Σοκάρει η εκτίμηση Κρητικού καθηγητή για 50.000 ενεργά κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα

σοκάρει-η-εκτίμηση-κρητικού-καθηγητή-1124409

Ανησυχία προκαλεί η εκτίμηση του καθηγητή πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκου Τζανάκη, ο οποίος έκανε λόγο για 50.000 κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας. «Θα έλεγα ότι είναι μια συντηρητική πρόβλεψη αυτή που έκανα η οποία οφείλεται σε μια σειρά από διαδικασίες που εφάρμοσα. Ενδεχομένως τα ενεργά κρούσματα, που σημαίνει τα συσσωρευμένα δυνητικά κρούσματα που μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο, να είναι 50.000. Αυτή είναι ένα εύρημα που πηγάζει τόσο από εμπειρικές μεθόδους όσο και από στατιστικές επιδημιολογικές μεθόδους», δήλωσε στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» του ΑΝΤ1.

«Συμφωνώ απόλυτα. Υπάρχουν τουλάχιστον τρεις μελέτες παγκόσμιες που θέτουν την αντιστοιχία αναγνωρισμένου κρούσματος με το σύνολο των κρουσμάτων στην κοινότητα από 6 μέχρι 26, δηλαδή 1 προς 6 έως 26 και 1 προς 11,2, οπότε συνοπτικά είναι τουλάχιστον 1 προ 10» είπε από την πλευρά της η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι λίγο πάνω από το 1 σε κάποιες περιοχές και σε άλλες λίγο κάτω από το 1, που αυτό σημαίνει, όπως σημείωσε, ότι κάθε ένα από αυτά τα κρούσματα θα μεταδώσει τουλάχιστον σε άλλον έναν άνθρωπο τη νόσο.

enikos.gr

One thought on “Σοκάρει η εκτίμηση Κρητικού καθηγητή για 50.000 ενεργά κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook