Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο κατά την επίσκεψή του Δένδια στη Λιβύη – Γιατί ακυρώθηκε το ταξίδι

Εμπλοκή με την επίσκεψη Δένδια στη Λιβύη για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου, Μοχάμεντ Μένφι στην Τρίπολη.

Λίγα λεπτά μετά την προσγείωση του κυβερνητικού αεροσκάφους στην Τρίπολη ο υπουργός Εξωτερικών ζήτησε την άμεση απογείωση του για τη Βεγγάζη, χωρίς να υπάρξει αποβίβαση.

Αρχικά η Τρίπολη δεν ήταν στο πρόγραμμα του ταξιδιού του κ. Δένδια στη Λιβύη. Όμως, πηγές του υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν πως, την παραμονή της επίσκεψης, ο Μένφι είχε ζητήσει να μεταβεί ο υπουργός και στην Τρίπολη για συνάντηση μαζί του. Η συνάντηση προγραμματίστηκε με την προϋπόθεση να δει μόνο αυτόν και να μην παραβρίσκεται κανείς άλλος.

Όμως, όταν προσγειώθηκε το αεροσκάφος στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, περίμενε η υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης, Νάιλα Μανγκούς, με τον υπουργό να αποφασίζει να αναχωρήσει χωρίς να πραγματοποιηθεί η συνάντηση.

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών έκαναν λόγο για «φάουλ πλέι», ενώ σημείωναν πως οι λιβυκές Αρχές θεωρούσαν ότι θα μπορούσαν να εκβιάσουν την κατάσταση, με την αιφνιδιαστική αυτή κίνηση.

Υπενθυμίζεται ότι η κα Μανγκούς, η οποία είναι υπουργός στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της Τρίπολης, υπέγραψε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου την τουρκολιβυκή συμφωνία τον Οκτώβριο, που βασίζεται στο παράνομο τουρκολιβυκό «μνημόνιο» του 2019 το οποίο έχει καταδικαστεί από τη διεθνή κοινότητα.

Θέση της Αθήνας, με την οποία ευθυγραμμίζεται και η Αίγυπτος, είναι η πως η θητεία της κυβέρνησης της Τρίπολης έχει λήξει και δεν έχει τη νομιμοποίηση να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες που δεσμεύουν το μέλλον της χώρας. Η κυβέρνηση της Τρίπολης είναι προσωρινή με στόχο να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Η ανακοίνωση του υπ. Εξωτερικών

«Η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Τρίπολη, όπου είχε προγραμματιστεί να συναντήσει τον Πρόεδρο Μένφι, ματαιώθηκε καθώς το λιβυκό Υπουργείο Εξωτερικών αθέτησε τη συμφωνία που υπήρχε όσον αφορά τη μη συνάντηση με τη Λίβυα ΥΠΕΞ.

Το σκέλος της επίσκεψης στην Ανατολική Λιβύη συνεχίζει κανονικά», αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Το Tweet του Νίκου Δένδια

«Η επίσκεψή μου στην Τρίπολη της Λιβύης, όπου είχε προγραμματιστεί να συναντήσω τον Πρόεδρο Μένφι, ματαιώθηκε, καθώς το Υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης αθέτησε τη συμφωνία που υπήρχε όσον αφορά τη μη συνάντηση με τη Λίβυα ΥΠΕΞ. Το σκέλος της επίσκεψης στην Αν. Λιβύη συνεχίζεται κανονικά», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter o Νίκος Δένδιας.

«Θα λάβουμε τα κατάλληλα διπλωματικά μέτρα» απαντά το ΥΠΕΞ της Λιβύης
«Ο Έλληνας υπουργός αρνήθηκε να κατέβει από το αεροπλάνο του και επέστρεψε εκεί από όπου ήρθε χωρίς καμία εξήγηση. Από την άποψη αυτή, το Υπουργείο Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας αποδοκιμάζει αυτή τη συμπεριφορά και θα λάβει τα κατάλληλα διπλωματικά μέτρα για τη διατήρηση του κύρους και της κυριαρχίας του Κράτους της Λιβύης», αναφέρει μεταξύ άλλων το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης.

Αναλυτικά:

«Παρά τις ωμές πολιτικές και θέσεις που υιοθέτησε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών τις προηγούμενες ημέρες προς τα συμφέροντα του λιβυκού κράτους, οι οποίες αποτυπώθηκαν στις ανισόρροπες δηλώσεις του για την κυριαρχία της Λιβύης και το δικαίωμά της σε σχέσεις που εκπληρώνουν τις φιλοδοξίες του λαού της και βάσει αιτήματος, το Υπουργείο Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας έδωσε την έγκρισή του στον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών να επισκεφθεί την Τρίπολη σήμερα, το πρωί της Πέμπτης που αντιστοιχεί στις 17/11/2022 και η Σεβασμιώτατος Υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας τον περίμενε να τον υποδεχθεί σύμφωνα με τις διπλωματικές νόρμες

Ωστόσο, σε μια εκπληκτική κατάσταση που επιβάλλει δυσαρέσκεια, ο Έλληνας υπουργός αρνήθηκε να κατέβει από το αεροπλάνο του και επέστρεψε εκεί από όπου ήρθε χωρίς καμία εξήγηση. Από την άποψη αυτή, το Υπουργείο Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας αποδοκιμάζει αυτή τη συμπεριφορά και θα λάβει τα κατάλληλα διπλωματικά μέτρα για τη διατήρηση του κύρους και της κυριαρχίας του Κράτους της Λιβύης».

 

ieisideis.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ