Σκόρπισαν την τέφρα του Καθηγητή στο Κρητικό Πέλαγος – Εκπληρώθηκε η τελευταία του επιθυμία

Αναπαύθηκε η ψυχή του Βασίλη Ναυπακτίτη, Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης και κορυφαίου ερευνητή.

Ο ίδιος άφησε την τελευταία του πνοή στην Βιρτζίνια των ΗΠΑ σε ηλικία 84 ετών, στις 24 Μαΐου 2015.

Τρία χρόνια αργότερα, χτες 3 Ιουλίου, η αυλαία έπεσε γι’ αυτόν και η ψυχή του αναπαύθηκε με την εκπλήρωση της τελευταίας του επιθυμίας.

Ο αγαπητός σε όλους Ερευνητής και Καθηγητής σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Βηρυτού με υποτροφία, κατ’ αρχάς στο γνωστικό αντικείμενο «Διοίκηση Επιχειρήσεων»  λόγω υποχρέωσης της υποτροφίας του και στη συνέχεια έλαβε το πτυχίο της «Βιολογία» στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Συνέχισε, με υποτροφία, μεταπτυχιακές σπουδές στο Harvard University, από όπου πήρε το διδακτορικό του στο γνωστικό αντικείμενο «Θαλάσσια Βιολογία-Ωκεανογραφία».

Από το 1967 μέχρι το 1982 υπηρέτησε ως Καθηγητής στο Southern California University, στον Τομέα Βιολογικών Επιστημών.

Το 1982 εξελέγη μέλος ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο οποίο διετέλεσε ιδρυτικό μέλος του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας Κρήτης (τέως ΙΘΑΒΙΚ).

Ο Βασίλης Ναυπακτίτης  ήταν καθοριστικός παράγοντας τόσο για την ίδρυση του Πανεπιστημίου και του ΙΘΑΒΙΚ όσο και για την στελέχωση των δύο Ιδρυμάτων. Επηρέασε βαθιά τη ζωή πολλών Βιολόγων καθώς υπήρξε δάσκαλος και εμπνευστής πολλών σημερινών Ερευνητών και Πανεπιστημιακών.

Θα τον θυμόμαστε πάντα με ευγνωμοσύνη για την ευγένεια, την αισιοδοξία, την αφοσίωση του στις Θαλάσσιες επιστήμες, την εποικοδομητική του συνεισφορά στο επιστημονικό γίγνεσθαι, τη συνεχή αναζήτηση της επιστημονικής αλήθειας και την επιδίωξη της αριστείας. Θα είναι σίγουρα εμπνευστής πολλών γενεών επιστημόνων ακόμα.

neakriti.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ