Σουδάν: Νέα εύθραυστη επταήμερη εκεχειρία – Τουλάχιστον 528 νεκροί και 330.000 οι εκτοπισμένοι

σουδάν-νέα-εύθραυστη-επταήμερη-εκεχε-1683458

Μικρό περιθώριο ελπίδας αφήνει η είδηση ότι ο αρχηγός του στρατού του Σουδάν, στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και ο ηγέτης της παραστρατιωτικής οργάνωσης RSF (Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης), Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό, συμφώνησαν κατ’ αρχήν στην κήρυξη επταήμερης κατάπαυσης του πυρός, αρχής γενομένης από την Πέμπτη, 4 Μαΐου, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Νότιου Σουδάν.

Στην ανακοίνωση του Νότιου Σουδάν, το οποίο είχε προσφερθεί να μεσολαβήσει, αναφέρεται ότι ο πρόεδρός του, Σάλβα Κίιρ, τόνισε ότι είναι σημαντικό να συμφωνηθεί μια εκεχειρία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά και να οριστούν απεσταλμένοι για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές συμφώνησαν να ορίσουν απεσταλμένους.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα σε τουλάχιστον 528 υπολογίζονταν οι νεκροί ενώ πάνω από 330.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί σε γειτονικές και πιο μακρινές χώρες και οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις προκαλούν ανθρωπιστική κρίση, αφήνοντας πίσω τους την αβεβαιότητα και την πανικό για τους άμαχους πολίτες. Η σύρραξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρύτερη καταστροφή αφού οι φτωχοί γείτονες του Σουδάν καλούνται να απορροφήσουν τους πληθυσμούς που μεταναστεύουν από τη χειμαζόμενη από τον εμφύλιο αφρικανική χώρα.

documentonews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook