Σωματείο ΑμεΑ Χανίων: «Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς»

σωματείο-αμεα-χανίων-τίποτα-για-εμάς-958616

Στα ζητήματα που απασχολούν τα άτομα με ειδικές ανάγκες, αναφέρεται με ανακοίνωση του το Σωματείο ΑμεΑ Χανίων με αφορμή την 3η Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

Η ανακοίνωση:

Η αναπηρία και η φτώχια είναι ζεύγος αχώριστο. Το ίδιο και η αναπηρία και ο κοινωνικός αποκλεισμός. Το αναπηρικό κίνημα το επισημαίνει με όλους τους δυνατούς τρόπους πολλά χρόνια τώρα.

Διατρανώνουμε το σύνθημα: «Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς» και αγωνιζόμαστε για τη λήψη μέτρων συντονισμένων και στοχευμένων πολιτικών με στόχο την προστασία των ΑμεΑ και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους. Λέμε «Φτάνει πια» στις διακρίσεις και διεκδικούμε την ορατότητα στους νόμους, στις πολιτικές, στην ίδια την κοινωνία.Το «κλειδί» εξάληψης των διακρίσεων είναι η προσβασιμότητα παντού.

Η αναπηρία είναι υπόθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δείγμα πολιτισμού. Αποτελεί προϋπόθεση  για συμμετοχή στην κοινωνία, στις σπουδές, στον αθλητισμό, στον πολιτισμό, στο να έχουν εργασία και να απολαμβάνουν οφέλη και εξυπηρέτηση από δημόσιες υπηρεσίες. Η προσβασιμότητα στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον, στα αγαθά και στις υπηρεσίες αλλά και στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία σε όλες τις κτηριακές υποδομές και εγκαταστάσεις που στεγάζουν λειτουργίες των φορέων υγείας, τράπεζες, τοπική αυτοδιοίκηση, αστυνομία, σχολεία, εκκλησίες, καταστήματα, σούπερ μάρκετ, πάρκα, μέσα μαζικής μεταφοράς, χώρους πολιτισμού κλπ. Πρέπει να εξασφαλίζεται η οριζόντια και κατακόρυφη προσπελασιμότητα. Οι χώροι πρέπει να σχεδιάζονται και να διαμορφώνονται γι’ αυτό το σκοπό (κλιμακοστάσια, ράμπες ασανσέρ, χώροι στάθμευσης, τουαλέτες κλπ).

Αναμφίβολα η αυτοδιοίκηση μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό και ουσιαστικό ρόλο στην αναβάθμιση της ζωής των ΑμεΑ σε τοπικό επίπεδο. Οι τοπικές αρχές πρέπει να εντάξουν τις ανάγκες των ΑμεΑ στις πολιτικές τους με την αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού στην κατάρτιση τοπικού σχεδίου δράσης για την οικονομική και κοινωνική ένταξη των ΑμεΑ και να θέτει εφικτούς στόχους αναφερόμενο σε συγκεκριμένα μέτρα με χρονοδιάγραμμα. Μια σειρά ρυθμίσεις υπέρ των ΑμεΑ.

Την 3η Δεκέμβρη 2019 βασικό μας σύνθημα είναι «εκπαίδευση και επαγγελματική αποκατάσταση των ΑμεΑ».

Τα ΑμεΑ έρχονται στο προσκήνιο διεκδικώντας τα δικαιώματά τους στην ζωή με αξιοπρέπεια, σχεδιάζοντας την επόμενη μέρα. Για πολλές δεκαετίες η πολιτεία αντιμετώπιζε το αναπηρικό κίνημα με βάση το ιατρικό μοντέλο. Φάρμακα, γιατρούς, επιδοματική πολιτική. Προσπαθούμε, λοιπόν, ως αναπηρικό κίνημα να περάσουμε την αντίληψη του δικαιωματικού μοντέλου. Οι ανάπηροι άνθρωποι δεν είναι ασθενείς. Έχουν ανάγκη πλήρη προσβασιμότητα για να μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα παντού με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους.

Η αγωνία των γονιών και όλων μας είναι: Τι θα γίνουν τα ΑμεΑ όταν τελειώσουν την εκπαίδευση. Δεν υπάρχει ένα ΚΔΑΠΜΕΑ για να μπορούν να απασχοληθούν. Τρία χρόνια το προτείναμε γραπτά κάθε 3η Δεκέμβρη και προφορικά συνέχεια.

Αγωνιζόμαστε ώστε όλα τα παιδιά με αναπηρία να πηγαίνουν σε σχολεία προσβάσιμα με μόνιμους δασκάλους και καθηγητές από την αρχή της χρονιάς. Και αναγκαία χρηματοδότηση για τις ανάγκες τους.

Διεκδικούμε όλα τα παιδιά με αναπηρία να μπορούν να παίζουν στις γειτονιές τους που θα είναι πλήρως προσβάσιμες από το πεζοδρόμιο ως την παιδική χαρά χωρίς κινδύνους  και αποκλεισμούς. Διεκδικούμε πάρκα, παιδότοπους και σχολικές αυλές. Αναμόρφωση παλαιών πεζοδρομίων.

Επίσης, ο Δήμος Χανίων έχει ξεκινήσει από πέρυσι το ηλεκτρονικό σύστημα στάθμευσης  ΑμεΑ με αμαξίδιο, το οποίο είναι πολύ καλό και παρακαλούμε να γίνει για όλες τις θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ. Τότε μόνο θα αστυνομεύονται πλήρως οι θέσεις ηλεκτρονικά.

Ηχητικά σήματα στα φανάρια για τυφλούς. Τουαλέτες κινητικά αναπήρων μέγα πρόβλημα. Να προβλεφθούν όπου γίνονται μελέτες ανάπλασης. Ζητάμε πλήρως προσβάσιμο σύστημα δημόσιων μεταφορών όσο εξαρτάται από εσάς.

Οι κωφοί είναι οι πιο αόρατοι, δεν μπορούν στις συναλλαγές τους με τις υπηρεσίες να εξυπηρετηθούν.

  • πρόσληψη διερμηνέα Νοηματικής.
  • προσβασιμότητα στον τουρισμό και τον πολιτισμό. Το λιμάνι είναι σχεδόν απροσπέλαστο σε ΑμεΑ με αμαξίδιο.
  • τη διασφάλιση της πρσβασιμότητας σε υποδομές/ υπηρεσίες/ πολιτικές/ διαδικασίες του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  • την ισότιμη αντιμετώπιση και τις εργασιακές συνθήκες των εργαζομένων με αναπηρία στο δημόσιο τομέα και την τοπική αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού.
  • να εφαρμόζεται πλέον ο νόμος 4440 αρ. 25 του 2017, με τον οποίο προσλαμβάνεται υποχρεωτικά το 10% ΑμεΑ.
  • Οριστική διασφάλιση της λειτουργίας του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» για την προστασία μοναχικών, ανασφάλιστων και ατόμων με βαριές αναπηρίες με συμπλήρωση προσωπικού, γιατρών και οικιακής βοηθού. Και λειτουργία όλων των προνοιακών δομών που λειτουργούν οι ΟΤΑ (ΚΔΑΠ ΑμεΑ, ΚΗΦΗ, κλπ).
  • Ενίσχυση της χρηματοδότησης του προγράμματος «Ψυχαργώς» και διασφάλισης των Κέντρων Ψυχικής Υγείας.
  • Ιδιαίτερη στήριξη στους ανάπηρους πρόσφυγες: άνδρες, γυναίκες και παιδιά.
  • Χρηματοδότηση και περαιτέρω ενίσχυση του θεσμού των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) με προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Διεκδικούμε τον προσωπικό βοηθό και την αποιδρυματοποίηση.

Στόχος: η ποιότητα ζωής των ΑμεΑ στην καθημερινότητά τους.

Καλούμε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, την Κυβέρνηση, την τοπική αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, τα πολιτικά κόμματα, τους Κοινωνικούς Εταίρους, την Εκκλησία, τα Ευρωπαϊκά Όργανα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρώπης, να πάρουν θέση. Καλούμε τις ευρωπαϊκές και τις διεθνείς οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία να στηρίξουν τα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα που απειλήθηκαν από τα Μνημόνια με εξαθλίωση, απαξίωση και εξόντωση.

Η αναπηρία είναι πρωτίστως θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανεξάρτητα από θρησκεία, φύλο, φυλή, πάθηση κλπ. Τώρα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας από την οικονομική κρίση, από την κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων! Υπερασπιζόμαστε δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες δεκαετιών! Τα χρονικά περιθώρια φυσικής, κοινωνικής και οικονομικής αντοχής των ατόμων με αναπηρία εξαντλήθηκαν.

Εμείς τα Άτομα με Αναπηρία που βιώνουμε την διάκριση σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής κάνουμε πράξη το σύνθημά μας «Τίποτα για Εμάς, χωρίς Εμάς!».

Zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook