«Σκληρός αγώνας» γονέων για την κατάσταση στα σχολεία των Χανίων εν μέσω πανδημίας

σκληρός-αγώνας-γονέων-για-την-κατάσ-1092702

Σε κινητοποίηση στην Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς θα προχωρήσουν γονείς μαθητών δεκαεπτά σχολείων των Χανίων, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία των Χανίων εν μέσω πανδημίας.

Οι γονείς μεταξύ άλλων ζητούν περισσότερα και πιο δραστικά μέσα για την ασφάλεια των παιδιών στις σχολικές αίθουσες.

Αναλυτικά, η ανακοίνωσή τους:

«Mε επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 13/01 η διαδικτυακή σύσκεψη, που διοργάνωσαν με αποφάσεις τους 12 σύλλογοι γονέων των Χανίων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν γονείς από 17 σχολεία (1ο ΔΣ, 2ο ΔΣ, 3ο ΔΣ, 9ο ΔΣ, 10ο ΔΣ, 11ο ΔΣ και 11ο & 27ο νηπ/γεια, 12ο ΔΣ, 14ο ΔΣ, 15ο ΔΣ, 16ο ΔΣ, 19ο ΔΣ, ΔΣ και νηπ/γεία Βαμβακόπουλου, 3ο Γυμνάσιο, 5ο Γυμνάσιο, Μουσικό Σχολείο, 1ο ΓΕΛ, 4ο ΓΕΛ), μαθητές και εκπαιδευτικοί, ενώ με απόφασή τους χαιρέτισαν την πρωτοβουλία εκπρόσωποι του ΔΣ του ΣΕΠΕ Χανίων.

Αναπτύχθηκε πλούσια συζήτηση και προβληματισμός για τα ουσιαστικά μέτρα προστασίας που λείπουν από τα σχολεία με ευθύνη της κυβέρνησης και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των μαθητών, των οικογενειών τους και των εκπαιδευτικών.

Ιδιαίτερα αναδείχθηκαν τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με τον αυξημένο αριθμό μαθητών ανά τάξη, τα κενά σε εκπαιδευτικό, ειδικό επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό, καθώς και σε προσωπικό καθαριότητας, τα οποία αυξάνονται καθημερινά λόγω covid, την κακή κατάσταση που επικρατεί στη σχολική στέγη και η κάλυψη των τεράστιων μορφωτικών κενών που έχουν δημιουργηθεί εδώ και 2 χρόνια στους μαθητές.

Αγωνία επίσης εκφράστηκε για τις σχολικές μεταφορές, όπου οι μαθητές από διαφορετικά σχολεία στοιβάζονται στα λεωφορεία, χωρίς μέτρα και αποστάσεις, μιας και η πληρότητα είναι στο 100%.

Αντίστοιχα τη συζήτηση απασχόλησαν τα τεράστια προβλήματα και η τραγική κατάσταση που διαμορφώνεται στις Δημόσιες Δομές Υγείας (Νοσοκομείο, Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας) και έχουν άμεσες συνέπειες στην προστασία της υγείας μας.

Επιπλέον, την οργή των γονιών προκάλεσε η απόφαση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να μην δημοσιοποιεί τα ημερήσια στοιχεία κρουσμάτων σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και λοιπό προσωπικό στα σχολεία.

Εκτός από την αγωνία για τη μόρφωση και την υγεία των παιδιών μας εκφράστηκε από όλους τους γονείς η διάθεση για συνέχιση των αγωνιστικών πρωτοβουλιών, ώστε να αναδειχθούν τα δίκαια αιτήματά μας και να μην επιτρέψουμε για άλλη μια χρονιά οι ανάγκες μας στη μόρφωση, την υγεία και τη ζωή να μπουν στην εγκληματική ζυγαριά κόστους – οφέλους.

Τέλος, μαθητές από μεγάλο Λύκειο του Δήμου Χανίων κατήγγειλαν τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία που δέχθηκαν στο σχολείο τους, απέναντι στην προσπάθειά τους να οργανώσουν τον αγώνα τους για τα αυτονόητα, με πλαίσιο αιτημάτων που αγκαλιάζει την αγωνία και τα αιτήματα όχι μόνο των μαθητών, αλλά και των γονιών και των εκπαιδευτικών.

Με βάση τη συζήτηση, το πλαίσιο αιτημάτων διαμορφώνεται ως εξής:

Αραίωση μαθητών ανά τάξη. Ανάκληση των συγχωνεύσεων. Εξεύρεση νέων χώρων και αιθουσών, για την ικανοποίηση του αιτήματος για μείωση των μαθητών 15/τμήμα.

Άμεση πρόσληψη εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού στα σχολεία για την κάλυψη όλων των πραγματικών κενών.

Μαζικά, δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία, με ευθύνη του ΕΟΔΥ, με την πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού.

Δωρεάν rapid και PCR test για όλους!

Δωρεάν παροχή μασκών αυξημένης προστασίας στα σχολεία.

Προσλήψεις σχολικών νοσηλευτών.

Σύνδεση των σχολείων με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και ενίσχυση της τελευταίας.

Ασφαλείς σχολικές μεταφορές με μείωση της πληρότητας και αύξηση των δρομολογίων.

Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Ούτε σκέψη για εξετάσεις τύπου Pisa.

Στοχευμένα εκπαιδευτικά-παιδαγωγικά μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας σε μαθησιακό και ψυχοκοινωνικό επίπεδο. Γενίκευση των προγραμμάτων Ενισχυτικής Διδασκαλίας, Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης και διάθεση όλων των αναγκαίων ωρών σε φροντιστηριακά μαθήματα. Αναπροσαρμογή της σχολικής ύλης.

Κανένα παιδί χωρίς την ειδική επιστημονική στήριξη που έχει ανάγκη.

Διαμόρφωση πρωτοκόλλων με κριτήριο την προστασία της υγείας μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών και όχι πρωτόκολλα υπερμετάδοσης του ιού (50%+1, 5μερη καραντίνα).

Καμπάνια επιστημονικής ενημέρωσης για τον εμβολιασμό μέσα στα σχολεία.

Γενναία κρατική χρηματοδότηση για την ενίσχυση και στήριξη των Δημόσιων Υγείας.

Επίταξη του Ιδιωτικού Τομέα Υγείας.

Ανάκληση των αναστολών εργασίας στους υγειονομικούς.

Με βάση τα παραπάνω οι προτάσεις που τέθηκαν στη σύσκεψη ήταν οι εξής:

Απαιτούμε από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης καθημερινή ενημέρωση, με ακριβή στοιχεία, για την εξέλιξη της πανδημίας στα σχολεία.

Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη (17, 18, 19/1) οι σύλλογοι γονέων οργανώνουμε συνεδριάσεις από κοινού με συλλόγους διδασκόντων και 15μελή, ώστε να συγκεντρωθεί αναλυτική εικόνα για την πραγματική κατάσταση και προβλήματα σε κάθε σχολική μονάδα.

Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των παιδιών μας στα σχολεία.

Προχωράμε την Πέμπτη, από κοινού με εκπαιδευτικούς, μαθητές, πρωτοβάθμια σωματεία σε συγκέντρωση στην Αγορά στις 7μ.μ.

Διοργάνωση εκδήλωσης με επιστήμονες για τον εμβολιασμό στα παιδιά.

Καλούμε τους Συλλόγους και την Ένωση Γονέων να συνεδριάσουν και να υιοθετήσουν, στη βάση των παραπάνω, το πλαίσιο αιτημάτων και πρωτοβουλιών που προτείνονται.»

zarpanews.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook