Σωματείο διανομέων Χανίων: Δεν παραδίδουμε σε πλατφόρμες και κυβέρνηση τα εργασιακά μας δικαιώματα

σωματείο-διανομέων-χανίων-δεν-παραδί-1275947

Ανακοίνωση εξέδωσε το σωματείο διανομέων delivery νομού Χανίων, όπου τάσσεται κατά του νόμου Χατζηδάκη, καταγγέλλοντας παράλληλα πρακτικές όπως το freelancing, που θεσπίστηκαν με τον νόμο αυτό.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Το σωματείο μας σε συνέχεια του αγώνα κατά του νόμου Χατζηδάκη , και με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην efood η οποία μονομερώς άλλαξε σε βάρος των συναδέλφων freelancer τον τρόπο επιλογής ωραρίων ,και μείωση των μισθών , καταγγέλλει την κατάσταση που πάει να διαμορφωθεί στον κλάδο μας.

Αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά πως ο μόνος λόγος που νομοθετήθηκε αυτό το μοντέλο είναι το συμφέρον των μονοπωλιακών ομίλων. Απόλυτα εξαρτημένη σχέση εργασίας χωρίς εργασιακά δικαιώματα. Η πρακτική της ΕΕ για ελαστικές σχέσεις εργασίας και για εργασία μόνο κατά τις ώρες που η εταιρείες έχουν ανάγκη , βρίσκει απόλυτη εφαρμογή σε αυτό το μοντέλο.

Οι «ελεύθεροι επαγγελματίες» όπως τους ονόμασαν κυβέρνηση και εταιρίες , δεν είναι και τόσο ελεύθεροι. Και εξηγούμε:

Δεν μπορούν να παρέχουν όπου θέλουν τις υπηρεσίες τους: οι εταιρίες είτε άμεσα είτε έμμεσα αναγκάζουν τους «συνεργάτες» τους να φοράνε τα δικά τους διακριτικά και να δουλεύουν μόνο για αυτές όταν είναι στους δρόμους για το μεροκάματο. Έχουμε  παραδείγματα που συνάδελφοι οι οποίοι δούλευαν σε διαφορετικές ώρες στις πλατφόρμες ,έχουν δει να διακόπτονται τα συμβόλαια τους δήθεν λόγω κακής αξιολόγησης ,χωρίς ποτέ να τους εξηγούν ποια είναι αυτά τα κριτήρια.

Αν διακοπεί η συνεργασία και με τις δυο ανταγωνιστικές εταιρίες, δεν έχουν που αλλού να παρέχουν τος υπηρεσίες τους. Άρα ξεκάθαρα είναι εξαρτημένοι από τις πλατφόρμες.

Δεν έχουν πραγματικά ελεύθερο ωράριο. Οι πλατφόρμες κατευθύνουν τους διανομείς να δουλεύουν τις ώρες που βολεύει τις ίδιες , έμμεσα όταν πληρώνουν καλύτερα σε συγκεκριμένες ώρες , είτε άμεσα με το σύστημα των slots που θέλει να καθιερώσει η efood. Με αυτόν τον τρόπο οι συνάδελφοι θα πρέπει να δηλώνουν μέρη και ώρες που θα εργαστούν , αλλιώς δεν θα έχουν τη δυνατότητα να πάνε αρκετές παραγγελίες ώστε να βγάλουν ένα αξιοπρεπές μεροκάματο. Επίσης υπάρχουν ακόμα και ποινές όταν απορρίπτεις αρκετές παραγγελίες , προειδοποιήσεις να πηγαίνουν για δουλειά πιο πολλές ώρες και σε ώρες αιχμής για την εταιρία , αλλιώς πάλι με γελοίες αφορμές διακόπτουν την συνεργασία. Απόλυτα εξαρτημένη σχέση εργασίας.

Οι συνάδελφοι δεν μπορούν να ορίσουν η να διαπραγματευτούν πόσο θα πληρώνονται για τις υπηρεσίες τους. Οι εταιρίες ορίζουν από πριν τις τιμές και φυσικά δεν δίνουν καμία εγγύηση πως θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα οι αμοιβές.

Οι συγκεκριμένες πλατφόρμες και ιδιαίτερα η Wolt , προωθούν το δουλεμπόριο έχοντας δώσει το δικαίωμα σε εργολάβους να εκμεταλλεύονται κυρίως μετανάστες , καταπατώντας κάθε εργασιακό δικαίωμα μισθωτής εργασίας.

Ως εργατικό σωματείο πριν ακόμα ψηφιστεί ο νόμος έκτρωμα Χατζηδάκη , έχουμε σταθεί ενάντια σε αυτό το μοντέλο εργασίας , το οποίο αν επικρατήσει θα φέρει δυσμενείς αλλαγές στον κλάδο και θα φέρει την εργασία μας κάτω από τα σημερινά επίπεδα σε οικονομικά και σε εργασιακά δικαιώματα.

Σε όποιον κλάδο και χώρα εφαρμόστηκε αυτό το μοντέλο η κατάληξη ήταν ατέλειωτες ώρες δουλειάς για ένα πολύ χαμηλό μεροκάματο .

Η ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΦΕΡΝΕΙ ΘΑΝΑΤΟ!!

Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί τα θανατηφόρα και πολύ σοβαρά εργατικά ατυχήματα. Οι ατέλειωτες ώρες πάνω στα μηχανάκια, η κούραση και η κακή συντήρηση, εφόσον τα έξοδα της διανομής πάνε στον διανομέα καθώς και τα ελλιπή η καθόλου μέσα προστασίας (κράνος μπουφάν ,μποτάκια) από την εργοδοσία , έχουν αυτά τα αποτελέσματα.

Τον τελευταίο μήνα η efood έχει ρίξει το χρόνο παράδοσης στις διανομές με αποτέλεσμα οι διανομείς να τρέχουν να παραδώσουν πριν γίνει αυτόματη παράδοση, οι συνεχείς ειδοποιήσεις στα κινητά φέρνουν άγχος και εκνευρισμό σε ανθρώπους που είναι στο δρόμο και χρειάζεται να είναι απόλυτα συγκεντρωμένοι στην οδήγηση.

Ζητάμε ανθρώπινα ωράρια και αξιοπρεπείς μισθούς , για ένα επάγγελμα που είναι πολύ

επικίνδυνο . Η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να αναγνωρίσει το επάγγελμα ως βαρύ και ανθυγιεινό.

Ο μόνος δρόμος για εμάς τους διανομείς είναι να συσπειρωθούμε στα σωματεία μας να κρατήσουμε όλα τα εργασιακά μας δικαιώματα, και να μην τα θυσιάσουμε στο κέρδος των μονοπωλιακών ομίλων, να υπογράψουμε συλλογικές και επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας στο ύψος των αναγκών μας και να παλέψουμε για βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα. Το σωματείο μας βρίσκεται ήδη σε επαφές με το σωματείο επισιτισμού της πόλης μας για υπογραφή τοπικής κλαδικής σύμβασης.

Ζητάμε :

-Να καταργηθεί ο νόμος Χατζηδάκη και το freelancing και να αναγνωριστεί ως εξαρτημένη σχέση εργασίας με όλα τα εργασιακά δικαιώματα.

-Υπογραφή συλλογικών και επιχειρησιακών συμβάσεων με ουσιαστικές αυξήσεις για όλους τους διανομείς

-Βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook