Σωματείο Επισιτισμού Νομού Χανίων: Το δώρο Χριστουγέννων δεν χαρίζεται – Μη δεχτείς να στο στερούν

σωματείο-επισιτισμού-νομού-χανίων-το-959976

Ανακοίνωση για την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων στους εργαζομένους εξέδωσε την Τετάρτη το Σωματείο Επισιτισμού Νομού Χανίων, το οποίο μεταξύ άλλων δηλώνει πως βρίσκεται σε ετοιμότητα να ενημερώσει, να βοηθήσει κάθε εργαζόμενο και να παρέμβει όπου χρειάζεται.

Αναλυτικά το κείμενο της σχετικής ανακοίνωσης

ΤΟ ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ! ΜΗ ΔΕΧΤΕΙΣ ΝΑ ΣΤΟ ΣΤΕΡΟΥΝ!

Το δώρο των Χριστουγέννων δεν είναι μόνο για τα «καλά παιδιά». Είναι κατάκτηση και δικαίωμά μας!

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης, σε οποιοδήποτε εργοδότη, δικαιούνται επιδόματα (δώρα) εορτών.

Στον κλάδο μας, τον κλάδο του επισιτισμού η κατάσταση δεν θυμίζει απλά ζούγκλα, αλλά είναι. Ιδιαίτερα όσο πλησιάζουμε στις γιορτές ξεχνάμε ωράριο και οικογένεια. Όλο το προηγούμενο διάστημα δεν γνωρίζουμε πόσες μέρες και ώρες την εβδομάδα θα μας καλέσουν για δουλειά , για μισθό ψίχουλα και πολλές φορές με κάποια ένσημα και όχι όλα.

Πλην αυτών, συναντάμε κάθε χρόνο το φαινόμενο οι εργοδότες να μην καταβάλουν το δώρο Χριστουγέννων ή να μας το ζητάνε πίσω. Το ίδιο συμβαίνει και στους απολυμένους με το επίδομα και την αποζημίωση αδείας. Το ίδιο με την πληρωμή των υπερωριών. Το ίδιο και με τις προσαυξήσεις τις ημέρες που είναι αργία.

Αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο!!!

Μην ανέχεσαι να σου λένε άλλο ότι «εδώ δεν δίνουμε δώρο» «το δώρο δεν ήταν στην συμφωνία πρέπει να το επιστρέψεις» και άλλα τέτοια.

Το Σωματείο Επισιτισμού βρίσκεται σε ετοιμότητα να ενημερώσει, να βοηθήσει κάθε εργαζόμενο και να παρέμβει όπου χρειάζεται.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να προετοιμαστούν για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους και του δώρου, ειδικά στους χώρους που υπάρχουν προβλήματα πληρωμών και καθυστερήσεων.

Κανένας εργαζόμενος να μη βρεθεί μπροστά από τα ΑΤΜ (Αυτόματα Μηχανήματα Ανάληψης) και να μην επιστρέψει το δώρο στον εργοδότη, όπως είχε γίνει τις προηγούμενες φορές.

Κάθε εργαζόμενος που δεν του έχει καταβληθεί το δώρο μέχρι τις 21 Δεκέμβρη, μπορεί άμεσα να έρθει σε επαφή με το Σωματείο Επισιτιμού και μαζί να διεκδικήσουμε την καταβολή του. Όπου χρειάζεται να γίνουν καταγγελίες στις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εργασίας, η οποία υποχρεούται να υποβάλει μήνυση στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσει την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας προς τον εργοδότη που δεν θέλει να καταβάλει το δώρο Χριστουγέννων.

ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΣΟΥΝ!

Για τον υπολογισμό του ποσού των δώρων λαμβάνεται υπόψη η χρονική περίοδος από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου.

• Έτσι, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο, δικαιούνται ολόκληρο το δώρο, που είναι ίσο με ένα (1) μηνιαίο μισθό.

• Αλλά και οι εργαζόμενοι, που η σχέση τους με τον εργοδότη δε διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα (από 1/5 έως και 31/12), δικαιούνται να λάβουν τμήμα του δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης. Σε αυτήν την περίπτωση, το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια (ανάλογα με το αν αμείβονται με μισθό ή ημερομίσθιο), για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Ακόμα και οι εργαζόμενοι που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19 ημέρων δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.

• Βάση για τον υπολογισμό του δώρου αποτελούν οι αποδοχές που πραγματικά καταβάλλονται στους μισθωτούς κατά τη 10η Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από τις παραπάνω ημερομηνίες, το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση.

 Άρα δώρο Χριστουγέννων δικαιούνται σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση, πόστο αλλά και ανεξάρτητα από την προφορική συμφωνία του κάθε εργοδότη!

Όποιος εργαζόμενος αντιμετωπίσει πρόβλημα με την καταβολή του δώρου, να έρθει άμεσα σε επαφή με τα μέλη του σωματείου επισιτισμού στον χώρο του ή να επικοινωνήσει στα τηλέφωνα εκλεγμένων συνδικαλιστών.

e-mail: [email protected]

Τηλέφωνο επικοινωνίας:6977239812

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook