ΑΠΟΨΗ & ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Σκάνδαλο υποκλοπών: Τι κρύβει η «απόδραση» Μητσοτάκη από τη Βουλή

Μπορεί η χθεσινή συνεδρίαση στη Βουλή να σημαδεύτηκε από την “απόδραση” Μητσοτάκη, όμως και η ίδια η συζήτηση που προηγήθηκε στην Ολομέλεια με αφορμή το νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις ήταν άκρως διαφωτιστική αναφορικά με το αδιέξοδο, στο οποίο έχει περιέλθει το Μέγαρο Μαξίμου.

Κι αυτό γιατί αποδείχθηκε -πέραν πάσης αμφιβολίας- πως ο πρωθυπουργός εκτός από “στριμωγμένος” έχει αντιληφθεί πως είναι και πολιτικά απομονωμένος, ακόμη και “εντός των τειχών” του ίδιου του κόμματος.

Ήταν άλλωστε εμφανής η αμηχανία του Κυριάκου Μητσοτάκη όταν κλήθηκε να απαντήσει στην αναφορά Τσίπρα για τις πρόσφατες ηχηρές παρεμβάσεις του Αντώνη Σαμαρά και του Κώστα Καραμανλή για τις υποκλοπές και το απόρρητο, με τον πρωθυπουργό επί της ουσίας να “πετά την μπάλα στην εξέδρα”, ζητώντας από τον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει… πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Παράλληλα, η τελική έκβαση της συζήτησης στη Βουλή μάλλον δεν βοηθάει στον κατευνασμό του κλίματος στο εσωτερικό της ΝΔ, καθώς η στάση του πρωθυπουργού -αντί να μειώσει- πολλαπλασίασε τα ερωτήματα σχετικά με το αν και τι γνωρίζει για τις παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων αλλά και κορυφαίων στελεχών των ενόπλων δυνάμεων από την ΕΥΠ.

Η επιμονή Τσίπρα

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε στην ανάδειξη του ζητήματος, καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ακόμη και να επισκεφθούν από κοινού την ΑΔΑΕ προκειμένου να “πέσει φως” στην υπόθεση.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε μετά την αποχώρηση του πρωθυπουργού από την Ολομέλεια να εκφράσει την βαθύτατη ανησυχία του, κάνοντας λόγο για ένα “ ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα”.

Νωρίτερα, ο ίδιος είχε θέσει ζήτημα παραίτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, εφόσον αποδειχθεί πως ψεύδεται σχετικά με το κατά πόσο ήταν εν γνώση του η παρακολούθηση ακόμη και κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησής του.

Φαίνεται δε πως ούτε η εν λόγω αποστροφή έγινε “εν κενώ”, καθώς λίγο νωρίτερα είχε προηγηθεί η αποκάλυψη των New York Times (στην οποία έκαναν ειδική αναφορά τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Μιχάλης Κατρίνης), πως η ελληνική κυβέρνηση έδωσε άδεια στην εταιρία INTELLEXA να εξάγει το λογισμικό Predator στην Μαδαγασκάρη, ενώ ο πρωθυπουργός υποστήριζε ότι δεν γνώριζε ποιο είναι το κέντρο των παρακολουθήσεων.

Αναφορά στη “σκευωρία Novartis” με το βλέμμα στο ΠΑΣΟΚ

Σε όλα τα παραπάνω, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να αντιτάξει την παρακολούθηση Πιτσιόρλα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αλλά και να αναβιώσει την θεωρία περί “σκευωρίας Novartis”.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούσαν πως μια τέτοια αναφορά θα έβρισκε “ευήκοα ώτα” και εντός του ΠΑΣΟΚ, ενώ προσδοκούσαν πως η Χαριλάου Τρικούπη θα ψήφιζε έστω και μερικά άρθρα του νομοσχεδίου, προκειμένου να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις της πολιτικής απομόνωσης της κυβέρνησης επί του ζητήματος.

Δεν πέρασε απαρατήρητο άλλωστε το γεγονός πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να απευθυνθεί προσωπικά στον Μιχάλη Κατρίνη, υπενθυμίζοντας μια αποστροφή του Νίκου Αλιβιζάτου για την κατάργηση του δεύτερου εισαγγελέα στην ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ελπίδες του Μαξίμου αποδείχθηκαν φρούδες. Κι αυτό γιατί η Χαριλάου Τρικούπη εξέπεμψε σαφή μηνύματα αναφορικά με τη στάση της, και δη όχι μόνο δια της τοποθέτησης του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος όχι μόνο χαρακτήρισε “όνειδος” το νομοσχέδιο, αλλά έσπευσε να αναφερθεί σε μια άλλη φράση του Νίκου Αλιβιαζάτου, ότι οι κυβερνήσεις παραιτούνται όταν υπάρχουν σκάνδαλα με ευθύνη του πρωθυπουργού.

Λίγη ώρα αργότερα, ήρθε και η δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη για να επιβεβαιώσει την στάση της Χαριλάου Τρικούπη επί του ζητήματος, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να κατηγορεί τον πρωθυπουργό πως “κάνει ό,τι μπορεί για να ξεπεράσει τον κάβο των εθνικών εκλογών χωρίς να έχει μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια”.

Ενεργοποίηση συντηρητικών αντανακλαστικών μέσω… νέου Δεκέμβρη 2008

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί και η απόπειρα ενεργοποίησης των αντανακλαστικών των συντηρητικών ψηφοφόρων εκ μέρους του Κυριάκου Μητσοτάκη μέσω της επίθεσης στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τον πυροβολισμό του 16χρονου από αστυνομικό στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός προέταξε τη γραμμή πίσω από την οποία έχει οχυρωθεί η κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι κάποιοι επιδιώκουν ένα νέο Δεκέμβριο του 2008.

“Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα τραγικό περιστατικό που οφείλει να διερευνήσει η Δικαιοσύνη και η Αστυνομία η ίδια και μέχρι τότε θα συνιστούσα σε όλους προσοχή και όχι στοχοποίηση της Αστυνομίας και σε καμία περίπτωση δε θα μπορέσετε να επαναλάβετε αυτά που κάνατε το Δεκέμβριο του 2008. Η κ. Παπαρήγα σας τα έλεγε τότε”.

Νωρίτερα, είχε κάνει αναφορά στην αποστροφή του Δημήτρη Κουτσούμπα για “άθλιες πολιτικές που χρειάζονται για να υλοποιηθούν άθλιες μεθόδους”, ενώ χαρακτήρισε “ορισμό της πολιτικής αθλιότητας” τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα από την Κοζάνη ότι αν κλέψεις σπίτια γίνεσαι βουλευτής, ενώ αν κλέψεις 20 ευρώ βενζίνη δέχεσαι μια σφαίρα.

tvxs.gr

Recent Posts

Ο καιρός στην Κρήτη την Πέμπτη 25 Απριλίου

Τοπικές βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και βόρεια. Τοπικά ισχυροί άνεμοι δυτικών…

6 ώρες ago

Τι λένε τα ζώδια για την Πέμπτη 25 Απριλίου

Ο Ερμής σήμερα επιστρέφει σε ορθή φορά στο ζώδιο του Κριού και σιγά – σιγά…

7 ώρες ago

Μητσοτάκης: Πρόληψη, καταστολή κι αποκατάσταση το τρίπτυχο προστασίας της ανθρώπινης ζωής

Η πρόληψη, η καταστολή και η αποκατάσταση – όπου αυτή χρειάζεται – είναι το αναγκαίο…

7 ώρες ago

Νέα Αριστερά: Αυτοί είναι οι 42 υποψήφιοι στις ευρωεκλογές – Όλα τα ονόματα

Τους 42 υποψήφιους και της Νέας Αριστεράς στις ευρωεκλογές ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΚΟ της…

7 ώρες ago

Απίστευτο: Πήγε να πιάσει τη βαλίτσα της και έπεσε στη θάλασσα

Τρομακτικό συμβάν καταγράφηκε το απόγευμα της Τετάρτης στον Πειραιά με μία 71χρονη γυναίκα να πέφτει…

7 ώρες ago

Κως: Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι γονείς του νεκρού μωρού

Με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέως και ανακρίτριας αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι γονείς του…

7 ώρες ago