SOS | Κίνδυνος λειψυδρίας στα Χανιά επισημαίνει η ΔΕΥΑΧ

sos-κίνδυνος-λειψυδρίας-στα-χανιά-επιση-71286

Ορατός είναι ο κίνδυνος λειψυδρίας στο Δήμο Χανίων, καθώς, σύμφωνα με τη ΔΕΥΑ Χανίων, η στάθμη στις πηγές του Πλατάνου στην Αγιά έχει πέσει πολύ χαμηλά.

lipsidria

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από την επιχείρηση, «Αποτελεί πλέον κοινή διαπίστωση όλων μας ότι το νερό είναι ένα πολυτιμότατο αγαθό, που μέρα με τη μέρα παγκοσμίως, γίνεται ολοένα και πιο έντονη η ανεπάρκειά του.

Όσο αφορά την περιοχή των Χανίων, μια τέτοια έλλειψη άρχισε να γίνεται ιδιαίτερα αισθητή κατά τις καλοκαιρινές περιόδους των τελευταίων ετών, εξαιτίας μιας χειμερινής περιόδου με ολοένα και λιγότερες σε σχέση με άλλες χρονιές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις, αλλά και λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που παρατηρούνται από το τέλος της άνοιξης μέχρι και τον Οκτώβριο.

Γεγονότα που συμβάλλουν στη μείωση της προσφερόμενης, αλλά παράλληλα και στην αύξηση της ζητούμενης ποσότητας νερού, ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο.

Ειδικά για φέτος το καλοκαίρι το οποίο προβλέπεται να είναι θερμό και ξηρό, αλλά και μετά από μια χειμερινή περίοδο ιδιαίτερα χαμηλών βροχοπτώσεων, το πρόβλημα αναμένεται να είναι εντονότερο, αφού ήδη η στάθμη του νερού στις πηγές του Πλατάνου της Αγιάς, απ’ όπου υδρεύεται ο Δήμος Χανίων, βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

limni agiasΜέσα από μια σειρά ενεργειών στις οποίες έχει προβεί η Δ.Ε.Υ.Α. Χανίων, όπως η λειτουργία νέων γεωτρήσεων, η αγορά συμπληρωματικής ποσότητας νερού από τον Ο.Α.ΔΥ.Κ. και η παρακολούθηση των διαρροών του κεντρικού δικτύου ύδρευσης μέσω ενός ειδικού σύγχρονου ηλεκτρονικού συστήματος τηλεμετρίας, ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα και να επιδιορθώνονται οι βλάβες ώστε να μειώνονται οι απώλειες του νερού, πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε και αυτή τη φορά, όπως και το 2010, στη ζήτηση του νερού στο Δήμο μας.

Παράλληλα όμως, για την άμβλυνση του προβλήματος και προς αποφυγή πιο δυσάρεστων καταστάσεων, επιβάλλεται όλοι οι συνυπεύθυνοι φορείς διαχείρισης υδατικών πόρων στον Νομό Χανίων, να συμβάλλουν στη διαφύλαξη όχι μόνο της ποσότητας αλλά και της ποιότητας αυτού του πολύτιμου για την ίδια μας τη ζωή και συνάμα σε ανεπάρκεια αγαθού στον τόπο μας.

Πιο καθοριστικής σημασίας όμως, ακόμα και από τις παραπάνω ενέργειες, θεωρούμε το γεγονός να ευαισθητοποιηθούν οι ίδιοι οι πολίτες, φροντίζοντας για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη οικονομία στην κατανάλωσή του, έτσι ώστε να μην υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στην ομαλή υδροδότηση του Δήμου μας.

Για τον λόγο αυτό παρακαλούμε τόσο τους δημότες όσο και τους επισκέπτες του Δήμου Χανίων, να συμβάλλουν όσο το δυνατόν περισσότερο, στην εξοικονόμηση της όποιας ποσότητας του νερού, προσέχοντας ιδιαίτερα τα δέκα παρακάτω προτεινόμενα σημεία, τα οποία δεν συνεπάγονται στέρηση νερού, αλλά αντίθετα βοηθούν ώστε να μην το στερηθούμε.

  • Να επισκευάζετε αμέσως όλες τις διαρροές που διαπιστώνετε στις υδραυλικές σας εγκαταστάσεις και ιδιαίτερα τις διαρροές στα καζανάκια, γιατί προκαλούν τεράστια σπατάλη νερού. Καζανάκι που τρέχει, βρύση που στάζει, χαλασμένο φλοτέρ στο ντεπόζιτο μπορούν να ανεβάσουν την κατανάλωση-σπατάλη του νερού και μοιραία και τον λογαριασμό σας.
  • Να ποτίζετε τα φυτά και τα λουλούδια του μπαλκονιού σας με ποτιστήρι, νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, τότε δηλαδή που η εξάτμιση είναι περιορισμένη και συνεπώς χρειάζεται λιγότερη ποσότητα νερού.
  • Μην σπαταλάτε νερό για το κατάβρεγμα αυλών, βεραντών, μπαλκονιών και πεζοδρομίων, με σκοπό την δημιουργία πιο δροσερής ατμόσφαιρας.
  • Να πλένετε τις αυλές και τα σπίτια με σφουγγαρίστρες και όχι με λάστιχο.
  • Να πλένετε το ή τα αυτοκίνητά σας σε αραιά χρονικά διαστήματα, χωρίς λάστιχο και με την χρήση κουβά και σφουγγαριού.
  • Μην ανοίγετε τις βρύσες του νιπτήρα και της κουζίνας μέχρι το τέρμα, εφόσον μπορείτε να εξυπηρετηθείτε και με λιγότερο νερό.
  • Μην αφήνετε ανοικτές τις βρύσες όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας ή όταν ξυρίζεστε ή όταν σαπουνίζετε τα πιάτα.
  • Χρησιμοποιείτε τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων μόνο όταν γεμίσουν, ρυθμίζοντάς τα στο οικονομικό πρόγραμμα και αποφεύγετε τις συχνές χρήσεις για λίγα ρούχα ή πιάτα.
  • Προτιμήστε να κάνετε ντους από το να γεμίζετε την μπανιέρα σας για να πλύνετε το σώμα σας.
  • Προσέχετε τα παιδιά σας και μην τα αφήνετε να σπαταλούν νερό παίζοντας με ανοικτές τις βρύσες του σπιτιού σας.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ Δ.Ε.Υ.Α.Χ.

Σε περίπτωση που αντιληφθείτε διαρροή νερού σε κάποιο από τους δημοτικούς αγωγούς ύδρευσης, παρακαλούμε να ειδοποιήσετε αμέσως την υπηρεσία Ύδρευσης της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. στο τηλέφωνο 28210 36250 – 36251 (εργάσιμες ημέρες 07:00-15:00) ή τη δεξαμενή του Αη Γιάννη στο τηλέφωνο 28210 44444 (απόγευμα, βράδυ, αργίες).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook