«Σπίτι μου» ούτε για δείγμα στα Χανιά… Ανύπαρκτα τα ακίνητα – «Στο Θεό» τα ενοίκια

σπίτι-μου-ούτε-για-δείγμα-στα-χανιά-1701878

Μέχρι 1.200 ευρώ το ενοίκιο για ένα τριάρι – «Όμηρος» της γραφειοκρατίας οι μεταβιβάσεις ακινήτων

Οι συνθήκες που επικρατούν στην αγορά ακινήτων αυτήν την περίοδο στα Χανιά, καθιστούν πρακτικά ανεφάρμοστο το πρόγραμμα «Σπίτι μου» για χορήγηση φτηνών στεγαστικών δανείων σε νέους, καθώς δεν υπάρχουν ακίνητα που να πληρούν τις προϋποθέσεις του προγράμματος, σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Κτηματομεσιτών Χανίων, Λουκία Καλιγιάννη.

Μιλώντας στο ZARPA RADIO 89,6 και την Φανή Νικηφοράκη, η κα Καλλιγιάννη, σημείωσε πως δεκάδες δικαιούχοι έχουν λάβει προεγκρίσεις δανείων αλλά είναι αδύνατον να καλυφθούν οι αιτήσεις, διότι αφενός δεν υπάρχουν ακίνητα, αφετέρου οι τιμές των ακινήτων είναι πολύ πιο υψηλές οπότε δεν μπορεί να βρει κάποιος μέχρι το ποσό που δικαιολογεί το πρόγραμμα. Μάλιστα η ίδια κατήγγειλε περίπτωση υποψήφιου αγοραστή, ο οποίος έχει καταφέρει να βρει ακίνητο αλλά όλες οι τράπεζες αρνούνται να χρηματοδοτήσουν την αγορά επειδή υπάρχει βάρος με προσημείωση.

Η κα Καλλιγιάννη

Την ίδια ώρα η κα Καλλιγιάννη αναφέρθηκε στην γραφειοκρατία που καθυστερεί τραγικά τις μεταβιβάσεις ακινήτων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι μπορεί να χρειαστεί μέχρι και δύο χρόνια για να υπογραφούν τα συμβόλαια! Όσο για τις τιμές των ενοικίων, παραμένουν απλησίαστες για τον μέσο πολίτη, φτάνοντας πλέον τα 11 – 12 ευρώ ανά τμ.

Ανύπαρκτα τα ακίνητα που πληρούν τις προϋποθέσεις του προγράμματος 

«Όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα ήταν να δοθούν σε 10.000 οικογένειες νέων – ωστόσο πριν να κλείσει ο μήνας είχαν κατατεθεί πάνω από 20.000 αιτήσεις, Οι αιτήσεις είναι πάρα πολλές και τα διαθέσιμα σπίτια δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις προδιαγραφές του προγράμματος. Υπάρχει πρόβλημα μεγάλο.

Ορισμένοι έκαναν αιτήσεις για να δουν καταρχάς αν μπορούν να το πάρουν το δάνειο, χωρίς να έχουν βρει κάποιο σπίτι. Αυτή τη στιγμή το θέμα είναι ότι υπάρχουν προεγκρίσεις που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Δεν βρίσκουν σπίτια που να πληρούν τις προδιαγραφές, δηλαδή, να λάβει κάποιος μέχρι 150.000 δάνειο που καλύπτει μέχρι και το 90% της αξίας του συμβολαίου, το οποίο δεν πρέπει να ξεπερνά τα 200.000 ευρώ. Δεν υπάρχουν ακίνητα. Άνθρωποι μας στέλνουν μέιλ, μήπως έχουμε… δεν υπάρχουν.» τόνισε η κα Καλλιγιάννη.

Καταγγελία

Στο μεταξύ, η ίδια αναφέρθηκε σε περίπτωση πολίτη, που «ενώ το πρόγραμμα αναφέρει καθαρά ότι σε περίπτωση ακινήτου με βάρος θα γίνεται αποδεκτό αυτό το ακίνητο προς χρηματοδότηση από το πρόγραμμα, ακολουθώντας την συνήθη διαδικασία να πληρώνεται η τράπεζα και μετά να βγαίνει το υπόλοιπο ποσό για τον ιδιοκτήτη, εμένα μου τυχαίνει προσωπικά να έχω ακίνητο με βάρος, να αρέσει στον ενδιαφερόμενο και όλες οι τράπεζες ενώ έχουν δώσει προέγκριση να το απορρίπτουν λέγοντας ότι δεν θα προλάβουν στον χρόνο που πρέπει να το εκταμιεύσουν και να φύγει το βάρος να κάνουν άρση προσημείωσης. Εγώ αυτό δεν το καταλαβαίνω και νομίζω ότι είναι από αυτά που γίνονται πρόχειρα στην Ελλάδα, ως συνήθως.  Οι όροι του προγράμματος δεν είναι δεσμευτικοί για τις τράπεζες. Όλες οι τράπεζες παραδόξως έχουν απορρίψει το συγκεκριμένο θέμα, λέγοντας πως υπάρχει θέμα χρόνου.

Δεν ξέρω γιατί βάζουν αυτές τις δυσκολίες

Αυτό που ξέρω είναι ότι είναι αδύνατον να καλυφθούν οι αιτήσεις, διότι αφενός δεν υπάρχουν ακίνητα, αφετέρου οι τιμές των ακινήτων είναι πολύ πιο υψηλές οπότε δεν μπορεί να βρει κάποιος μέχρι το ποσό που μπορεί να πάρει οπότε φοβάμαι ότι θα είναι ελάχιστοι. Δεν υπάρχουν ακίνητα.» σημείωσε.

Γραφειοκρατία 

Στο μεταξύ, η γραφειοκρατία φαίνεται πως αντί να απλουστεύεται, περιπλέκεται ακόμα περισσότερο:

«Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι το θέμα χρόνου διεκπεραίωσης συμβολαίου. Μπορεί να κλείσει μια αγοραπωλησία ακινήτου σήμερα και να γίνει το συμβόλαιο σε δύο χρόνια μέχρι να  ξεμπλέξουμε με όλες τις υπηρεσίες, πολεοδομία, ηλεκτρονικές ταυτότητες κλπ (…) Η γραφειοκρατία είναι φοβερή και μας δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στο θέμα της ολοκλήρωσης των συμβολαίων

Ενοίκια 

« Τα ενοίκια είναι αφάνταστα υψηλά, αυτή την περίοδο είναι ελάχιστα τα σπίτια που είναι διαθέσιμα προς ενοικίαση. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση και μηδενική προσφορά» ανέφερε σημειώνοντας πως ο μέσος όρος είναι στα 8,3 περίπου ευρώ το τετραγωνικό μέτρο ενώ το ενοίκιο συχνά φτάνει τα 11 ή και 12 ευρώ/ τμ δηλαδή τα 1.200 ευρώ για ένα σπίτι τριάρι 100 τετραγωνικών.

«Έχουμε ξεφύγει πάρα πολύ.

Δεν ξέρω φέτος πώς θα πάει η βραχυχρόνια μίσθωση, δεν ξέρω αν δεν πάει όπως την περιμένουν μήπως δοθούν σπίτια σε αστικές μισθώσεις από Σεπτέμβριο κι έπειτα. Δεν ξέρω φέτος αν θα πάνε όπως πήγαν πέρυσι. Δεν ακούω τα πράγματα να είναι καλά και αυτό μπορεί να έχει αποτελέσματα τον Σεπτέμβριο. Είμαστε πρώτοι στην Ελλάδα σε βραχυχρόνιες μισθώσεις και αυτό προκαλεί την έλλειψη κατοικιών και την αύξηση των τιμών» ανέφερε.

zarpanews.gr

One thought on “«Σπίτι μου» ούτε για δείγμα στα Χανιά… Ανύπαρκτα τα ακίνητα – «Στο Θεό» τα ενοίκια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook