Σοϊγκού: Καταλάβαμε τη Μαριούπολη – Πούτιν: Ούτε μύγα να μην περνά από το Αζοφστάλ

σοϊγκού-καταλάβαμε-τη-μαριούπολη-π-1427706

Ο υπ. Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ενημέρωσε σήμερα τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Μαριούπολη κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις, με τις αναφορές να λένε πως ο Ρώσος πρόεδρος τον συνεχάρη.

Αμέσως μετά διέταξε την ακύρωση της επίθεσης των ρωσικών δυνάμεων στο εργοστάσιο Azovstal καθώς κρίθηκε ασύμφορη.

«Σκεφτόμαστε τη ζωή και την υγεία των στρατιωτών και των αξιωματικών μας. Δεν υπάρχει λόγος να μπούμε στις κατακόμβες και στα υπόγεια κατά μήκος αυτών των βιομηχανικών εγκαταστάσεων» ανέφερε ο Πούτιν, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.

Επίσης, έδωσε οδηγίες να «μπλοκαριστούν» οι εγκαταστάσεις του εργοαστασία, ώστε, όπως είπε, «να μην περνάει ούτε μύγα».

Είπε ακόμη ότι η Ρωσία εγγυάται για τη ζωή των Ουκρανών στρατιωτών που θα εγκαταλείψουν το εργοστάσιο, σημειώνοντας ότι θα «τους μεταχειριστούμε με σεβασμό».

«Εγγυήσεις ασφαλείας» ζήτησε το τάγμα Αζόφ

Λίγο νωρίτερα, έγινε γνωστό πώς οι τελευταίοι Ουκρανοί μαχητές στη Μαριούπολη, μέλη του τάγματος Αζόφ αρνούνται να παραδοθούν, αλλά ζητούν από τη διεθνή κοινότητα «εγγυήσεις ασφαλείας», τη στιγμή που οι ρωσικές δυνάμεις σκοπεύουν να καταλάβουν ολόκληρη τη στρατηγική αυτή πόλη της νοτιοανατολικής Ουκρανίας.

«Είμαστε έτοιμοι να φύγουμε από τη Μαριούπολη με τη βοήθεια ενός τρίτου, να δοθούν φορητά όπλα για να σώσουμε τους ανθρώπους που μας εμπιστεύτηκαν», δήλωσε σήμερα το πρωί στο Telegram, ο Σβιατόσλαβ Παλαμάρ, αναπληρωτής διοικητής του τάγματος Aζόφ. Ο Παλάμαρ πρόσθεσε ότι εκπρόσωποι της διαπραγματευτικής ομάδας της Ουκρανίας είναι έτοιμοι να μεταβούν στη Μαριούπολη για να συναντηθούν με τη ρωσική πλευρά σχετικά με την εκκένωση.

Πολλές εκατοντάδες άμαχοι, χωρίς φαγητό και νερό, βρίσκονται κλεισμένοι στο εργοστάσιο χάλυβα και μεταλλουργίας του Azovstal με το 36ο τάγμα του ουκρανικού στρατού και το σύνταγμα Aζόφ, τις δύο τελευταίες μάχιμες μονάδες στη Μαριούπολη, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.

Δεν παραδίδουν τα όπλα

Ο Sviatoslav Palamar κάλεσε τον «πολιτισμένο κόσμο» να δώσει «εγγυήσεις ασφαλείας», ενώ διαβεβαίωσε ότι τα δύο τάγματα που έχουν μείνει στο Αζοφστάλ δεν αποδέχονται «τους όρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας σχετικά με την παράδοση των όπλων και τη σύλληψη των υπερασπιστών μας».

Σύμφωνα με τον Ουκρανό μαχητή, εχθρικά οχήματα με την ένδειξη «V» εντοπίστηκαν στη Μαριούπολη. Οι ρωσικές δυνάμεις με αυτό το σημάδι κατηγορούνται ότι διέπραξαν φρικαλεότητες κατά του άμαχου πληθυσμού στην περιοχή του Κιέβου.

Ο στρατιωτικός πρόσθεσε ότι οι κατακτητές έστειλαν νέες δυνάμεις στη Μαριούπολη: «Έχουν εξοπλισμό, άρματα μάχης, αεροπλάνα, ναυτικό πυροβολικό».

Όσον αφορά τους αμάχους που κρύβονται στο εργοστάσιο χαλυβουργίας Αζοφστάλ, ο μαχητής του Αζόφ είπε ότι οι άνθρωποι φοβούνται και δεν μπορούν να εγκαταλείψουν το εργοστάσιο λόγω των συνεχών βομβαρδισμών.

Άμαχοι απομακρύνονται από τη Μαριούπολη

Τέσσερα λεωφορεία που απομακρύνουν αμάχους κατάφεραν να αποχωρήσουν από τη Μαριούπολη, την στρατηγικής σημασίας πόλη-λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Οι απομακρύνσεις αμάχων, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα, γίνονται την ώρα που το λιμάνι αυτό στην Αζοφική Θάλασσα δείχνει να βρίσκεται στα πρόθυρα να περάσει στον έλεγχο των Ρώσων έπειτα από σχεδόν δύο μήνες πολιορκίας.

Ο Σόιγκου σημείωσε από πλευράς του ότι τις τελευταίες δύο ημέρες, η ρωσική πλευρά κήρυξε καθεστώς κατάπαυσης του πυρός από τις 14:00 έως τις 16:00, ώστε να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την έξοδο αμάχων που ενδέχεται να βρίσκονται στο Azovstal.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook