Σκοτώνει το μαγείρεμα τον κορονοϊό;

σκοτώνει-το-μαγείρεμα-τον-κορονοϊό-1027201

Την ώρα που ανησυχούμε για την προμήθεια των πρώτων υλών και την πολυκοσμία στα σούπερ μάρκετ, ολοένα και περισσότεροι ρωτούν τι γίνεται με την παρασκευή των γευμάτων μας.

Κι εδώ υπάρχουν καλά νέα: «Η επιστήμη γύρω από τον κορονοϊό συνεχίζει να εξελίσσεται, αλλά για την ώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η ασθένεια μεταδίδεται από το φαγητό», καθησυχάζει ο διακεκριμένος καθηγητής του Rutgers University, Donald Schaffner.

Τι γίνεται όμως με το ίδιο το μαγείρεμα; Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που παρασκευάζουμε τις τροφές μας;

Ο κορονοϊός είναι πιθανότατα ευάλωτος στις συνήθεις θερμοκρασίες της μαγειρικής, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Γι’ αυτό και δεν χρειάζεται να αλλάξουμε μαγειρικές συνήθειες, επιβεβαιώνει ο Benjamin Chapman, καθηγητής ασφάλειας τροφίμων στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα.

Οι γνώσεις μας για τις απαιτούμενες θερμοκρασίες ώστε να αδρανοποιηθεί ο ιός προέρχονται από μελέτη του 2004 για τον ιό SARS και όχι για τον νέο κορονοϊό. «Σε αυτή τη μελέτη, έδειξαν αδρανοποίηση του ιού, από τα 10.000 σωματίδια σε 1, έπειτα από 3 λεπτά στους 65 βαθμούς Κελσίου», λέει ο Chapman.

«Πρέπει όμως να σημειώσουμε πως δεν έχουμε αρκετές πληροφορίες για τον νέο κορονοϊό ώστε να ξέρουμε αν αντιδρά με τον ίδιο τρόπο».

Ειδικοί πάντως ισχυρίζονται πως το μαγείρεμα στις συνήθεις θερμοκρασίες που σκοτώνονται τα μικρόβια είναι αρκετές και για τον κορονοϊό. Στους 63 βαθμούς Κελσίου για χοιρινό, μοσχάρι και ψάρι, στους 70 βαθμούς για αυγά και βοδινό και στους 74 βαθμούς για πουλερικά και ό,τι είναι να ξαναζεσταθεί.

newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook