SOS από το Κίεβο: Kινδυνεύει να μείνει χωρίς νερό και ενέργεια όλη η Ουκρανία

sos-από-το-κίεβο-kινδυνεύει-να-μείνει-χωρί-1531184

Για νέες πιθανές ρωσικές επιθέσεις στην ενεργειακή της υποδομή της, που θα μπορούσαν να σημειωθούν τις επόμενες ημέρες, έκανε λόγο η Ουκρανία, προειδοποιόντας τους δυτικούς συμμάχους της ότι κινδυνεύει να μείνει χωρίς νερό και ρεύμα.

Η ουκρανική κυβέρνηση ανέφερε συγκεκριμένα ότι το Κίεβο δεν έχει αρκετά ανταλλακτικά για να επαναφέρει τη θερμότητα και την ηλεκτρική ενέργεια στο διαδίκτυο εάν συμβεί κάτι τέτοιο, σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους.

Τα τελευταία 24ωρα, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν απευθύνει έκκληση προς τους Αμερικανούς ομόλογούς τους, αλλά και προς πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με σκοπό να λάβουν βοήθεια καθώς προετοιμάζονται για μια παρατεταμένη περίοδο με περιορισμένη ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο.

Το Κίεβο αναμένει μάλιστα το σενάριο αυτό να περιπλέξει τις μάχες στο ουκρανικό έδαφος και να εκτοπίσει περισσότερους αμάχους, σύμφωνα με ανάλυση του Politico.

«Η Ουκρανία χρειάζεται βασικά εξαρτήματα όπως γεννήτριες, σωλήνες και βαλβίδες για την επισκευή της υποδομής της. Το Κίεβο προσπαθεί επί του παρόντος να διορθώσει τις κατεστραμμένες υποδομές, αλλά φοβάται ότι οι συνεχιζόμενες επιθέσεις από τη Ρωσία θα μπορούσαν να καταστήσουν σχεδόν αδύνατη αυτήν την ανοικοδόμηση», λέει Αμερικανός αξιωματούχος.

Οι νέες προειδοποιήσεις από το Κίεβο, που διαβιβάστηκαν στους νομοθέτες των συμμάχων, ήρθαν καθώς η Ρωσία εκτόξευσε πάνω από 100 πυραύλους στην ουκρανική πρωτεύουσα την Τρίτη (15/11), χτυπώντας πολυκατοικίες και κόβοντας την ηλεκτρική ενέργεια – λίγες μέρες μετά την υποχώρηση της Ρωσίας από τη Χερσώνα. Ακόμα και την επόμενη μέρα, πολλά τμήματα του Κιέβου παρέμεναν χωρίς ρεύμα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι μια ευρείας κλίμακας επίθεση από τη Ρωσία τον Οκτώβριο είχε αφήσει εκατομμύρια νοικοκυριά χωρίς ρεύμα. Ουκρανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι περίπου το 30 % των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, έχουν καταστραφεί εξαιτίας των επιθέσεων.

«Ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος»

Οι προειδοποιήσεις από το Κίεβο υπογραμμίζουν το επίπεδο ανησυχίας μεταξύ των κορυφαίων Ουκρανών αξιωματούχων για τους επόμενους μήνες, καθώς και τις πιθανές συνέπειες των συνεχιζόμενων ζημιών στις υποδομές, μέσα στον χειμώνα.

«Ένας αναξιόπιστος ενεργειακός τομέας θα μπορούσε να έχει θανατηφόρες συνέπειες», προειδοποιούν οι Ουκρανοί. Ανέφεραν δε, ότι θα μπορούσε να σταματήσει την παραγωγή τροφίμων και τις επιχειρήσεις μεταφοράς – κρίσιμες υπηρεσίες που απαιτούνται για την υποστήριξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

«Αυτό είναι ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα που συζητάμε με τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους αυτή τη στιγμή», είπε ο σύμβουλος της ουκρανικής κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι ορισμένοι Ουκρανοί έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα φοβούμενοι ότι η ενεργειακή κρίση θα επιδεινωθεί. «Ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος», πρόσθεσε.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόστούν κυλιόμενες διακοπές ρεύματος σε ορισμένες περιοχές της χώρας, προκειμένου να σταθεροποιηθεί το δίκτυο πριν από το χειμώνα.

Την ίδια ώρα, Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η κατάσταση στην Ουκρανία θα μπορούσε να γίνει ακόμα πιο επικίνδυνη, καθώς η Ρωσία συνεχίζει να χάνει έδαφος στον πόλεμο.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook