Σοκολατένιο κέικ με espresso, μασκαρπόνε και καραμέλα

σοκολατένιο-κέικ-με-espresso-μασκαρπόνε-και-1362941

Χρόνος Προετοιμασίας: 120 λεπτά | Χρόνος Ψησίματος: 50 λεπτά | Ποσότητα: 10 μερίδες

Υλικά

Για το κέικ

  • 230 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 125 γρ. κουβερτούρα
  • 50 γρ. κακάο
  • 170 γρ. μαύρη μαλακή ζάχαρη
  • 170 γρ. λευκή ζάχαρη
  • 100 ml. ζεστό καφέ espresso
  • 150 ml. μαύρη μπύρα
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 60 γρ. γιαούρτι
  • 120 ml. σπορέλαιο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για την κρέμα μασκαρπόνε

  • 200 γρ. μασκαρπόνε
  • 25 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 1 κάψουλα βανιλλίνης

Για την καραμέλα

  • 80 γρ. λευκή ζάχαρη
  • 100 ml. κρέμα γάλακτος
  • 20 γρ. βούτυρο
  • 1 κουταλιά της σούπας νερό
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι χοντρό

Εκτέλεση Συνταγής

Ετοιμάζουμε το κέικ:

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.
  • Σε μπαιν μαρί λιώνουμε την κουβερτούρα με το σπορέλαιο και την αφήνουμε στην άκρη να πέσει η θερμοκρασία της. Ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά και τα κοσκινίζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
  • Στο μίξερ χτυπάμε τα αυγά, την καστανή και την λευκή ζάχαρη για 3 λεπτά. Προσθέτουμε το γιαούρτι, τη μαύρη μπύρα, τον εσπρέσσο και μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά σ’ ένα μείγμα προσθέτουμε τμηματικά τα στερεά υλικά εναλλάξ με την λιωμένη σοκολάτα, ανακατεύοντας πολύ καλά.
  • Μεταφέρουμε σε φόρμα δαχτυλίδι 22 εκατοστών το μείγμα, ψήνουμε στους 180ο C για περίπου 50 λεπτά στις αντιστάσεις. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει και το ξεφορμάρουμε.

Ετοιμάζουμε την κρέμα:

  • Στον κάδο του μίξερ αφρατεύουμε τη σαντιγύ και προσθέτουμε την άχνη και το μασκαρπόνε, προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας εσπρέσσο και ανακατεύουμε.
  • Ετοιμάζουμε την καραμέλα: Σε αντικολλητικό τοποθετούμε τη ζάχαρη και το νερό, αρχικά βράζουμε χωρίς ν’ ανακατέψουμε. Μόλις αρχίζει η καραμέλα να κοχλάζει και πάρει χρώμα ανακατεύουμε.
  • Περιμένουμε να πάρει σκούρο χρώμα η καραμέλα αλλά προσεκτικά χωρίς να την αφήσουμε να «καεί» και αποσύρουμε, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να έχουμε μια βελούδινη, ρευστή καραμέλα.
  • Αποσύρουμε και προσθέτουμε το βούτυρο, το αλάτι και ανακατεύουμε.

Συναρμολογούμε το κέικ:

  • Κόβουμε το κέικ σε 3 παντεσπάνια, γεμίζουμε απλώνοντας την κρέμα μασκαρπόνε και περιχύνουμε με την καραμέλα.
  • Σερβίρουμε με ένα ζεστό διπλό εσπρέσσο.

Σημειώσεις για τη συνταγή

  • Το κέικ διατηρείται σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο
  • Μπορούμε να προσθέσουμε στο κέικ 20 ml. μπράντυ ή κονιάκ
  • Μπορούμε αντί για μασκαρπόνε να χρησιμοποιήσουμε τυρί κρέμα, δοκιμάζουμε και ανάλογα προσθέτουμε επιπλέον άχνη ζάχαρη

funkycook.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook