Σουηδία: «Κάντε ντους σε 4 λεπτά» – Θα βάλουν αδιάβροχες κλεψύδρες στις μπανιέρες των ενοίκων

σουηδία-κάντε-ντους-σε-4-λεπτά-θα-βά-1589542

Το πολύ τέσσερα λεπτά θα πρέπει να παραμένουν στο ντους -και κατά προτίμηση ακόμα λιγότερο- ένοικοι στο Kristianstad της Σουηδίας. Η δημοτική εταιρεία κατοικιών ABK εξέδωσε οδηγίες προς τους ιδιοκτήτες για το πώς μπορούν να εξοικονομήσουν ρεύμα και σε αυτές περιλαμβάνεται μικρότερος χρόνος στη ντουζιέρα.

Και πως θα το πετύχουν αυτό; Σύντομα οι περισσότεροι από 9.000 ενοικιαστές θα έχουν «ειδοποίηση» στα ντους στα σπίτια τους. Πρόκειται για μια αδιάβροχη κλεψύδρα, που κρατάει τέσσερα λεπτά.

« Το “ρολόι ντους” αναπτύχθηκε σε σχέση με τα μέτρα για την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας, ως επί το πλείστον ως πρόσθετη ώθηση, έτσι ώστε, ως ενοικιαστές, να θυμάστε τη σημασία του ντους για μικρότερο χρονικό διάστημα», λέει ο Jonas Rosenberg, υπεύθυνος επικοινωνίας στην ABK.

Αν όλοι οι ένοικοι κάνουν ντους για ένα λεπτό λιγότερο από ό,τι συνηθίζουν, η εταιρεία θα εξοικονομεί 1,2 εκατομμύρια κιλοβατώρες ετησίως. Αυτό αντιστοιχεί στη συνολική ετήσια οικιακή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας 480 διαμερισμάτων.

«Η κλεψύδρα είναι τέσσερα λεπτά και ενημερώνουμε τους ενοίκους ότι καλό θα ήταν να κάνουν ντους σε ακόμη λιγότερο χρόνο, αν μπορούν», λέει ο Jonas Rosenberg.

Γιατί ακριβώς τέσσερα λεπτά;

«Η πρόθεση είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Υπήρχαν μερικές διαφορετικές παραλλαγές σε αυτές τις κλεψύδρες, αλλά αν μπορούμε να το ρυθμίσουμε σε τέσσερα λεπτά, αυτό είναι καλό» απαντάει.

Ερωτώμενος για τις αντιδράσεις των ενοίκων σε αυτό το μέτρο αναφέρει:

«Δεν τα έχουμε διανείμει ακόμα. Είμαι σίγουρος ότι θα είναι διαφορετικά. Κάποιοι θα σκεφτούν ότι είναι καλό, άλλοι πιθανότατα θα σκεφτούν ότι θα μπορούσαμε να ξοδέψουμε χρήματα σε κάτι άλλο. Γενικά, έχουμε λάβει θετικές αντιδράσεις για το περιβαλλοντικό μας έργο. Έχουμε μειώσει τη συνολική κατανάλωση ενέργειας κατά 24% από το 2007» τονίζει.

«Σίγουρα μπορώ να τα καταφέρω κάτω από τέσσερα λεπτά. Αλλά έχω κοντά μαλλιά και κλείνω το ντους όταν σαπουνίζομαι. Καταλαβαίνω και αυτού που χρειάζονται περισσότερο χρόνο – αν έχετε μακριά μαλλιά και χρησιμοποιείτε και σαμπουάν και conditioner», λέει ο Jonas Rosenberg.

lifo.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook