Σοκαρισμένος ο πλανήτης από την έκρηξη στη Βηρυτό: Δεκάδες νεκροί, χιλιάδες τραυματίες, σκηνικό Αποκάλυψης | Photos + Videos

σοκαρισμένος-ο-πλανήτης-από-την-έκρηξ-1085032

Σοκαρισμένος είναι ο πλανήτης από τις συγκλονιστικές εικόνες της φονικής έκρηξης στη Βηρυτό.

Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα απολογισμό της κυβέρνησης, τουλάχιστον 78 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και σχεδόν 4.000 έχουν τραυματιστεί, αρκετοί εξ αυτών πολύ σοβαρά, ενώ στην διάρκεια της νύχτας ήταν σε εξέλιξη έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων που πιθανόν βρίσκονται κάτω από συντρίμμια μετά τις απανωτές εκρήξεις σε εργοστάσιο με πυροτεχνήματα κοντά στο λιμάνι της Βηρυτού.

Έκρηξη στη Βηρυτό: 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου στην αποθήκη

Η δύναμη της έκρηξης που έγινε στις 6 το απόγευμα της Τρίτης, προκάλεσε τεράστιες καταστροφές με την πόλη της Βηρυτού να έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός της χώρας, Χασάν Ντιάμπ, στην αποθήκη όπου σημειώθηκε η φονική έκρηξη, υπήρχαν αποθηκευμένοι εδώ και έξι χρόνια, 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, παρατημένοι και δίχως μέτρα προφύλαξης. Το νιτρικό αμμώνιο είναι χημικό λίπασμα, που όμως χρησιμοποιείται επίσης για την κατασκευή βομβών.

«Είναι απαράδεκτο το ότι φορτίο νιτρικού αμμωνίου, ποσότητα που εκτιμάται πως ανερχόταν σε 2.750 τόνους, βρισκόταν επί έξι χρόνια παρατημένο σε αποθήκη χωρίς μέτρα προφύλαξης», στηλίτευσε ο Ντιάμπ ενώπιον του Ανώτερου Συμβουλίου Άμυνας της χώρας, που συγκλήθηκε εκτάκτως χθες βράδυ και ξεκαθάρισε πως θα υπάρξουν παραδειγματικές τιμωρίες για τους υπεύθυνους αυτής της απίστευτης τραγωδίας.

«Δεν θα αναπαυτούμε προτού βρούμε τον υπεύθυνο για αυτό που έγινε ώστε να λογοδοτήσει για την πολύνεκρη καταστροφή», δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου.

Οι αρχές της χώρας απέκλεισαν προς το παρόν, το σενάριο της τρομοκρατίας, με τον υπουργό Εσωτερικών να ξεκαθαρίζει ότι το τραγικό περιστατικό προκλήθηκε από νιτρικό αμμώνιο.

Ψάχνουν για αγνοούμενους στα συντρίμμια

Από την ισχυρότατη έκρηξη στη Βηρυτό, δημιουργήθηκε ένα τεράστιο «μανιτάρι» όπως κατέγραψαν και οι εικόνες από τα κινητά πολιτών. Το αποτέλεσμα ήταν το ωστικό κύμα που ακολούθησε, να προκαλέσει τεράστιο πλήγμα σε ακτίνα μερικών χιλιομέτρων, έξω από το λιμάνι όπου βρισκόταν η αποθήκη. Κτίρια που βρίσκονταν κοντά καταστράφηκαν ολοσχερώς, με αρκετό κόσμο να θεωρείται πως βρίσκεται κάτω από τα συντρίμμια.

«Υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι αυτή τη στιγμή. Άνθρωποι ψάχνουν στα επείγοντα τους αγαπημένους τους και είναι δύσκολη η αναζήτηση αυτή μέσα στη νύχτα διότι έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση. Αντιμετωπίζουμε αληθινή καταστροφή και χρειαζόμαστε χρόνο για να αποτιμήσουμε την έκταση των ζημιών», είπε στο Reuters o υπουργός Υγείας του Λιβάνου, Χαμάντ Χασάν.

Έκρηξη στη Βηρυτό: Ακούστηκε ως την Κύπρο, έμοιαζε με την Χιροσίμα

Χαρακτηριστικό της έντασης της ισχυρότατης έκρηξης στη Βυρητό, είναι το γεγονός ότι ακούστηκε ως την Κύπρο! Η δύναμη των εκρήξεων στην αποθήκη ήταν τόσο ισχυρή, που έφτασε σε ακτίνα περίπου 200 χιλιομέτρων (απόσταση που χωρίζει την Βηρυτό από τις κυπριακές ακτές), με αρκετούς Κύπριους μάλιστα να παίρνουν τηλέφωνο στην αστυνομία και να καταγγέλλουν πως ακούστηκε έκρηξη!

Ακόμη πιο χαρακτηριστική είναι η περιγραφή της έκρηξης και της κατάστασης στην πόλη, από τον κυβερνήτη της Βηρυτού, Μαρουάν Αμπούντ, που έκανε λόγο για «εθνική καταστροφή».

«Μια ομάδα 10 ανθρώπων έφτασε στο σημείο. Αυτό που συνέβη είναι παρόμοιο με αυτό που έγινε στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Έφτασαν εκεί και εξαφανίστηκαν. Είναι εθνική καταστροφή για τον Λίβανο. Δεν ξέρουμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε αυτό. Ευχόμαστε να βρεθεί ο υπεύθυνος», είπε με δάκρυα στα μάτια.

Έκρηξη στη Βηρυτό: Ζημιές και τραυματίες σε πρεσβείες και πολεμικά πλοία

Από τις δύο ισχυρές εκρήξεις που ακούστηκαν, οι καταστροφές σε κτίρια και γραφεία ήταν τεράστιες. Ολοσχερώς καταστράφηκαν τα γραφεία της Daily Star στην περιοχή, ενώ τεράστιες είναι οι ζημιές που προκλήθηκαν στην γερμανική πρεσβεία, αλλά και την πρεσβεία Κύπρου.

Στην Κυπριακή πρεσβεία τραυματίστηκε ελαφρά μάλιστα η επιτετραμμένη της Πρεσβείας, ενώ και προσωπικό της γερμανικής πρεσβείας έχει τραυματιστεί. Ελαφρά έχουν τραυματιστεί και Βρετανοί διπλωμάτες.

Πιο σοβαρά είναι τα πράγματα για πολεμικό πλοίο των Ηνωμένων Εθνών που βρίσκεται στην περιοχή. Από την έκρηξη σημειώθηκαν αρκετές ζημιές, ενώ έχουν τραυματιστεί κυανόκρανοι, κάποιοι εξ αυτών σοβαρά, όπως ενημέρωσε ο ΟΗΕ. Δεν δόθηκαν στοιχεία όμως για τον αριθμό των τραυματιών ή η εθνικότητά τους.

Με τους τραυματίες να είναι χιλιάδες, στα νοσοκομεία της πόλης της Βηρυτού, επικρατούσαν σκηνές απόλυτου χάους. Οι γιατροί δεν είχαν που να βάλουν τους τραυματίες από την έκρηξη, με πολλούς από αυτούς να μεταφέρονται με σοβαρά τραύματα.

Ο επικεφαλής του δημόσιου νοσοκομείου «Ραφίκ Χαρίρι» είπε στο BBC ότι οι περισσότεροι τραυματισμοί προκλήθηκαν από γυαλιά, ενώ γίνεται έκκληση για αίμα, καθώς υπάρχει τεράστια ανάγκη στα νοσοκομεία για την περίθαλψη των τραυματιών.

Παγκόσμιο κύμα συμπαράστασης

Οι σοκαριστικές εικόνες από την έκρηξη στη Βηρυτό έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου, με πάνω από 1,5 εκατομμύρια αναρτήσεις να έχουν γίνει στο twitter. Οι εικόνες της έκρηξης, αλλά και της καταστροφής που ακολούθησε, έφερε και κύμα συμπαράστασης όχι μόνο από τους πολίτες, αλλά και από ηγέτες ξένων κρατών.

Η Μέρκελ δήλωσε «συγκλονισμένη» από τις ειδήσεις και τις εικόνες που μεταδίδονται από τον Λίβανο και τόνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση θα προσφέρει τη στήριξή της στη χώρα, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν μίλησε τηλεφωνικά με τον ομόλογό του, Μισέλ Αούν, όπως και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Μπόρις Τζόνσον μέσω twitter, ανέφερε: «Οι φωτογραφίες και τα βίντεο από τη Βηρυτό απόψε συγκλονίζουν. Όλες σκέψεις του και οι προσευχές μου στα θύματα της καταστροφής. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να προσφέρει την υποστήριξή του με όλους τους πιθανούς τρόπους και στους Βρετανούς υπηκόους που είναι μεταξύ των πληγέντων».

Μητσοτάκης: Έτοιμη να παράσχει βοήθεια η Ελλάδα

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέφρασε την συμπαράστασή του στο λαό του Λιβάνου, για την αποψινή τραγωδία και σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί».

«Εκ μέρους του ελληνικού λαού, θέλω να εκφράσω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στον λαό του Λιβάνου, ειδικά στις οικογένειες που υπέστησαν απώλειες, και εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Οι σκέψεις μας είναι μαζί σας» ανέφερε μέσω twitter.

Έκρηξη στη Βηρυτό: Για επίθεση μίλησε ο Τραμπ

Την ίδια ώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ έκρινε ότι οι πολύνεκρες εκρήξεις στην πρωτεύουσα του Λιβάνου «μοιάζουν με φρικτή επίθεση», χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Ο ένοικος του Λευκού Οίκου έκανε το σχόλιο αυτό κατά την έναρξη της καθημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί, στη θεωρία αφιερωμένης στην αντιμετώπιση της κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο περί έκρηξης «βόμβας κάποιου είδους», επικαλούμενος εκτιμήσεις «αξιωματούχων». «Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προσφέρουν βοήθεια στον Λίβανο», διαβεβαίωσε ο Τραμπ. «Θα είμαστε εκεί για να βοηθήσουμε. Μοιάζει με φρικτή επίθεση», πρόσθεσε.

Εικόνες από την φονική έκρηξη στη Βηρυτό:

Καπνοί πάνω από την ΒηρυτόΑνδρας με αίματα και γάζα στο κεφάλι μετά από έκρηξη στη ΒηρυτόΠολίτες βοηθούν τραυματία στη ΒηρυτόΑυτοκίνητα αναποδογυρισμένα στη ΒηρυτόΑνδρες μεταφέρουν με τα χέρια τραυματίαΦωτιά σε αποθήκη στη ΒηρυτόΠολίτες τρέχουν δίπλα σε συντρίμμια σε δρόμο της Βηρυτού Πηγή: iefimerida.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook