Σουδάν: Τρίτη εβδομάδα μαχών – Αεροπορικές επιδρομές και πυρά πυροβολικού στο Χαρτούμ

σουδάν-τρίτη-εβδομάδα-μαχών-αεροπορ-1681388

Οι ήχοι αεροπορικών επιδρομών, αντιαεροπορικών όπλων και πυροβολικών ακούγονταν στο Χαρτούμ τα ξημερώματα του Σαββάτου, ενώ σκοτεινοί καπνοί υψώθηκαν πάνω από τμήματα της πόλης, καθώς οι μάχες στο Σουδάν μπήκαν στην τρίτη εβδομάδα.

Οι συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και μιας αντίπαλης παραστρατιωτικής δύναμης συνεχίστηκαν παρά την ανακοίνωση για 72ωρη παράταση της εκεχειρίας την Παρασκευή, όταν επιδρομές από αέρος, άρματα μάχης και πυροβολικά συγκλόνισαν το Χαρτούμ και τις γειτονικές πόλεις Μπαχρί και Ομπντουρμάν.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και δεκάδες χιλιάδες τράπηκαν σε φυγή για να σώσουν τη ζωή τους εξαιτίας των βίαιων μαχών για την εξουσία μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) που ξέσπασεαν στις 15 Απριλίου, εκτροχιάζοντας μια διεθνώς υποστηριζόμενη μετάβαση προς τις δημοκρατικές εκλογές.

Οι μάχες έχουν επίσης αναζωπυρώσει μια σύγκρουση δύο δεκαετιών στην περιοχή του δυτικού Νταρφούρ, όπου πολλοί σκοτώθηκαν αυτήν την εβδομάδα.

Ο στρατός έχει αναπτύξει τζετ ή μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε γειτονιές σε όλη την πρωτεύουσα. Πολλοί κάτοικοι έχουν παγιδευτεί με λιγοστά τρόφιμα, καύσιμα, νερό και ρεύμα.

Τουλάχιστον 512 νεκροί

Τουλάχιστον 512 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και σχεδόν 4.200 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία πιστεύουν ότι ο πραγματικός απολογισμός είναι πολύ μεγαλύτερος.

Περισσότεροι από 75.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν εσωτερικά του Σουδάν μόλις την πρώτη εβδομάδα των μαχών, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Μόνο το 16% των νοσοκομείων λειτουργούσαν κανονικά στην πρωτεύουσα.

Η τελευταία κατάπαυση του πυρός, με μεσολάβηση ξένων δυνάμεων, υποτίθεται ότι θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή τα μεσάνυχτα.

Η RSF κατηγόρησε τον στρατό ότι την παραβίασε με αεροπορικές επιδρομές στις βάσεις του στο Ομντουρμάμ, την αδελφή πόλη του Χαρτούμ στη συμβολή των ποταμών του Γαλάζιου και Λευκού Νείλου και του όρους Αουλίγια.

Ο στρατός κατηγόρησε την RSF για παραβιάσεις.

Η βία έχει εκτοπίσει δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες πέρα από τα σύνορα του Σουδάν και απειλεί να προκαλέσει αστάθεια σε μια ασταθή περιοχή της Αφρικής μεταξύ του Σαχέλ και της Ερυθράς Θάλασσας.

Ξένες κυβερνήσεις έχουν απομακρύνει τους διπλωμάτες και τους πολίτες τους σε ασφαλή μέρη ήδη από την περασμένη εβδομάδα, μεταξύ άλλων και με αεροδιακομιδές. Η Βρετανία είπε ότι οι εκκενώσεις της θα λήξουν το Σάββατο καθώς η ζήτηση για θέσεις σε αεροπλάνα είχε μειωθεί.

Οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι αρκετές εκατοντάδες Αμερικανοί αναχώρησαν από το Σουδάν από ξηρά, θάλασσα ή αέρα. Μια συνοδεία λεωφορείων που μετέφεραν 300 Αμερικανούς αναχώρησε από το Χαρτούμ αργά την Παρασκευή σε ένα ταξίδι 525 μιλίων (850 χλμ) στην Ερυθρά Θάλασσα στην πρώτη προσπάθεια εκκένωσης πολιτών που οργανώθηκε από τις ΗΠΑ, ανέφεραν οι New York Times.

Στο Νταρφούρ, τουλάχιστον 96 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη Δευτέρα στη διακοινοτική βία που αναζωπυρώθηκε από τη σύγκρουση στρατού-RSF, δήλωσε η εκπρόσωπος του γραφείου ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Ραβίνα Σαμντασάνι.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook