Σοκολατένιο κέικ με espresso, μασκαρπόνε και καραμέλα
Χρόνος Προετοιμασίας: 120 λεπτά | Χρόνος Ψησίματος: 50 λεπτά | Ποσότητα: 10 μερίδες
Υλικά
Για το κέικ
- 230 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 125 γρ. κουβερτούρα
- 50 γρ. κακάο
- 170 γρ. μαύρη μαλακή ζάχαρη
- 170 γρ. λευκή ζάχαρη
- 100 ml. ζεστό καφέ espresso
- 150 ml. μαύρη μπύρα
- 3 μεγάλα αυγά
- 60 γρ. γιαούρτι
- 120 ml. σπορέλαιο
- 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
- ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για την κρέμα μασκαρπόνε
- 200 γρ. μασκαρπόνε
- 25 γρ. άχνη ζάχαρη
- 150 γρ. κρέμα γάλακτος
- 1 κάψουλα βανιλλίνης
Για την καραμέλα
- 80 γρ. λευκή ζάχαρη
- 100 ml. κρέμα γάλακτος
- 20 γρ. βούτυρο
- 1 κουταλιά της σούπας νερό
- ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι χοντρό
Εκτέλεση Συνταγής
Ετοιμάζουμε το κέικ:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.
- Σε μπαιν μαρί λιώνουμε την κουβερτούρα με το σπορέλαιο και την αφήνουμε στην άκρη να πέσει η θερμοκρασία της. Ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά και τα κοσκινίζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
- Στο μίξερ χτυπάμε τα αυγά, την καστανή και την λευκή ζάχαρη για 3 λεπτά. Προσθέτουμε το γιαούρτι, τη μαύρη μπύρα, τον εσπρέσσο και μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά σ’ ένα μείγμα προσθέτουμε τμηματικά τα στερεά υλικά εναλλάξ με την λιωμένη σοκολάτα, ανακατεύοντας πολύ καλά.
- Μεταφέρουμε σε φόρμα δαχτυλίδι 22 εκατοστών το μείγμα, ψήνουμε στους 180ο C για περίπου 50 λεπτά στις αντιστάσεις. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει και το ξεφορμάρουμε.
Ετοιμάζουμε την κρέμα:
- Στον κάδο του μίξερ αφρατεύουμε τη σαντιγύ και προσθέτουμε την άχνη και το μασκαρπόνε, προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας εσπρέσσο και ανακατεύουμε.
- Ετοιμάζουμε την καραμέλα: Σε αντικολλητικό τοποθετούμε τη ζάχαρη και το νερό, αρχικά βράζουμε χωρίς ν’ ανακατέψουμε. Μόλις αρχίζει η καραμέλα να κοχλάζει και πάρει χρώμα ανακατεύουμε.
- Περιμένουμε να πάρει σκούρο χρώμα η καραμέλα αλλά προσεκτικά χωρίς να την αφήσουμε να «καεί» και αποσύρουμε, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να έχουμε μια βελούδινη, ρευστή καραμέλα.
- Αποσύρουμε και προσθέτουμε το βούτυρο, το αλάτι και ανακατεύουμε.
Συναρμολογούμε το κέικ:
- Κόβουμε το κέικ σε 3 παντεσπάνια, γεμίζουμε απλώνοντας την κρέμα μασκαρπόνε και περιχύνουμε με την καραμέλα.
- Σερβίρουμε με ένα ζεστό διπλό εσπρέσσο.
Σημειώσεις για τη συνταγή
- Το κέικ διατηρείται σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο
- Μπορούμε να προσθέσουμε στο κέικ 20 ml. μπράντυ ή κονιάκ
- Μπορούμε αντί για μασκαρπόνε να χρησιμοποιήσουμε τυρί κρέμα, δοκιμάζουμε και ανάλογα προσθέτουμε επιπλέον άχνη ζάχαρη
funkycook.gr