Σοκ από τους λογαριασμούς ρεύματος: Ένας στους τέσσερις δεν μπορεί να πληρώσει

Ασφυκτιούν τα νοικοκυριά από την ακρίβεια που μαστίζει μεταξύ άλλων και τους λογαριασμούς ρεύματος με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να σφυρίζει αδιάφορα περιμένοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να βγάλει τα «κάστανα από τη φωτιά», την ώρα που ολοένα και περισσότεροι πολίτες προχωρούν σε διακανονισμούς μην μπορώντας να πληρώσουν.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, Γιώργο Αδαμίδη, οι διακανονισμοί σημειώνουν «άλμα» πάνω 65% συγκριτικά με τον περασμένο Αύγουστο, όταν και ξεκίνησε η ενεργειακή κρίση.

Όπως ανέφερε ο ίδιος στην «Ημερησία», «οι πολίτες που έχουν κάνει διακανονισμό ξεπερνούν πλέον τις 70.000 και αφορούν μόνο αυτούς που έχουν γίνει με φυσική παρουσία. Δεν έχουμε ακόμα εικόνα για όσους έχουν γίνει τηλεφωνικά και όπως αντιλαμβάνεστε ο συνολικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος».

«Δυστυχώς οι αυξήσεις είναι πολύ μεγάλες και οι διακανονισμοί θα αυξάνονται καθώς οι καταναλωτές δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Μάλιστα πολλοί δεν μπορούν να κρατήσουν τους διακανονισμούς, καθώς τους έρχονται και τα νέα τιμολόγια που είναι πιο φουσκωμένα από τα προηγούμενα», σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Αν δεν υπάρξει παρέμβαση για τις αυξήσεις στο ρεύμα, τότε θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα και στις αποκοπές, διότι δεν είναι εύκολο να κρατηθεί ο διακανονισμός», συμπληρώνει.

Ένας στους τέσσερις δεν μπορεί να πληρώσει 
Ένας στους τέσσερις καταναλωτές στον νομό Θεσσαλονίκης δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς, ενώ πάνω από έξι στους δέκα (ποσοστό 65%) δηλώνουν πως τους θεωρούν υψηλούς και τους δυσκολεύει η αποπληρωμή τους, σύμφωνα με την έρευνα της οικονομικής συγκυρίας νομού Θεσσαλονίκης, που πραγματοποίησε το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Αντίθετα, μόλις το 9% και 13% των νοικοκυριών δηλώνουν ότι οι λογαριασμοί είναι φυσιολογικοί ή χαμηλοί και δεν δυσκολεύονται στην αποπληρωμή τους, αντίστοιχα ενώ και οι επιχειρήσεις βρίσκονται στη δίνη της ενεργειακής ακρίβειας, με το 82% εξ’ αυτών να αντιμετωπίζει αυξημένο ενεργειακό κόστος.

Πρωταθλήτρια στο ακριβότερο ρεύμα η Ελλάδα 
Συνεχίζονται οι αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος για την Ελλάδα, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη θέση στην Ευρώπη όπως αποτυπώνεται στον χάρτη, για την τρέχουσα ημέρα, η μέση ημερήσια τιμή (€/MWh) της χονδρεμπορικής Αγοράς Επόμενης Ημέρας για κάθε ευρωπαϊκό κράτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για την Τρίτη, η μέση ημερήσια τιμή στην Ελλάδα εκτοξεύθηκε στα 287,45 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 12,3% από την Δευτέρα όπου κατέγραψε 255,96 ευρώ με διαφορά +45% από τη δεύτερη Ιταλία.

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι, είναι να πάμε στα γραφεία των βουλευτών – υπουργών με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, να τους πληρώσουν εκείνοι. Αυτοί τουλάχιστον μπορούν να τους πληρώσουν… Α ρε γιαούρτι που θέλετε…μην πω κάτι άλλο.

  2. Υπάρχουν αυτοί που έχουν κάνει έρευνα αγοράς και έχουν βάλει τον φτηνότερο πάροχο, που στέλνουν μέτρηση μόνοι τους και πληρώνουν με τον μήνα για να μην μαζεύονται μεγάλα ποσά, που από πέρυσι που άρχισε να “τσιμπάει” η κιλοβατώρα προσέχει την κατανάλωση του και που γνωρίζει ότι είναι καλύτερα να μην αγοράσει π.χ. ακόμα ένα άχρηστο ρούχο αλλά να πληρώσει το λογαριασμό του.

    Υπάρχουν και αυτοί που γράφουν στα τέτοια τους την παγκόσμια αύξηση στις τιμές ενέργειας, αφήνουν πάντα δυο-τρεις τετραμηνιαίους λογαριασμούς της ΔΕΗ απλήρωτους για να αγοράσουν καινούριο iphone με δόσεις, πέφτουν από τα σύννεφα όταν έρθει ο φουσκωμένος λογαριασμός ενώ ανάβουν μέρα νύχτα το θερμοσίφωνο για να έχει νερό σε περίπτωση που αποφασίσουν να πλύνουν τα χέρια τους, και φυσικά για όλα τα παραπάνω φταίει ο Μητσοτάκης.

    Ε, μαντέψτε ποιος από τους δύο θα πληρώσει πάλι τα σπασμένα και ποιος θα την βγάλει τσάμπα στην κωλοχώρα που ζούμε…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ