Σουπιές κρασάτες
Συστατικά
- 1 κιλό σουπιές, καθαρισμένες
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 κρεμμύδι
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 2 σκ. σκόρδο
- 1-2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 150 γρ. λευκό κρασί
- 400 γρ. νερό
- 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 κ.γ. κόκκους μπαχάρι
- 1 πρέζα κρυσταλλική ζάχαρη
Για το σερβίρισμα
- 1 κ.γ. βούτυρο
- 1/2 κρεμμύδι
- 1 κ.σ. θυμάρι
- αλάτι
- πιπέρι
- 200 γρ. κους κους, βρασμένο
- ελαιόλαδο
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
- Κόβουμε τη σουπιά σε μικρά κομμάτια 2 εκ. και φροντίζουμε να μην έχει καθόλου υγρασία.
- Μεταφέρουμε στην καυτή κατσαρόλα και αφήνουμε 1 λεπτό να πάρει χρώμα χωρίς να ανακατέψουμε.
- Γυρνάμε από την άλλη πλευρά και βάζουμε αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε για να πάρει χρώμα.
- Κόβουμε σε μικρά κομμάτια το κρεμμύδι και το βάζουμε στην κατσαρόλα.
- Ψιλοκόβουμε το άσπρο μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα σκόρδα, τα βάζουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε.
- Βάζουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το κρασί, το νερό, την ντομάτα, τη δάφνη, το μπαχάρι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
- Καλύπτουμε με το καπάκι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 40 λεπτά.
Για το σερβίρισμα
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
- Κόβουμε το κρεμμύδι σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε στο τηγάνι. Βάζουμε το βούτυρο, το θυμάρι, αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά να καραμελώσει το κρεμμύδι.
- Προσθέτουμε το κους κους και ανακατεύουμε.
- Σερβίρουμε τις σουπιές με το κους κους, το πράσινο μέρος από το φρέσκο κρεμμυδάκι, το θυμάρι, πιπέρι και ελαιόλαδο.