Σκληρό Lockdown όπως Μάρτιος 2020 – Σκέψεις να εφαρμοστεί σε όλη τη χώρα

σκληρό-lockdown-όπως-μάρτιος-2020-σκέψεις-να-εφ-1137647

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες από αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, τα μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα πιθανότατα θα είναι ανάλογα με εκείνα που ίσχυσαν στο lockdown της περασμένης άνοιξης.

Σε ένα σκληρό lockdown, τύπου Μαρτίου – το οποίο, ωστόσο, μένει να αποδειχθεί στην πράξη αν θα έχει ανάλογα αποτελέσματα με εκείνο της περασμένης άνοιξης όπου υπήρχε σχεδόν καθολική αποδοχή των μέτρων – προχωράει από αύριο το πρωί η κυβέρνηση στην Αττική, όπως ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός.

Στο διάγγελμά του, ο κ Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους γονείς και τα παιδιά όλων των σχολικών βαθμίδων, που μπαίνουν για μία ακόμη φορά στην περιπέτεια της τηλεκπαίδευσης αλλά και στον εμπορικό κόσμο του Λεκανοπεδίου που έχει υποστεί τις περισσότερες μεταβολές στα μέτρα τους τελευταίους μήνες.

Στο ερώτημα πόσο πολύ μεταβλήθηκε η εικόνα από την περασμένη Παρασκευή που η κυβέρνηση αυστηροποίησε το πλαίσιο, αποφεύγοντας ωστόσο πιο κάθετες επιλογές, όπως αυτό της σκληρής καραντίνας, κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι τα τελευταία 24ωρα καταγράφηκε μία σταθερή αύξηση στις εισαγωγές σε κλίνες ΜΕΘ καθώς και μία εκθετική αύξηση της παρουσίας του ιού στα λύματα της Αττικής, η οποία σήμανε συναγερμό στους ειδικούς.

Μάλιστα, κατά τις ίδιες πηγές, ο προβληματισμός για ενδεχόμενη επέκταση του ολικού lockdown σε ολόκληρη τη χώρα, δεν έχει φύγει από το τραπέζι, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος τις αμέσως επόμενες μέρες να πιεστεί σοβαρά το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Αττική και θα απαιτηθεί η μεταφορά ασθενών σε άλλες περιοχές της χώρας, πέραν του ότι ήδη υπάρχουν αρκετές περιφέρειες που έχουν μπει «στο κόκκινο».

Ένας πρόσθετος προβληματισμός αφορά στη λειτουργία των σχολείων, καθώς από πολλές πλευρές εκφράζεται η άποψη ότι με τα μισά σχολεία της χώρας κλειστά στην Αττική και τα υπόλοιπα ανοικτά στην περιφέρεια, είναι ορατός ο κίνδυνος δημιουργίας μαθητών «δύο ταχυτήτων». Που σημαίνει ότι δεν αποκλείεται τα επόμενα 24ωρα, να υπάρξουν και άλλες αποφάσεις.

Προς το παρόν, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην εξειδίκευση των μέτρων που θα γίνει στις 12.00 το μεσημέρι από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης Παν. Σταμπουλίδη, τη Γ.Γ Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα του ΥΠΕΣ Βιβή Χαραλαμπίδου, τη Γ.Γ του υπουργείου Εργασίας Άννα Στρατινάκη και τον Διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Αγγελο Μπίνη.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες από αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, τα μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα πιθανότατα θα είναι ανάλογα με εκείνα που ίσχυσαν στο lockdown της περασμένης άνοιξης.

Ειδικότερα:

Στο Δημόσιο, αναμένεται να εκδοθεί εγκύκλιος από το υπουργείο Εσωτερικών για αύξηση της τηλεργασίας σε ποσοστό 70%, με μόνο το 30% των δημοσίων υπαλλήλων να βρίσκονται στις υπηρεσίες τους

Στον ιδιωτικό τομέα, θα γίνει έκκληση να ακολουθηθούν οι κανόνες που ίσχυσαν τον περασμένο Μάρτιο και όπου είναι δυνατόν, να αντικατασταθεί η φυσική παρουσία από την τηλεργασία

Ο κωδικός 6 θα ισχύει για άσκηση και βόλτα κατοικίδιου, αλλά εντός της γειτονιάς του καθενός και πάντα με τα πόδια. Δεν θα επιτρέπεται, δηλαδή, η μετακίνηση με το αυτοκίνητο για άθληση σε χώρους σε άλλη περιφερειακή ενότητα από αυτή στην οποία διαμένει ο πολίτης.

Αυτό, η απαγόρευση κυκλοφορίας, δηλαδή, από περιφερειακή ενότητα σε άλλη περιφερειακή ενότητα, επίσης δεν θα επιτρέπεται, εκτός από τις περιπτώσεις επίσκεψης σε ιατρό, βοήθεια σε συγγενή ή εύρεση φαρμακείου.

Επίσης, παρ’ ότι στη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων συζητήθηκε το ενδεχόμενο να επεκταθεί και κατά τις εργάσιμες ημέρες η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00, το μέτρο θεωρήθηκε ανεφάρμοστο και αποφασίστηκε να παραμείνει η απαγόρευση από τις 21.00 το βράδυ μέχρι τις 05.00 το πρωί από Δευτέρα έως Παρασκευή. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας για το Σάββατο και την Κυριακή ξεκινά στις 6 το απόγευμα και ισχύει μέχρι τις 5 το πρωί στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική.

Τα καφέ θα λειτουργούν με την ισχύουσα λογική, delivery και take away, ενώ πιθανότατα, θα δοθεί η άδεια στα ανθοπωλεία να ανοίξουν στις 14/2, που είναι η γιορτή των ερωτευμένων, καθώς έχουν ήδη κάνει τις σχετικές προμήθειες.

Τέλος, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκκλησίες θα λειτουργούν με παρουσία έως 9 ατόμων.

eidiseis.gr

One thought on “Σκληρό Lockdown όπως Μάρτιος 2020 – Σκέψεις να εφαρμοστεί σε όλη τη χώρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook