Σκάνδαλο Novartis: έβαλαν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα

σκάνδαλο-novartis-έβαλαν-τον-λύκο-να-φυλάει-τ-650573

Είναι γνωστό σε όλο τον πλανήτη ότι η υπόθεση Novartis αποτελεί ένα μεγάλο διεθνές σκάνδαλο. Πολλές χώρες έχουν διεκδικήσει και έχουν λάβει αποζημιώσεις για τις αξιόποινες πράξεις (δωροδοκίες, δωροληψίες κ.λπ.) που διέπραξε η εταιρεία και τα στελέχη της σε βάρος του δημόσιου τομέα. Μόνο στη χώρα μας η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. θεωρούν ότι δεν είναι σκάνδαλο αλλά σκευωρία του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, δημοσιογράφων και εισαγγελέων, που λειτούργησαν δήθεν για να εκθέσουν τις κυβερνήσεις και κάποια μέλη τους.

Ηλθε όμως πριν από λίγες ημέρες η συμφωνία συμβιβασμού των ΗΠΑ με τη Novartis με την οποία οι ΗΠΑ θα εισπράξουν ως αποζημίωση από τη Novartis περίπου 350 εκατομμύρια δολάρια για δωροδοκίες που σχεδιάστηκαν στο έδαφος των ΗΠΑ και τελέστηκαν από τη Novartis Hellas στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα στη συμφωνία αυτή αναγνωρίζει η Novartis ότι μαζί με τη Novartis Hellas και άλλους γνωστούς και αγνώστους συνειδητά και εσκεμμένα συνενώθηκαν, συνωμότησαν, συνασπίστηκαν και συμφώνησαν μαζί και μεταξύ τους, να διαπράξουν αδίκημα κατά των ΗΠΑ ως εξής:

Ευρισκόμενοι στο έδαφος των ΗΠΑ, μέσω των εργαζομένων και των πρακτόρων της, διέπραξαν διεφθαρμένες πράξεις σε συνέχεια μιας προσφοράς, πληρωμής, υπόσχεσης για πληρωμή και εξουσιοδότησης για την παροχή οτιδήποτε αξίας σε αλλοδαπό αξιωματούχο και σε οποιοδήποτε πρόσωπο, γνωρίζοντας ότι όλα ή ένα μέρος αυτών των χρημάτων και πραγμάτων αξίας θα ήταν, όπως και είχαν προσφερθεί, δοθεί και υποσχεθεί σε αλλοδαπό αξιωματούχο με σκοπό -μεταξύ άλλων:

Ι. να επηρεάσουν πράξεις και αποφάσεις του άνω αλλοδαπού αξιωματούχου υπό την επίσημη ιδιότητά του…

ΙΙ. να εξασφαλίσουν οποιοδήποτε παράνομο πλεονέκτημα και

ΙII. να παρακινήσουν τον ως άνω ξένο αξιωματούχο να χρησιμοποιήσει την επιρροή του εντός μιας ξένης κυβέρνησης (δηλαδή της ελληνικής κυβέρνησης), ως εκ τούτου να τροποποιήσουν και να επηρεάσουν ενέργειες και αποφάσεις της ως άνω κυβέρνησης και οργανισμών και οργάνων της, προκειμένου να βοηθήσουν τη Novartis Hellas στην απόκτηση και τη διατήρηση επιχειρηματικής δραστηριότητας για αυτή και με αυτή, ή να κατευθύνουν επιχειρηματική δραστηριότητα προς τη Novartis Hellas.

Και ενώ είναι αυτό το περιεχόμενο της συμφωνίας ΗΠΑ – Novartis που δικαιώνει απόλυτα τη θέση ότι η Novartis είναι ένα μεγάλο διεθνές σκάνδαλο για το οποίο η χώρα θα έπρεπε ήδη να διεκδικήσει από τη Novartis αυτά που δικαιούται, αφήνοντας τους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς και τους ανακριτές να συνεχίσουν απερίσπαστοι το έργο τους, η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. τα τελευταία δύο χρόνια κάνουν αλλεπάλληλες μηνύσεις, αιτήσεις εξαιρέσεως των εισαγγελέων, δημόσιες δηλώσεις κατατρομοκράτησης των εισαγγελέων και δικαστών, και παρεμβαίνουν έτσι απροκάλυπτα στο έργο τους.

Ετσι συσκοτίζουν την αλήθεια και εμποδίζουν συνειδητά την ταχεία προώθηση της δικαστικής έρευνας, στο πλαίσιο αυτού του προαποφασισμένου σχεδίου που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Novartis, γιατί με την προώθηση της πρότασης των βουλευτών της Ν.Δ. για σύσταση κοινοβουλευτικής προκαταρκτικής επιτροπής για έρευνα σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου δημιουργούν επιχειρήματα στη Novartis Hellas για να μη διεκδικήσει η χώρα μας αποζημίωση από αυτή. Δεν είναι άδολο το γεγονός ότι η ανωτέρω Επιτροπή κάλεσε και εξέτασε ως πρώτο μάρτυρα το ηγετικό στέλεχος της Novartis Hellas για να καταθέσει ότι δεν είναι σκάνδαλο η υπόθεση Novartis.

Ετσι αποκαλύπτεται και η σχέση του στελέχους αυτού με τη Ν.Δ. όταν ήταν κυβέρνηση και τώρα. Το ίδιο έγινε και με τον κατηγορούμενο Μανιαδάκη. Κάλεσαν δηλαδή για να καταθέσουν σε βάρος του Παπαγγελόπουλου τους βασικούς κατηγορούμενους στο σκάνδαλο Novartis. Εβαλαν τον λύκο να φυλάξει τα πρόβατα.

Από την άλλη πλευρά, αρνήθηκε η πλειοψηφία της Επιτροπής (Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ.) να καλέσει και να εξετάσει ως μάρτυρες τον μηνυτή του Παπαγγελόπουλου Αντώνη Σαμαρά, καθώς και άλλους ουσιώδεις μάρτυρες που ζητήσαμε, γιατί ήθελαν να καταθέσουν μόνο οι δικοί τους (μιλημένοι) μάρτυρες. Εφτασαν στο σημείο, μετά τη διεύρυνση των κατηγοριών, τελείως παρανόμως, να μην καλέσουν κανέναν ουσιώδη μάρτυρα και κάλεσαν αμέσως τον Παπαγγελόπουλο ως ύποπτο να δώσει εξηγήσεις.

Ο νόμος όμως προβλέπει ότι πρώτα η προκαταρκτική επιτροπή συλλέγει όλο το αποδεικτικό υλικό (εξετάζει μάρτυρες, ζητεί έγγραφα κ.λπ.) και τελευταίος καλείται ο ύποπτος να δώσει εξηγήσεις, αφού προηγουμένως και εγκαίρως του δώσουν όλα τα έγγραφα της δικογραφίας και ικανό χρόνο για να τα μελετήσει, ώστε να ετοιμάσει την υπεράσπισή του.

Επίσης η Ολομέλεια της Βουλής δεν αναφέρει στην απόφασή της, ούτε η Επιτροπή στην κλήση της, για ποιες συγκεκριμένες πράξεις κατηγορείται και καλείται να δώσει εξηγήσεις ο Παπαγγελόπουλος. Η νομιμότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι άγνωστες έννοιες για τη Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και αυτό είναι θλιβερό φαινόμενο που μας γυρίζει πίσω πολλές δεκαετίες. Σαν να μη φτάνουν όλα αυτά, στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης με προκλητικό και παράνομο τρόπο προδιέγραψε την πορεία της υπόθεσης λέγοντας ότι η υπόθεση θα αχθεί στο Ειδικό Δικαστήριο και θα πάνε στη φυλακή άνθρωποι.

Αυτό παραβιάζει σαφώς το τεκμήριο αθωότητας, αλλά παράλληλα θεωρεί δεδομένη την ετυμηγορία του Δικαστικού Συμβουλίου και του Ειδικού Δικαστηρίου, καταρρακώνοντας κάθε έννοια ανεξάρτητης δικαιοσύνης και προσβάλλει τους δικαστές και εισαγγελείς που θα κληρωθούν. Αυτά μόνο ανησυχία και ντροπή θα έπρεπε να προκαλέσουν και όχι να δικαιολογεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αυτές τις αντισυνταγματικές και αντιδημοκρατικές θέσεις.

Έπειτα από όλα αυτά, ήταν φανερό ότι η κοινοβουλευτική προκαταρκτική επιτροπή δεν είχε πλέον για τον Παπαγγελόπουλο κανένα λόγο συνέχισης της λειτουργίας της. Είναι φανερό ότι η δίωξη είναι σαφώς πολιτική, που στήνεται με σχεδόν την ίδια μεθοδολογία που στήθηκαν άλλες στο παρελθόν.

Ως εκ τούτου παρήλκε η παρουσία αυτού και των συνηγόρων του, διαμαρτυρηθήκαμε για την απαράδεκτη συμπεριφορά και τις μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας και σε ένδειξη διαμαρτυρίας αποχωρήσαμε από αυτή τη φαρσοκωμωδία που οδηγεί τη χώρα σε νέες περιπέτειες, που θα προστεθούν στη μεγάλη εθνική, οικονομική και κοινωνική κρίση που έρχεται. Κατά τα άλλα η κυβέρνηση μιλάει υποκριτικά για εθνική ομοψυχία και ενότητα. Οι ευθύνες της είναι μεγάλες για αυτά που σχεδιάζει στο παρασκήνιο να προωθήσει και τα οποία θα ζημιώσουν τη χώρα.

Γράφει ο Δημήτρης Τσοβόλας, συνηγόρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook