Σκέψεις στην Κυβέρνηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου

σκέψεις-στην-κυβέρνηση-για-αλλαγή-του-1187437

Σκέψεις για αλλαγή του εκλογικού νόμου, ώστε η αυτοδυναμία να επιτυγχάνεται με μικρότερο ποσοστό, υπάρχουν σε κυβερνητικά στελέχη.

Στόχος των συζητήσεων που γίνονται είναι το πρώτο κόμμα να συγκροτεί αυτοδύναμη κυβέρνηση με ποσοστό γύρω στο 36%, όσο με τον προηγούμενο εκλογικό νόμο (νόμος Παυλόπουλου), ενώ με τον εκλογικό νόμο Μητσοτάκη-Βελόπουλου που θα ισχύσει μετά τις εκλογές με απλή αναλογική απαιτείται για σιγουριά 37,5% και με προϋποθέσεις και 38%.

Είναι σαφές πως το Μαξίμου δεν είναι σίγουρο ούτε ότι θα πιάσει τα ποσοστά που απαιτούνται σε τυχόν νέες κάλπες μετά τις εκλογές με απλή αναλογική, ούτε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης και το Κίνημα Αλλαγής θα συνδράμουν οπωσδήποτε για μια τέτοια κυβέρνηση.

Επιπλέον, οι πλέον αισιόδοξοι ανησυχούν και για το ενδεχόμενο η Νέα Δημοκρατία στις προσεχείς κάλπες, με τον εκλογικό νόμο Μητσοτάκη-Βελόπουλου, να πετύχει οριακή μόνο αυτοδυναμία, πχ 151 ή 152 έδρες , γεγονός που θα ναρκοθετούσε με το καλημέρα τυχόν δεύτερη θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στο στενό κύκλο που γίνονται αυτές οι συζητήσεις, υπάρχουν όμως και αντιδράσεις, καθώς στελέχη επισημαίνουν πως μια κίνηση αλλαγής του εκλογικού νόμου «εν πλω, θα σηματοδοτήσει ηττοπάθεια και θα δημιουργήσει αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση.

Επιπλέον, όπως προειδοποιούν τα ίδια στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, , πιθανόν θα υπάρξουν και διαφορετικές ερμηνείες νομιμότητας μιας τέτοιας κίνησης, καθώς δεν υπάρχει προηγούμενο τα τελευταία χρόνια να έχει ψηφιστεί ένας εκλογικός νόμος και να αντικαθίσταται πριν εφαρμοστεί ούτε μια φορά!

Υπενθυμίζεται πως οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με απλή αναλογική και οι μεθεπόμενες με τον εκλογικό νόμο που ψήφισαν στην παρούσα Βουλή η Νέα Δημοκρατία και η Ελληνική Λύση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί πως δεν θα αξιοποιήσει την διερευνητική εντολή που θα παραλάβει το κόμμα του και δεν θα συμμετέχει σε καμία κυβέρνηση, ώστε η χώρα να οδηγηθεί σε νέες κάλπες, με το ενισχυμένο εκλογικό σύστημα, καθώς ο ίδιος έχει ως στόχο την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας, με τη σειρά του, εφόσον το κόμμα του έρθει πρώτο στις κάλπες, τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης, με τη συμμετοχή των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, πρόταση που απευθύνεται πρωτίστως προς το Κίνημα Αλλαγής.

Πηγή: ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook