Σπίρτζης από την Κρήτη: Σε χρόνο-ρεκόρ οι μελέτες για το νέο ΒΟΑΚ – 1,7 δις για το έργο – Απαλλάσσονται από διόδια οι μόνιμοι κάτοικοι

σπίρτζης-από-την-κρήτη-σε-χρόνο-ρεκόρ-ο-834624

Διαβεβαιώσεις για νέο ΒΟΑΚ χωρίς διόδια για όλους τους Κρητικούς, με τη μέθοδο της παραχώρησης για 35 χρόνια, έδωσε από το Ηράκλειο, ο υπουργός Υποδομών & Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης.

Σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη, θα κατασκευαστούν 105 χιλιόμετρα νέου δρόμου με κόστος 1,7 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Στα Χανιά

Για την Π.Ε. Χανίων, ανακοινώθηκε η ένταξη του τμήματος Χανιά – Κίσσαμος στον σχεδιασμό για νέο ΒΟΑΚ ενώ εξετάζεται η ένταξη και του κάθετου άξονα Χανιά – Παλαιόχωρα.

Όσον αφορά στο σχεδιασμό για το νέο Βόρειο Οδικό Άξονα του νησιού, ο κ.Σπίρτζης μίλησε για αυτοκινητόδρομο από την Κίσσαμο ως τη Σητεία και παρέπεμεψε σε μετρήσεις και προβλέψεις, έρευνες και απογραφές, την καταγραφή κυκλοφοριακών φόρτων, τη συλλογή δεδομένων που έγινε αλλά και τις μετρήσεις με αυτογραφικά μηχανήματα. Όλα αυτά τα στοιχεία που μελετήθηκαν από το καλοκαίρι του 2018 ως το Νοέμβριο του ίδιου έτους, συνδυάζονται με το δεδομένο της υψηλής κυκλοφορίας από τους επισκέπτες της Κρήτης κι έτσι … «Μπορούμε με μεγάλη ασφάλεια να έχουμε μια σοβαρή ρεαλιστική προσέγγιση» – είπε ο υπουργός.

Ο κ. Σπίρτζης αναφερόμενος στα δεδομένα, είπε ότι μεγαλύτερη κυκλοφορία καταγράφεται στο δρόμο Γαζί – Ανώγεια – Ηράκλειο -γύρω στις 23.000 οχήματα ημερησίως αλλά και στον Καρτερό με το αντίστοιχο νούμερο να αγγίζει τις 34.000.

Στην Π.Ε. Χανίων, η μεγαλύτερη κυκλοφορία καταγράφεται μεταξύ κόμβου Γαλατά και Πλατανιά με 15.761 οχήματα ημερησίως και από Καλάμι μέχρι κόμβο Καλυβών με 13.204 οχήματα ημερησίως, όπως βλέπετε στον πίνακα που ακολουθεί.

Το σενάριο που επελέγη

Ο κ.Σπίρτζης τάχθηκε κατά της λογικής του «μικρού δρόμου» που προτάσσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξηγώντας ότι ένα μικρότερο έργο θα χρειαζόταν περισσότερες σήραγγες άρα θα συνιστούσε μεγαλύτερο κόστος.

Τελικά όπως είπε, επιλέχθηκε η επιλογή των 105 νέων χιλιομέτρων με διπλή διατομή, με 24 χιλιόμετρα σήραγγες, 18 χιλιόμετρα γέφυρες και παραχώρηση για 35 χρόνια.

Αναφορικά με τη χρηματοδότηση για τα 181 χλμ. του ΒΟΑΚ που επιλέγησαν τελικά, μετά και τις μετρήσεις, έναντι του μικρότερου δρόμου που θα είχε μεγαλύτερο κόστος, ο κ.Σπίρτζης έκανε λόγο ένα βιώσιμο έργο παραχώρησης, που θα υλοποιηθεί. «Το σενάριο που επιλέξαμε είναι ελκυστικό για τους επενδυτές» – είπε, παραδεχόμενος ότι το έργο αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολλά χρόνια.

Ο κ.Σπίρτζης τάχθηκε κατά της λογικής του «μικρού δρόμου» που προτάσσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξηγώντας ότι ένα μικρότερο έργο θα χρειαζόταν περισσότερες σήραγγες άρα θα συνιστούσε μεγαλύτερο κόστος.

Τελικά όπως είπε, επιλέχθηκε η επιλογή των 105 νέων χιλιομέτρων με διπλή διατομή, με 24 χιλιόμετρα σήραγγες, 18 χιλιόμετρα γέφυρες και παραχώρηση για 35 χρόνια.

 

Ο προϋπολογισμός και για τα τρία τμήματα του ΒΟΑΚ θα ανέλθει στα 1,7 δις. ευρώ και το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του φτάνει τα 4-5 χρόνια.

Ο περιφερειάρχης Στ. Αρναουτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το τελικό σενάριο, λέγοντας: «Επιτέλους υπεγράφη η οριστική χάραξη που βρίσκει σύμφωνη την Περιφέρεια» και κάλεσε τον κ. Σπίρτζη να δώσει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες για να τρέξουν το τμήμα Άγιος Νικόλαος -Σητεία. «Είναι μία αδικία απέναντι στο Λασίθι και πρέπει να το δείτε» – είπε ο περιφερειάρχης.

Αρναουτάκης: Υπάρχει ικανοποίηση για τις εξελίξεις στον ΒΟΑΚ

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης για την υπογραφή της απόφασης οριστικής χάραξης του ΒΟΑΚ, καθώς και για την απόφαση να προστεθεί το τμήμα Χανιά – Κίσσαμος Χανίων στο κομμάτι του έργου Χανιά – Χερσόνησος και ζήτησε παράλληλα από τον Υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, να μην ξεχαστούν τα θέματα ωρίμανσης των έργων του ΒΟΑΚ στο Λασίθι.

Στην τοποθέτησή του κατά τη συνέντευξη τύπου στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου ο Υπουργός Υποδομών παρουσίασε τις εξελίξεις στον ΒΟΑΚ, ο κ. Αρναουτάκης, τόνισε: «Είναι ιδιαίτερα θετικό ότι υπογράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα η οριστική χάραξη του ΒΟΑΚ που βρίσκει σύμφωνη την Περιφέρεια, διότι ικανοποιεί το αίτημα που είχε διατυπώσει με επιστολή της η Περιφέρεια», υπενθυμίζοντας την επιστολή με την οποία μαζί με τον ΟΑΚ ζητούσε να μην υπάρχει χάραξη που να καθυστερήσει το έργο και ουσιαστικά να ανακύψει ενδεχόμενο ματαίωσης του λόγω υπέρογκου κόστους και αδυναμία χρηματοδότησης.

«Επίσης είχαμε ζητήσει ως Περιφέρεια Κρήτης ο ΒΟΑΚ να εκτείνεται από την Κίσσαμο μέχρι τη Σητεία και τώρα βλέπουμε πως το κομμάτι μέχρι Κίσσαμο περιλαμβάνεται στα 32 πρόσθετα χιλιόμετρα με την απόφαση αυτή», σημείωσε ο Περιφερειάρχης.

zarpanews.gr

7 thoughts on “Σπίρτζης από την Κρήτη: Σε χρόνο-ρεκόρ οι μελέτες για το νέο ΒΟΑΚ – 1,7 δις για το έργο – Απαλλάσσονται από διόδια οι μόνιμοι κάτοικοι

  1. Έχετε χρόνο να πουλήσετε ότι εχει απομείνει, μετά τσι αρχαιολογικούς χώρους δώστε στα κοράκια και τον δρόμο να τους πληρώνουμε για καμία 50ρια χρόνια. Γιαυτο θέλετε να μείνετε μέχρι τον Οκτώβρη κυβέρνηση, για να τα ξεπουλήσετε από το γουλί ούλα. Το ίδιο όμως σας κάνει το μααύρο θα το φάτε ο κόσμος να χαλάσει. Εμείς οι κοινοί θνητοί θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε όπως κάναμε και στο παρελθόν, εσείς θα χάσετε την καρέκλα και δεν θα την ξαναδείτε ότι και να πουλήσετε. Σκατα στα μούτρα μου που σας ψήφιζα 35-40 χρόνια εδα.

  2. Χαχαχα 35-40 χρονια Συν(μετεπειτα ΣΥΡΙΖΑ) ειναι πραγματι παρα πολλα καιρος για αλλαγη….άλλα όχι ότι κ ο Κουλης δεν θα τον δωσει τον δρομο….μην δουλευομαστε κοπελια…..άλλα χρειαζεται ενας αυτοκινητοδρομος της προκοπηςμε σωστες εξοδους κ εισοδους στο επαρχιακο δικτυο που κ αυτο χρήζει αποκαταστασης!!!!!!!!

  3. Χαχαχα 35-40 χρονια Συν(μετεπειτα ΣΥΡΙΖΑ) ειναι πραγματι παρα πολλα μαλλον υπηρξατε φανατικος του Συνασπισμου του 3% κ του μετέπειτα 33% του ΣΥΡΙΖΑ καιρος για αλλαγη….άλλα όχι ότι κ ο Κουλης δεν θα τον δωσει τον δρομο….μην δουλευομαστε κοπελια…..άλλα χρειαζεται ενας αυτοκινητοδρομος της προκοπηςμε σωστες εξοδους κ εισοδους στο επαρχιακο δικτυο που κ αυτο χρήζει αποκαταστασης!!!!!!!!

  4. Κοπελια μην μαλωνετε να δειτε ότι θα υπαρξει αγαστη συνεργασια κ στις Περιφερειακες κ Δημοτικες….θα με θυμηθειτε….στους δευτερους γυρους….οπότε μην τρελαινεστε….χαχαχα….σκεφτειτε τι θα ψηφισετε….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook