Σκάνε τα χέρια σας από τα αντισηπτικά; Δείτε πώς να τα προστατεύσετε

σκάνε-τα-χέρια-σας-από-τα-αντισηπτικά-δ-1553594

Η συχνή χρήση αντισηπτικών, προκαλεί σε πολλούς σκασίματα και ξηρότητα στα χέρια. Το ξηρό δέρμα όχι μόνο μπορεί να είναι ενοχλητικό, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρά προβλήματα, ιδιαίτερα εάν συνοδεύεται από κνησμό ή εξάνθημα.

Ο κλινικός καθηγητής και δερματολόγος Saxon Smith, λέει στον Guardian, ότι το ξηρό δέρμα, ή η ξηρότητα όπως είναι αλλιώς γνωστή, γίνεται πιο συχνή καθώς μεγαλώνουμε. Σημαντική αιτία τα τελευταία χρόνια είναι και η χρήση αντισηπτικών. «Το δέρμα μας δεν συγκρατεί την υγρασία και αυτούς τους φυσικούς παράγοντες ενυδάτωσης», «Έτσι το δέρμα μας αρχίζει να είναι λίγο πιο ξηρό», λέει ο Smith.

Η περιποίηση του δέρματός μας δεν είναι απλά θέμα αισθητικής αλλά και υγιεινής αφού πολλές φορές τα ξηρά χέρια παρουσιάζουν και έντονες πληγές. Τα χέρια μας είναι αυτά που χρειάζονται πολύ προσοχή καθημερινά αφού η επαφή με διάφορα αντικείμενα μας μεταφέρει μικρόβια. Φροντίστε για την υγιεινή σας και περιποιηθείτε το δέρμα σας, λέει ο Smith.

Ξηρά χέρια από τα αντισηπτικά: Πώς να τα προστατεύσετε

Το συχνό πλύσιμο των χεριών και τα απολυμαντικά χεριών, ιδιαίτερα αυτά με οινόπνευμα, έχουν επίσης αρνητικά για το δέρμα αποτέλεσμα. Αυτά τα μέτρα υγιεινής, μαζί με τις μεγάλες περιόδους χρήσης μάσκας προσώπου, έχουν οδηγήσει σε αυξημένα δερματικά προβλήματα, όπως ξηροδερμία και κνησμό.

Επιπλέον, τα τυπικά σαπούνια είναι σαν τα απορρυπαντικά, λέει ο Smith – γι’ αυτό κάνουν αφρό και αφρίζουν, αφαιρώντας περισσότερη υγρασία από το δέρμα. Το δέρμα διατηρεί την υγρασία και αποτρέπει τη μόλυνση εκκρίνοντας μια λιπαρή ουσία που ονομάζεται σμήγμα.

Για την προστασία του δέρματος, τρεις απλές καθημερινές συνήθειες είναι μια καλή αρχή. «Το πλύσιμο χωρίς σαπούνι, η ενυδατική κρέμα και το χλιαρό ντους είναι μια σωστή ρουτίνα, για το πώς να φροντίζεις το δέρμα σου», λέει ο Smith.

Αν και μπορεί να θέλετε μια πιο ελαφριά ενυδατική κρέμα το καλοκαίρι, σε πιο κρύο καιρό συνιστά ανεπιφύλακτα πιο παχύρρευστη κρέμα, επειδή το δέρμα χρειάζεται περισσότερη ενυδάτωση για να το βοηθήσει να ομαλοποιηθεί, καθώς και πιο σύντομα ντους που δεν είναι πολύ ζεστά. Για να βοηθήσει στην εξουδετέρωση των επιπτώσεων του τακτικού πλυσίματος των χεριών, ο Smith συμβουλεύει την εφαρμογή ενυδατικής κρέμας χεριών στην αρχή της ημέρας και πριν τον ύπνο.

Άλλες συστάσεις για την πρόληψη της ξηροδερμίας περιλαμβάνουν τη χρήση υγραντήρα σε ξηρούς εσωτερικούς χώρους, την αποφυγή προϊόντων δέρματος με βάση το αλκοόλ, την ενυδάτωση πίνοντας άφθονο νερό, την αποφυγή της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο και τη διακοπή του καπνίσματος.

Θα πρέπει να αποφεύγονται τυχόν ύποπτοι ερεθιστικοί παράγοντες, όπως αρώματα και βαφές σε προϊόντα δέρματος και ορισμένα προϊόντα πλυντηρίου που χρησιμοποιούνται για ρούχα.

«Χρειάζεται να επιδείξουμε ιδιαίτερη περιποίση στο δέρμα μας. Το μικροβίωμα του δέρματος εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και δημιουργεί μια υγιή ισορροπία στην ανοσολογική απόκριση. Χωρίς αυτή την ισορροπία, θα ήμασταν επιρρεπείς σε οποιονδήποτε επιβλαβή φορέα ή θα είχαμε άσθμα ή αλλεργικές αντιδράσεις όλη την ώρα», εξηγεί ο εξηγεί ο Δρ Chris Callewaert, ερευνητής του Κέντρου Μικροβιακής Οικολογίας και Τεχνολογίας στο Βελγίο.

healthstories.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook