Σκέψεις για χαλάρωση των μέτρων μετά και το άνοιγμα των σχολείων – Τα δύο σενάρια

σκέψεις-για-χαλάρωση-των-μέτρων-μετά-κ-1354201

Το “στοίχημα” για την επαναλειτουργία των σχολείων, φαίνεται πως είναι το πρώτο βήμα σε μία προσπάθεια επιστροφής στην κανονικότητα, καθώς κυβέρνηση και ειδικοί φέρονται να επεξεργάζονται σχέδια για σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί, λόγω της έξαρσης της πανδημίας και της επέλασης της Όμικρον.

Τα σχολεία άνοιξαν τη Δευτέρα, με ενισχυμένα πρωτόκολλα, δηλαδή περισσότερα τεστ για μαθητές και εκπαιδευτικούς, και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία περίπου 15.500 εν δυνάμει κρούσματα εντοπίστηκαν μέσω της διενέργειας των self test. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρχει μία καλύτερη εικόνα ως προς τα κρούσματα μαθητών και εκπαιδευτικών, αλλά και ως προς το αποτύπωμα των γιορτών.

Τη Δευτέρα, πάντως, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο ακόμη 85 συνάνθρωποί μας κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου, ενώ επιβεβαιώθηκαν 27.766 νέες μολύνσεις. Αύξηση παρουσίασε ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών, που ανήλθαν σε 654 έναντι 642 που ανακοινώθηκαν χθες. Σημειώνεται ότι οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 536 (ημερήσια μεταβολή -15.19%).

Την προσεχή Τετάρτη συνεδριάζει εκ νέου η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να αναλύσει την επιδημιολογική εικόνα, να αξιολογήσει τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει λόγω και της “Όμικρον” και να εκτιμήσει τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, που καθορίζουν και την πίεση που υφίσταται το ΕΣΥ. Από τη στιγμή που τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν ότι η “Όμικρον” προκαλεί ήπια νόσηση, στην κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει η συζήτηση για ενδεχόμενη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και αναμένουν τις εισηγήσεις και το “πράσινο φως” των ειδικών, ώστε να αρθούν κάποιοι από τους περιορισμούς.

Είναι ενδεικτική, εξάλλου, η ανάρτηση που έκανε ο πρωθυπουργός με αφορμή την επαναλειτουργία των σχολείων. “Τα ανοιχτά σχολεία μπορούν να γίνουν προάγγελος και της ανοιχτής κοινωνίας”, έγραψε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα social media δίνοντας μία “γεύση” των προθέσεων της κυβέρνησης.

Τα δύο σενάρια για τα μέτρα

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, που επικαλείται το Mega, αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται ορατό το ενδεχόμενο να αυστηροποιηθούν τα μέτρα, αλλά θεωρείται πρόωρο να μιλάμε για αλλαγές, καθώς τα δεδομένα αξιολογούνται καθημερινά. Πάντως, η τρέχουσα εβδομάδα, είναι εβδομάδα αποφάσεων ως προς τα μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας.

Στο πλαίσιο αυτό, δύο είναι τα σενάρια που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι. Το πρώτο θέλει παράταση των υφιστάμενων περιορισμών για ακόμη μία εβδομάδα, ώστε να διαμορφωθεί μία καλύτερη εικόνα για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας. Σε αυτή την περίπτωση, οι όποιες αλλαγές θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου.

Το δεύτερο σενάριο, που φαίνεται να είναι και το πιο πιθανόν, είναι να υπάρξει μία πρώτη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων από την ερχόμενη Δευτέρα. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν σκέψεις για την επιστροφή της μουσικής στην εστίαση, αλλά και την αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες. Οι υπόλοιποι περιορισμοί θα συνεχίσουν να ισχύουν.

Δηλαδή:

  • Στην εστίαση θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων θα ισχύει έως τα μεσάνυχτα.
  • Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
  • Η τηλεργασία θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα

Ανοικτό παραμένει, την ίδια στιγμή, το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και στους πολίτες ηλικίας από 50 ετών και άνω, αλλά και της απαγόρευσης της πρόσβασης των ανεμβολίαστων ακόμη και στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης.

enikos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook