«Σπάμε την Προκατάληψη. Δικαίωμα στην Ισότητα Δικαίωμα στη Ζωή» – Εκδήλωση της Περιφέρειας Κρήτης για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

σπάμε-την-προκατάληψη-δικαίωμα-στην-1398869

Με μεγάλη επιτυχία και ανταπόκριση εκ μέρους της κοινωνίας του Ηρακλείου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Σπάμε την Προκατάληψη.

Δικαίωμα στην Ισότητα, Δικαίωμα στη Ζωή», της Περιφέρειας Κρήτης-Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων (ΠΕΠΙΣ Κρήτης)-Γραφείου Ισότητας, σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Ηρακλείου-Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Ηρακλείου (ΔΕΠΙΣ Ηρακλείου), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε στο αίθριο του Δημοτικού Μεγάρου της Λότζια, δράση τοποθέτησης κόκκινων παπουτσιών και κορνιζών με αφαιρετικά σκίτσα γυναικών, που συμβολίζουν τις δολοφονημένες γυναίκες και φιλοτέχνησε η Εικαστική Ομάδα, του Πολιτιστικού Συλλόγου Καμινίων.

Επίσης, εξαιρετικό ήταν το χοροθεατρικό δρώμενο που σχεδίασε και υλοποίησε το Καλλιτεχνικό Σχολείο Ηρακλείου, με τίτλο «STOP στη ΒΙΑ!», που πλαισιώθηκε από τις εικαστικές δημιουργίες των παιδιών, καθώς επίσης και το χοροθεατρικό δρώμενο της Ανώτερης Δραματικής Σχολής Ηρακλείου Νότος, με τίτλο: «ΝΟΣΗΡΟ», μέσα από τα οποία εστάλη ένα ηχηρό μήνυμα για την ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων κατά των γυναικοκτονιών και της έμφυλης βίας.

Το Χαμόγελο του Παιδιού με τον Καραγκιόζη να παραδίδει το πιο σπουδαίο μάθημα, αυτό της «Συμπεριφοράς», συζήτησε με τα παιδιά σχετικά με τα στερεότυπα και την έμπρακτη εκδήλωση σεβασμού και αποδοχής μέσα στη σχολική τάξη.

Τέλος, τα Παιδικά Χωριά SOS-Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας, «μίλησαν» σε μικρούς και μεγάλους με βιωματικό τρόπο μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, το χορό, το τραγούδι, τη μουσική και την αφήγηση παραμυθιού, για τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις σε σχέση με τους ρόλους και τις ικανότητες κοριτσιών και των αγοριών και «φύτεψαν» το σπόρο της ισότητας. Σημαντική ήταν η στήριξη των δράσεων από το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Ηρακλείου.

Στην εκδήλωση στη Λότζια το παρόν έδωσαν, επίσης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Γεωργία Μηλάκη και Ειρήνη Χουδετσανάκη-Γιακουμάκη, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γρηγόρης Πασπάτης.

Μεγάλη ήταν και η συμμετοχή του κοινού και εκπροσώπων κοινωνικών φορέων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην εκδήλωση που υλοποιήθηκε από το «Γυναικείο Σύλλογο Ελληνίδων Ρομά-Μητέρα», την ίδια ημέρα στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης και με την υποστήριξη του Δήμου Ηρακλείου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης με την συμμετοχή Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβούλων, έγινε προβολή του εθνογραφικού ντοκιμαντέρ «Το Κορίτσι Γυναίκα», σε σκηνοθεσία της εκπαιδευτικού και εικαστικού Ευαγγελίας Γούλα, παρουσιάστηκαν έργα φιλοτεχνημένα από τις γυναίκες του συλλόγου και συζητήθηκαν και αναδείχθηκαν καίρια ζητήματα που αφορούν στην εκπαίδευση των παιδιών Ρομά, τη σχολική διαρροή, την πρόωρη σύναψη γάμου ανήλικων κοριτσιών και αγοριών, αλλά και προτάσεις και μέτρα για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού που βιώνουν οι Ρομά για την ενίσχυση της κοινωνικής τους ένταξης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής της Περιφέρειας Κρήτης και πρόεδρος της ΠΕΠΙΣ Κρήτης, Λάμπρος Ν. Βαμβακάς και η Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ηρακλείου και πρόεδρος της ΔΕΠΙΣ Ηρακλείου Ρένα Παπαδάκη εξέφρασαν για άλλη μια φορά την κοινή δέσμευσή τους στον αγώνα για την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών και την οικοδόμηση μιας κοινωνίας ισότητας, αλληλοσεβασμού, αλληλεγγύης και αρμονικής συνύπαρξης όλων των ανθρώπων, γυναικών και ανδρών, κοριτσιών και αγοριών.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook