Σοβαρές καταγγελίες για το Νοσοκομείο Χανίων: «Οι γιατροί εφημερεύουν και στο Ρέθυμνο για να καλυφθούν τα κενά»

Οργισμένη ανακοίνωση που απαριθμούνται τα λάθη, οι παραλείψεις και κάποια πρώτα συμπεράσματα για τη διαχείριση της πανδημίας στο Νοσοκομείο Χανίων «Ο Αγ. Γεώργιος», εξέδωσε η Νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά.

Στην ανακοίνωση τους με τίτλο: “Η υγεία μέσα σε κάψουλα”, η Θεματική Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Χανίων, κάνει έναν πρώτο απολογισμό της υγειονομικής διαχείρισης για τον Νομό και διαπιστώνει την κατάσταση που επικρατεί στα ιδρύματα.

Καταγγέλλει μάλιστα ότι έπειτα από τόσους μήνες εξαγγελιών, δεν έχει γίνει καμία μόνιμη πρόσληψη-διορισμός στις νοσηλευτικές μονάδες, ενώ στο Νοσοκομείο Χανίων «γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό καταρρέουν καθημερινά, σχεδόν χωρίς άδειες και ρεπό γιατί δεν βγαίνουν οι εφημερίες», όπως αναφέρει η ανακοίνωση.

Μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και σε ένα θέμα που έχει απασχολήσει ιδιαίτερα το προσωπικό του «Αγ. Γεώργιος» και δεν είναι ευρέως γνωστό. Η υποστελέχωση πολλών κλινικών του νοσοκομείου Ρεθύμνου υποχρεώνει γιατρούς του νοσοκομείου Χανίων να εφημερεύουν και στο Ρέθυμνο για να καλυφθούν οι ανάγκες, αποκαλύπτουν στην ανακοίνωση τους.

Μάλιστα προτείνουν στη διοίκηση, αντί να εξαντλούν τους γιατρούς με μετακινήσεις, να στελεχώσουν το νοσοκομείο Ρεθύμνου με μόνιμο προσωπικό.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση της θεματική Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Χανίων:

«Καθώς φαίνεται η χώρα εισέρχεται σε ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας covid-19, η θεματική Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Χανίων προχωρά σε πρώτους απολογισμούς και διαπιστώσεις.

Όταν υπήρξε το πρώτο κύμα και το συνακόλουθο lockdown, μέσα στις δύσκολες ώρες πίεσης και άγχους, υπήρξε ένα άρωμα …αισιοδοξίας. Ήταν μια μεγάλη ευκαιρία να ανασυγκροτηθεί το ΕΣΥ έστω και με την πίεση της πανδημίας.

Την αισιοδοξία ενίσχυσαν οι εξαγγελίες για διορισμούς (διορισμοί οι οποίοι είχαν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) , για στελεχώσεις νοσοκομείων, για δημιουργία νέων μονάδων ΜΕΘ κ.ά. … Εν μέσω συγχαρητηρίων και θριαμβικών διαγγελμάτων του πρωθυπουργού, φτάσαμε αισίως στον Αύγουστο.

Και ενώ ετοιμαζόμαστε για το 2ο κύμα πανδημίας σε μια χώρα οικονομικά αποδυναμωμένη, για άλλη μια φορά η κυβέρνηση υπόσχεται πλωτές και εναέριες ειδικές κάψουλες που θα μεταφέρουν ασθενείς από τα νησιά, στα άρτια εξοπλισμένα νοσοκομεία, με επαρκές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Η μεγάλη ανησυχία μας είναι να μην βρεθούμε απροετοίμαστοι αν εκδηλωθεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Και αυτό γιατί η πραγματικότητα απέχει πολύ από την αισιόδοξη ουτοπία στην οποία ζει το Υπουργείο Υγείας. Στο νοσοκομείο Χανίων για παράδειγμα:

  • Δεν έχει γίνει κανένας μόνιμος διορισμός ακόμη.
  • Κανένα νέο κρεβάτι ΜΕΘ. Ακόμη και τα έξι (6) τα οποία αναμένονται είναι δωρεά ιδωτικού φορέα.
  • Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό καταρρέουν καθημερινά, σχεδόν χωρίς άδειες και ρεπό γιατί δεν βγαίνουν οι εφημερίες.
  • Η υποστελέχωση πολλών κλινικών του νοσοκομείου Ρεθύμνου υποχρεώνει γιατρούς του νοσοκομείου Χανίων να εφημερεύουν και στο Ρέθυμνο για να καλυφθούν οι ανάγκες.
  • Αντί να εξαντλούν τους γιατρούς με μετακινήσεις θα έπρεπε να στελεχώσουν το νοσοκομείο Ρεθύμνου με μόνιμο προσωπικό.
  • Η χρήση μάσκας θα έπρεπε να συνοδεύεται από ένα αυστηρότερο πλαίσιο μέτρων (αποτροπή συνωστισμού σε καταστήματα και μέσα μεταφοράς)  και όχι να είναι αυτοσκοπός.
  • Αναλώσιμα υλικά όπως τα γάντια μιας χρήσης εξαντλούνται παρά τις φιλότιμες δωρεές πολιτών.

Η θεματική Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Χανίων διαπιστώνει ότι οι προσπάθειες των απλών πολιτών που περιόρισαν το πρώτο κύμα της πανδημίας, δεν αρκούν.
Η μερική άρση των περιορισμών και η έστω και περιορισμένη τουριστική κίνηση αναδεικνύει την ανάγκη, πέρα από την ατομική ευθύνη, να υπάρξει μέριμνα για ένα αξιόπιστο και αποτελεσματικό Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Αυτό όμως φαίνεται ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα της σημερινής κυβέρνησης.»

zarpanews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ