα, Δικαστήρια, δηλαδή για ένα σπίτι 100 τετραγωνικών, το ενοίκιο φτάνει ακόμα και τα 900 ευρώ.

Σύμφωνα με την κα Καλλιγιάννη, οι τιμές τόσο ενοικίασης όσο και πώλησης έχουν φτάσει σε επίπεδα του 2007 αμέσως πριν την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης ενώ σύντομα αναμένεται να τα ξεπεράσουν καθώς η τάση είναι έντονα αυξητική.

«H αύξηση έχει ξεκινήσει από την αρχή του 2021 και συνεχίζεται με ραγδαίο ρυθμό» σημείωσε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Δ’ τρίμηνο του 2021, οι τιμές πώλησης στα Χανιά διαμορφώθηκαν στα 1.753 ευρώ/τμ κατά μέσο όρο, σε σχέση με 1.689 ευρώ/τμ το Γ’ τρίμηνο του 2021, σημειώνοντας αύξηση 3,8%

Αν δεν ήταν το θέμα του κορονοϊού, θα είχαμε απογείωση στις τιμές που την βλέπουμε και τώρα αλλά την βλέπουμε πιο ήρεμα. Διαμερίσματα, γενικώς κατοικίες στα Χανιά δεν υπάρχουν. Η προσφορά είναι πολύ μεγαλύτερη δηλαδή απ’ ότι η ζήτηση» τόνισε.

Παρότι αυτή τη στιγμή είναι υπό ανέγερση πολλές οικοδομές,

Το θέμα είναι ότι με το να υπάρχει φοβερή ζήτηση και η προσφορά να μην μπορεί να καλύψει την ζήτηση, οι τιμές ανεβαίνουν

Αυτή τη στιγμή, όπως εξήγησε η κα Καλλιγιάννη, η κτηματαγορά κινείται όχι λόγω μιας συνολικότερης οικονομικής ανάπτυξης αλλά επειδή ο κόσμος προσπαθεί να καλύψει ανάγκες: Νέα ζευγάρια, ζευγάρια που κάνουν οικογένεια, γονείς που θέλουν να αγοράσουν ένα σπίτι για τα παιδιά τους

Οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει να δίνουν δάνεια αλλά όχι με τον τρόπο που έδιναν την δεκαετία του 2000. Δηλαδή κάποιος πρέπει να έχει ένα κεφάλαιο και αν θέλει να το συμπληρώσει με δανεισμό πρέπει να είναι καθόλα εντάξει.

Επενδυτές υπάρχουν αλλά αυτοί ψάχνουν κυρίως για ολόκληρα κτήρια, να τα ανακαινίσουν και να τα εκμεταλλευτούν και τουριστικά και με αστικές μισθώσεις.

Στα ύψη τα ενοίκια

«Στα Χανιά υπάρχει τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα. Υπάρχουν φοιτητές, στρατιωτικοί, άνθρωποι οι οποίοι έρχονται να δουλέψουν στα Χανιά» τόνισε.

Σύμφωνα με την ίδια, οι τιμές ενοικίασης φτάνουν στα 8-9 ευρώ ανά τετραγωνικό.

«Και δεν είναι μόνο τα μικρά διαμερίσματα που υπάρχει το πρόβλημα είναι και τα μεγάλα. Εκεί υπάρχει τεράστιο πρόβλημα να καλυφθούν οι ανάγκες στις οικογένειες.» ενώ η περιοχές με τις υψηλότερες τιμές, είναι το  κέντρο, τα Δικαστήρια, η Χαλέπα, η Νέα Χώρα, περιοχές που εξυπηρετούν πολλές ανάγκες δηλαδή μετακίνηση, διατροφή, σχολεία κλπ

Παράλληλα, σύμφωνα με την κα Καλλιγιάννη, η φετινή χρονιά τουριστικά πήγε πάρα πολύ καλά, οπότε τα διαμερίσματα δεν  βγήκαν από τις βραχυχρόνια μίσθωση.

Όσο για τις νεοανεγεριόμενες οικοδομές, αυτές δεν θα λύσουν παρά ένα πολύ μικρό κομμάτι του προβλήματος.

«Έχουμε μια τεράστια διαφορά από τα χρόνια της κρίσης, περίπου πάμε σε τιμές 2007. Και θα πάει ακόμα ψηλότερα.

Το πρόβλημα υπάρχει και θα διαιωνίζεται

Μονο αν η προσφορά μπορέσει να καλύψει την ζήτηση θα υπάρξει μια εξισορρόπηση αλλά αυτό δεν προβλέπεται ακόμα» διαπίστωσε.

zarpanews.gr

One thought on “Σπίτια μόνο για… Κροίσους στα Χανιά: Στα ύψη οι τιμές ενοικίασης – αγοράς, τι λέει η πρόεδρος των κτηματομεσιτών

  1. Να τα πάρει όλα το κράτος να γλυτώσουμε από τα ενφια το άγχος και τα φεσια του κάθε απατεώνα. Εμπρός για το νέο σοβιετ.χανια 2022

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook