Σουδάν: Απεγκλωβίστηκαν άλλοι 13 Έλληνες – Μαζί τους ο Μητροπολίτης Νουβίας

σουδάν-απεγκλωβίστηκαν-άλλοι-13-έλληνε-1678939

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν, όπου είναι σε ισχύ μία εύθραυστη εκεχειρία. Δέκα ημέρες μετά το ξέσπασμα των σφοδρών συγκρούσεων στη χώρα, ο ΟΗΕ κάνει λόγο για τουλάχιστον 460 νεκρούς και 4.100 τραυματίες.

Καθώς η κατάπαυση του πυρός διάρκειας 72 ωρών ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές στο Σουδάν, που συμφωνήθηκε ανάμεσα στον στρατό και τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις προκειμένου να επαναπατριστούν και οι 80 ομογενείς που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο Χαρτούμ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών ακόμα δεκατρία άτομα, Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους, απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν και έφτασαν αργά το βράδυ της Τρίτης (25.04.2023), με πτήσεις γερμανικών αεροσκαφών, στο Αμμάν της Ιορδανίας. Στους απεγκλωβισθέντες συμπεριλαμβάνεται ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νουβίας κ.κ. Σάββας.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες της ΕΡΤ αναφέρουν ότι σήμερα στις 4 το απόγευμα αναμένεται στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Τανάγρας η προσγείωση του ελληνικού αεροσκάφους που θα μεταφέρει Ρουμάνους, Φινλανδούς και Έλληνες από το Τζιμπουτί και την Ιορδανία.

Η κατάσταση των τραυματιών

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Τρίτης (25.04.2023) προσγειώθηκε το μεταγωγικό αεροσκάφος C-27 που μετέφερε 17 Έλληνες που απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν, ενώ ένα στρατιωτικό ασθενοφόρο με φορείο παρέλαβε τον Έλληνα, που τραυματίστηκε την πρώτη μέρα που ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες στο Χαρτούμ. Πρόκειται για έναν 42χρονο που μεταφέρθηκε στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, ο οποίος είχε χειρουργηθεί στα πόδια, ήταν σταθερός αιμοδυναμικά με καλό επίπεδο επικοινωνίας. Ο τραυματίας έφερε κατάγματα κάτω άκρων και τραύματα από θραύσματα. Εισήχθη στην ορθοπαιδική κλινική και η κατάσταση του είναι σταθερή. Προγραμματίζεται χειρουργείο για αντιμετώπιση.

Με ειδική πτήση έφτασε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ο δεύτερος Έλληνας τραυματίας, ο οποίος είναι διασωληνωμένος και η κατάσταση της υγείας του, δεν επέτρεπε να ταξιδέψει με το C-27. Χτυπήθηκε από ρουκέτα έξω από τον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Χαρτούμ και είναι ανάμεσα στους Έλληνες που διέφυγαν με τη βοήθεια γαλλικών ειδικών δυνάμεων. Άγρυπνος φρουρός στο πλευρό του ο γιος του, ο οποίος, όπως είπε, νόμιζε ότι θα πεθάνει και δεν θα γύριζε ποτέ πίσω.

Ο 54χρονος ομογενής παραμένει διασωληνωμένος σε σοβαρή κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο των Αθηνών, ενώ το απόγευμα της Τρίτης υποβλήθηκε σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά τραύματα που φέρει στην κοιλιακή χώρα, στα πόδια καθώς και στο πρόσωπο. Όπως δήλωσε ο γιος του σήμερα το πρωί οι γιατροί θα έχουν και μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία της υγείας του, αλλά θα χρειαστεί και νέο χειρουργείο, καθώς όπως δήλωσε ο νεαρός, ο οποίος βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό του ότι αρχικά είχε υποβληθεί σε ένα χειρουργείο από τους Γάλλους γιατρούς καθώς είχε χτυπηθεί από αδέσποτη σφαίρα.

newsit.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook